Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Χάος με το φόρο στα ακίνητα καταγγελίες της ΠΟΜΙΔΑ για παράλογα χαράτσια


Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) 7 σημαντικά λάθη υπάρχουν στον... υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων, αυξάνοντας την επιβάρυνση των φορολογούμενων και οδηγούν στη χρέωση παράλογων ποσών.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ στην ανακοίνωση της αναφέρει τα ακόλουθα:


Με κατεπείγουσα επιστολή της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ επισήμανε ότι είναι δέκτης καθημερινών εντονότατων διαμαρτυριών από όλη τη χώρα, σχετικά με την επιβολή του Ειδικού Τέλους επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που αφορούν όχι μόνον το δυσβάστακτο του σχετικού μέτρου, αλλά και πολλά επί μέρους προβλήματα υπερβολικών χρεώσεων παράλογων ποσών, για τα οποία η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε την καθιέρωση διαδικασίας άμεσης επίλυσής τους. Πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι οι χρεώσεις του Τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι απίστευτα διογκωμένες, για τους εξής κύριους λόγους:

1. Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.

2. Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.

3. Λανθασμένες χρεώσεις βάσει «πλασματικών» τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές κατά Δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

4. Διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια.

5. Επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

6. Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.

7. Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.

Επίσης επισημάνθηκε η αδυναμία πληρωμής μόνον του ειδικού τέλους σε περίπτωση οφειλής ρεύματος από αποχωρήσαντα ενοικιαστή.

Έτσι δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα συνθλίβονται κάθε μέρα στις συμπληγάδες των τριών Δ (Δήμοι-Δ.Ο.Υ.-ΔΕΗ) χωρίς να μπορούν να βρουν λύση ακόμη και στα πιο αυτονόητα προβλήματα.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε να καθοριστεί επειγόντως συγκεκριμένη διαδικασία άμεσης διόρθωσης όλων των παραπάνω λαθών στους οικείους Δήμους, στη μηχανογράφηση της ΔΕΗ, και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Επίσης αν το λάθος εις βάρος του πολίτη υπερβαίνει το ένα (1) ευρώ ανά τετρ. μέτρο της ιδιοκτησίας του, να μην υποχρεούται να το πληρώσει μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική διόρθωση.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΕΛΟΣ. Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 53 του ν. 4021/ 3.10.2011, (ΦΕΚ Α' 218) επιβλήθηκε "έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτουμένων δομημένων επιφανειών" (ΕΕΤΗΔΕ) με συντελεστή από 3 έως 20 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως, για αόριστο χρονικό ορίζοντα, ενώ δεν καταργείται ο ΦΑΠ!. Η ΠΟΜΙΔΑ με υπόμνημά της προς την Κυβέρνηση είχε διαμαρτυρηθεί εντονότατα για τη νέα αυτή επιβάρυνση της ακίνητης ιδιοκτησίας και ζήτησε αφ΄ενός το τέλος να είναι χαμηλό για να μπορούν όλοι οι πολίτες να το πληρώσουν, αφετέρου δε να εξαιρεθούν από το νέο "χαράτσι" τα ακίνητα που δεν ρευματοδοτούνται (δηλαδή τα ξενοίκιαστα) και οι κοινόχρηστοι χώροι των κτιρίων, πράγμα που έγινε δεκτό από τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ κατά της Υπουργικής απόφασης με την οποία εισπράττεται το τέλος, που θα εκδικαστεί στις 4.12, κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δια του Προέδρου του κ. Γιάννη Αδαμόπουλου,χαρακτηρίζοντας ορθά, πολλαπλά αντισυνταγματική την επιβολή του, ενώ πολλοί ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν προσφυγές στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια. Υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση οποιουδήποτε ενδίκου μέσου (προσφυγής σε Διοικητικό Δικαστήριο ή αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ) κατά του "τέλους" δεν αναστέλλει την υποχρέωση πληρωμής του, παρά μόνον η χορήγηση προσωρινής διαταγής από το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο κατά της ΔΕΗ με την μορφή προσωρινής ρύθμισης της κατάστασης, κατόπιν αιτήματος προς το Δικαστήριο να υποχρεωθεί η ΔΕΗ (ή τυχόν άλλος πάροχος) να μη διακόψει τη ρευματοδότηση.

ΠΟΜΙΔΑ. Επειδή αν επιχειρηθεί η ταυτόχρονη είσπραξη του νέου "τέλους" και του ΦΑΠ τριετίας, κατά προφανή παράβαση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων, θα προκύψει πλήρης αδυναμία των ιδιοκτητών ακινήτων να ανταποκριθούν στη δημευτική αυτή φορολογία, καλούμε τα μέλη μας που θα λάβουν λογαριασμούς της ΔΕΗ με χρέωση μεγάλων ποσών ειδικού τέλους και ενδιαφέρονται για δικαστική προσφυγή λόγω οικονομικής αδυναμίας πληρωμής τους, να μας τους στείλουν στο mail@pomida.gr ή στο fax 210 3218055, μαζί με τα πλήρη στοιχεία τους, ώστε να εξεταστούν όλα τα σχετικά ενδεχόμενα.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΦΑΠ. Με επείγουσα επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης η ΠΟΜΙΔΑ από κοινού με τηνΕθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕ) ζήτησαν την αναστολή της επιβολής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για όσα οικονομικά έτη θα ισχύσει το νέο τέλος μέσω ΔΕΗ.
greekfinanceforum.com