Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Το δεύτερο μνημόνιο βγαίνει από το «ψυγείο»..


Ότι και να λένε οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχουμε μπροστά μας μία περίοδο επιλεκτικών παροχών και μείωσης της φορολογίας, αλλά την καθυστερημένη, για προφανείς λόγους, εφαρμογή του νέου...
μνημονίου που προσυπέγραψαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τα μέτρα που θα βρούμε μπροστά μας στο άμεσο μέλλον συμπεριλαμβάνουν τα εξής:..

 · Νέα αύξηση της φορολογικής πίεσης.

· Αναθεώρηση προς τα επάνω των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

· Εξειδίκευση δημοσιονομικών μέτρων 12 δισ ευρώ για τη διετία 2013-2014.

· Παροχή δεκάδων δισ ευρώ δωρεάν δημόσιου χρήματος προς το τραπεζικό σύστημα.

· Νέα μείωση των φαρμακευτικών και νοσοκομειακών δαπανών όπως και των προνοιακών επιδομάτων, το κόστος των οποίων εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου.

· Νέα μείωση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων αλλά και πρωτοβουλίες για μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Μείωση κατά 12% των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου. Το μέτρο αφορά μεταξύ των άλλων τους καθηγητές ΑΕΙ, ΤΕΙ, τους δικαστικούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

· Νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα πλαίσια της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός οικονομικά βιώσιμου ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος.

· Άνοιγμα της αγοράς ενέργειας σε ιδιώτες επενδυτές με όρους που θα οδηγήσουν, σε πρώτη φάση, σε νέα αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς υποτίθεται ότι οριστικοποιούν τη σύγκλιση των οικονομικών προγραμμάτων τους ενώ στην πραγματικότητα προετοιμάζονται για την αναγκαστική προσαρμογή στο νέο μνημόνιο. Εάν κρίνουμε μάλιστα από την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να παραχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην εκσυγχρονιστική, σημιτική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να ελπίζει στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης απλά προσπαθεί να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος από την αναμενόμενη επιδείνωση.
citypress.gr