Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Σε τεντωμένο σκοινί εξόδου…


Τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχουν ενταθεί, τη στιγμή που εξελίσσεται σε θρίλερ η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης. Η σπίθα που άναψε τη.. φωτιά της Grexit ήταν οι δηλώσεις- βόμβα του πρόεδρου του Eurogroup,...
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκτίμησε πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη, αλλά όχι επιθυμητή. Χαρακτηριστικό ήταν και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες της Eυρωζώνης δεν θα έχουν στο τέλος καμία άλλη επιλογή από το να χορηγήσουν στην Ελλάδα την επόμενη δόση του δανείου, αλλιώς η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία άτακτη χρεοκοπία που θα έχει απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες για όλους. Το Economist προειδοποίησε πως ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα κόστιζε περί τα 320 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ διεμήνυε πως δεν προβλέπεται έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ παραμονή της χώρας στο ευρώ προβλέπει και το 70% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Ο Γερμανός Otmar Issing υποστήριξε πως το ευρώ θα έπρεπε να αρχίσει με λιγότερα κράτη μέλη και όσες χώρες δυσκολεύονται πρέπει να αποχωρήσουν. Το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που διετέλεσε σε αυτήν τη θέση στα πρώτα βήματα του ενιαίου νομίσματος, δήλωσε στο CNBC πως «έπρεπε να ξεκινήσουμε με λιγότερα μέλη και αυστηρότερους κανόνες, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτό όμως είναι το... χυμένο γάλα. Τώρα που έχουμε αυτήν τη σύνθεση, η πολιτική ότι καμία χώρα δεν πρέπει να φύγει είναι πρακτικά εκβιασμός».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε πως το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους προβλέπει πως έως τις 14 Σεπτεμβρίου οι ελεγκτές θα έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους και εάν η έκθεση είναι θετική, η δόση θα έλθει αμέσως μετά. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η διακριτική βοήθεια της ΕΚΤ προς την Ελλάδα» το Der Spiegel υποστηρίζει πως στην παρούσα φάση η ελληνική χρεοκοπία αποφεύγεται κάθε εβδομάδα και οι πολιτικοί «κάνουν την πάπια» προσπαθώντας να αποφύγουν τις ευθύνες τους και «ρίχνοντας τη βρόμικη δουλειά στην ΕΚΤ».

Τα λεφτά τελειώνουν

«Για αρκετές εβδομάδες τώρα έχει γίνει ξεκάθαρο ότι τα χρήματα στην Ελλάδα θα τελειώσουν αυτό το Καλοκαίρι και δεν υπάρχει έτοιμο κάποιο έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης» αναφέρει το περιοδικό σημειώνοντας πως όλοι υπολόγιζαν στην ΕΚΤ, η οποία όπως φαίνεται συναίνεσε καταρχήν να βρει μια «φόρμουλα» για να πληρωθεί το ελληνικό ομόλογο που έχει στην κατοχή της και το οποίο λήγει στις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα με το Spiegel, το γεγονός ότι οι τραπεζίτες της Ευρώπης είναι πρόθυμοι να κάνουν τέτοιου είδους ελιγμούς δείχνει πόσο επισφαλής είναι η κατάσταση, ενώ ο Μάριο Ντράγκι επί του παρόντος έχει επιτρέψει στους ηγέτες της Ε.Ε. να του αναθέσουν το ρόλο του έκτακτου διασώστη. Τονίζοντας τις σοβαρές δυσκολίες που θα έχει ενδεχόμενη προσπάθεια της Αγκ. Μέρκελ να ζητήσει από τη Bundestag να εγκρίνει πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, κάτι που ίσως προκαλέσει ακόμη και κυβερνητική κρίση στη Γερμανία, το περιοδικό επισημαίνει πως «αυτή τη στιγμή προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να κρατήσει το κεφάλι έξω από το νερό έως ότου λάβει την επόμενη δόση».

Όπως εκτιμά η τρόικα αναμένεται να αποφανθεί για την εκταμίευση τον Σεπτέμβριο, ενώ υποστηρίζει πως οι ελεγκτές τελικά δεν θα έχουν καμία άλλη επιλογή από το να εκταμιεύσουν τα χρήματα. Επισημαίνοντας πως οι εταίροι της Ελλάδας αποφάσισαν να καθυστερήσουν την εκταμίευση ως μοχλό πίεσης για να υιοθετήσει η χώρα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας και να δεσμευθεί για περισσότερες μεταρρυθμίσεις υποστηρίζει πως στο τέλος θα συναινέσουν στην εκταμίευση. «Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη χρεοκοπία, με οικονομικές επιπτώσεις που είναι δύσκολο να προβλεφθούν» υποστηρίζει το Spiegel. Παράλληλα εκτιμά πως ήδη η τρόικα προετοιμάζει το έδαφος για μια θετική αξιολόγηση, εκτιμώντας πως οι δηλώσεις Τόμσεν μετά τις συναντήσεις που είχε η ηγεσία της τρόικας για την πρόοδο εύρεσης των 11,5 δισ. αλλά και για τις αποκρατικοποιήσεις «θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως υπάρχει πρόοδος».

Φρένο στην κινδυνολογία

«Φρένο» στην κινδυνολογία για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επιχείρησε να βάλει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κ. Νουαγιέ. Μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Le Point ο κ. Νουαγιέ τόνισε πως «δεν προβλέπουμε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» και πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προετοιμασίας για έξοδο οποιασδήποτε χώρας από την Ευρωζώνη.To Spiegel εκτιμά πως ήδη η τρόικα προετοιμάζει το έδαφος για μια θετική αξιολόγηση, εκτιμώντας πως οι δηλώσεις Τόμσεν μετά τις συναντήσεις που είχε η ηγεσία της τρόικας στην Αθήνα για την πρόοδο εύρεσης των 11,5 δισ. αλλά και για τις αποκρατικοποιήσεις «θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως υπάρχει πρόοδος».
Πηγή