Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΠΛΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗΣ



Οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. κ.κ. Αθ. Πλεύρης, Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης κατέθεσαν σήμερα τροπολογία στο Σ/Ν του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη “Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις” η οποία έχει ως εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου “Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο...
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις”

Αιτιολογική Έκθεση

Το άρθρο 3 του Ν. 3169/03 ρυθμίζει τη δυνατότητα χρήσης πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς κατά τέτοιο τρόπο που, ουσιαστικώς, ο αστυνομικός δε μπορεί να γνωρίζει με σαφήνεια πότε μπορεί να κάνει χρήση όπλου. Στην πραγματικότητα, οι διατυπώσεις του νόμου, που υποχρεώνουν τον αστυνομικό να ελέγχει τη δυνατότητα χρήσης ηπιότερων μέσων, να προειδοποιεί για τη χρήση όπλου παρέχοντας μάλιστα επαρκή χρόνο ανταπόκρισης στον ύποπτο κ.α. καθιστούν τους αστυνομικούς εύκολο στόχο τρομοκρατών και λοιπών εγκληματιών του ποινικού δικαίου, οι οποίοι πάντα γνωρίζουν ότι δύνανται να πυροβολούν αστυνομικούς εκ του ασφαλούς. Τα συνεχή περιστατικά δολοφονιών αστυνομικών από εγκληματίες καθιστούν απαραίτητο μέχρι να τροποποιηθεί πλήρως ο Ν. 3169/03 να προστεθεί παράγραφος στο άρθρο 3 του συγκεκριμένου νόμου ώστε τουλάχιστον σε περιπτώσεις καταδιώξεων εγκληματιών να δύνανται οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση πυροβόλου όπλου χωρίς να συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις.

Συνεπώς προτείνεται η ακόλουθη τροπολογία:

Άρθρο…

“Στο άρθρο 3 παρ. 2 του Ν. 3169/03 προστίθεται εδάφιο δ που ορίζει τα εξής: Σε περίπτωση καταδίωξης υπόπτων που σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες ο αστυνομικός δύναται να κάνει χρήση πυροβόλου όπλου χωρίς να απαιτείται να συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου“.

Οι προτείνοντες Βουλευτές: Αθήνα, 04.03.2011

Αθανάσιος Πλεύρης – Α΄ Αθήνας, ΛΑ.Ο.Σ.
Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης – Β΄ Αθήνας, ΛΑ.Ο.Σ.
Μαυρουδής Βορίδης – Αττικής, ΛΑ.Ο.Σ.

Νεολαία ΛΑ.Ο.Σ

http://melostisneos.wordpress.com/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω απολυτα

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρόκειται να αποδεχθούν την τροπολογία. Στην ηγεσία της Αστυνομίας, πλήν Ραχωβίτσα, οι υπόλοιποι δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ τους μάχιμοι, στο δρόμο. Τι να εισηγηθούν στον Υπουργό; όση θετική διάθεση να έχει. Ο αρχηγός είναι εργατοπατέρας (αέρα κοπανιστό) και ο επιτελάρχης έφτιαχνε νόμους, χαμόγελα και τέτοια. Δεν γνωρίζουν τι πάει να πεί κίνδυνος, δεν έχουν εκτελέσει ποτέ τους υπηρεσία στο δρόμο, νύχτα κτλ. Αλλοίμονο στους αστυνομικούς που είναι στο δρόμο.