Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Κρις Σπύρου απαντά για την απαγόρευση λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά



  • Εμείς επιτρέπουμε μαζικές προσευχές μουσουλμάνων σε πλατείες, ενώ οι Τούρκοι...

Αργά τη νύχτα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή προσπάθεια ομάδας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Κρις Σπύρου για τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία.
Τη ματαίωση ανακοίνωσε με δήλωση του ο Σπύρου προς το........ τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”.
Σε σχετικό του τηλεγράφημα το πρακτορείο ανέφερε πως σε δήλωση που έκανε ο κ. Σπύρου στην Αλεξανδρούπολη, από όπου το πρωί θα ξεκινούσε το ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη, είπε πως έλαβε “από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική”.
Ο Σπύρου είπε πως “
το έγγραφο έχει σχεδόν το χαρακτήρα απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία” και ότι εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ματαιώθηκε το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη.
Η τουρκική εφημερίδα 
“Χουριέτ” αναφέρει σήμερα ότι σε δήλωσή του προς την εφημερίδα, ο σύμβουλος του Σπύρου, Αθανάσιος Μπακόλας είπε πως το εν λόγω έγγραφο ήταν επιστολή του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Άγκυρα Χασάν Γκιογούς.
Πριν από την εξέλιξη αυτή, ο Σπύρου μίλησε χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV και ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που τον συλλάβει η αστυνομία καθώς επιχειρεί να πραγματοποιήσει τη λειτουργία, είπε “
θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ρωτήσω για ποιο λόγο αντιμετωπίζω διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τον Πάπα".
Ο Σπύρου υποστήριξε ότι κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2006 ο Πάπας είχε επισκεφθεί και την Αγία Σοφία, όπου είχε προσευχηθεί.
Χτες ο τούρκος υπουργός πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ είχε δηλώσει ότι δεν θα δοθεί άδεια για λειτουργία στην Αγία Σοφία.
Σχετικές δηλώσεις έκανε χτες και ο διευθυντής του μουσείου του Τόπκαπι, ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί ο οποίος είπε πως “η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει ως έχει” και ότι “κανείς δεν μπορεί να μπει στο μουσείο της Αγίας Σοφίας δίχως εισιτήριο”.
Σημειώνεται ότι
 αργά χτες το απόγευμα ομάδα τούρκων ακροδεξιών πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την Αγία Σοφία. Περίπου 250 άτομα διαμαρτυρήθηκαν για τη λειτουργία που επρόκειτο να τελεστεί σήμερα.