Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ιταλία: Άρχισε το μεγάλο ξεπούλημα…


Τριακόσια πενήντα μέγαρα, κάστρα, πρώην φυλακές, αποθήκες, ανάμεσά τους και παλάτια της Βενετίας (!) με αξία που υπολογίζεται στα 1,5 δισ. ευρώ βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση του τραπεζίτη Μάριο Μόντι στην Ιταλία, σ’ έναν πρώτο ”γύρο” ξεπουλήματος της δημόσιας ακίνητης περιουσίας της χώρας…

Όπως αναφέρει σε ειδικό εκτενές ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, το ιταλικό δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισαν να πουλήσουν μέρος της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να συγκεντρωθούν έσοδα για την “εξόφληση” του δημόσιου χρέους.
Στη λίστα των προς πώληση ακινήτων συμπεριλαμβάνονται το μέγαρο Palazzo Diedo στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας (19 εκατ. ευρώ), το μέγαρο Bolis Gualdo που βρίσκεται σε κεντρική οδό του Μιλάνου (31 εκατομμύρια), όπως και το κάστρο Ορσίνι, που οικοδομήθηκε το 1270 και βρίσκεται στο Σοριάνο Σουλ Τσιμίνο της κεντρικής Ιταλίας!

Σύμφωνα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της χώρας που μπορεί άμεσα να περάσει σε χέρια ιδιωτών αγγίζει τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνει η WSJ και σχολιάζει ο ιταλικός Τύπος «αν το ποσό αυτό κατέληγε άμεσα στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο χρέος της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες»…
«Από το 1998 μέχρι σήμερα το ιταλικό κράτος επεχείρησε δεκάδες φορές να βρει αγοραστές για τα ακίνητά του που μένουν αναξιοποίητα. Μέχρι τώρα όμως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ας ελπίσουμε επιτέλους να μπορέσει κάτι να γίνει» έγραψε η εφημερίδα “Ιλ Μεσατζέρο“. Όπως αναφέρουν σχολιαστές, στόχος της κυβέρνησης Μόντι είναι να καταφέρει σε πέντε χρόνια να μειώσει τη σχέση δημόσιου χρέους – ΑΕΠ στο 107%. Σύμφωνα με προβλέψεις, εφέτος το δημόσιο χρέος πρόκειται να εκτιναχθεί στο 123,4% του ΑΕΠ.

Πηγή:anarxikostrapezitis.blogspot.com