Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΕΚΑΣ και συντάξεις των 700 ευρώ στο στόχαστρο


Μαχαίρι στις συντάξεις ακόμα και των 700 ευρώ φέρνουν τα νέα μέτρα που περιέχονται στη λίστα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ στο ΕΚΑΣ μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια, όπως αν ο δικαιούχος έχει δικό του σπίτι ή μένει στο νοίκι...

Καθώς το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει εντατικά τη λίστα των μέτρων εξοικονόμησης των 11,5 δισ. ευρώ, γίνεται καθημερινά φανερό ότι δεν θα αποφευχθούν επώδυνα μέτρα. Στο στόχαστρο μπαίνουν για μία ακόμα φορά και οι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλούνται «Τα Νέα», η μείωση των συντάξεων ξεκινά από τα 700 ευρώ, ποσό στο οποίο η περικοπή θα είναι της τάξης του 2%. Στις μεγαλύτερες συντάξεις το ποσοστό αυτό θα φτάνει έως και 15%. Επιπλέον, εξετάζεται η περικοπή δεύτερης σύνταξης, αν υπάρχει, κατά 50%, ενώ με πρόσθετες μειώσεις θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 50 χρόνων.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει, ακόμα, την αύξηση του ελάχιστου χρόνου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 20 χρόνια.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν και τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία θα δίνονται με κοινωνικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόταση να μειωθεί και το ΕΚΑΣ, ανάλογα με το αν ο δικαιούχος έχει δικό του σπίτι ή μένει στο νοίκι.

Σε περίπτωση που οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου «πέσουν έξω», ως εναλλακτική λύση για εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων προτείνεται η μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ.

Συνολικά, η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει από τις περικοπές στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
πηγη

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ, ΚΥΡΙΕ ΚΟΜΑΝΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ.
ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΞΕΠΕΣΜΕΝΟ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑ,ΕΝΑΣ ΠΩΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΜΙΑ ΠΟΡΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΥΦΗΣΜΟΝ,ΔΕ ΔΙΣΤΑΖΕΙΣ ΝΑ ΣΥΡΕΙΣ ΕΝΑ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΔΟΣΙΛΟΓΕ,ΚΡΕΤΙΝΕ,ΠΡΟΔΟΤΗ.