Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Περικοπές 1 δισ. την επόμενη τριετία ζητεί η τρόικα από την Κύπρο


Σοβαρές περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο πρότεινε χθες στην κυπριακή υπουργική επιτροπή διαπραγμάτευσης η τρόικα, η οποία έδωσε παράταση μέχρι το 2015 για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού...

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον σημερινό Τύπο, οι επιθεωρητές πρότειναν μείωση του κρατικού μισθολογίου κατά 15% την επόμενη τριετία, μειώσεις στις συντάξεις και κοινωνικές παροχές κατά 10% και πλήρη κατάργηση του 13ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Συνολικά, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Οι τεχνοκράτες εκτιμούν ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί το 2012 και ότι η συρρίκνωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το 2013, κοντά στο 3%.
Στο μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, που μετέχει στην υπουργική επιτροπή των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι η υπογραφή του Μνημονίου θα γίνει τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.
Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, είπε ότι η διαβούλευση με το κλιμάκιο δεν θα ολοκληρωθεί τώρα, αλλά όταν και οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες. Αναφορικά με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαγμογή (ΑΤΑ) η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι τόσο οι συνδικαλιστικές όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν τοποθετηθεί, η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοικτή και το υπουργείο Εργασίας ξεκινά από τη θέση αυτή. Το θέμα της ΑΤΑ, πρόσθεσε, είναι μέρος των συζητήσεων με την τρόικα, αλλά, επισήμανε, εφόσον η διαδικασία συνεχίζεται είναι πρόωρο να λεχθεί οτιδήποτε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
olympia.gr