Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Μούτσιος


Σε ηλικία 80 ετών πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Μούτσιος, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.


Ο Γ.Μούτσιος είχε σπουδάσει μουσική και κλασικό τραγούδι...


Ο ηθοποιός γεννήθηκε στην Καλαμάτα τον Ιανουάριο του 1932 και ήταν ένα πολύπλευρο ταλέντο: είχε σπουδάσει μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη σχολή του Εθνικού Ωδείου, ενώ μετά την αποστράτευσή του πήγε στη Βιέννη για ανώτερες σπουδές φωνητικής, θεάτρου και σκηνοθεσίας (οι αδελφές του ήταν οι σολίστες της Λυρικής Σκηνής Σοφία και Μαρία Μουτσίου).

Η καριέρα του Γ.Μούτσιου άρχισε από το τραγούδι καθώς το 1951 προσελήφθη ως τραγουδιστής στο Εθνικό Θέατρο και συμμετείχε ως μέλος του Χορού στην τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Είχε επίσης εμφανιστεί σε συναυλίες κλασικού τραγουδιού σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και είχε τραγουδήσει την «Κάρμινα Μπουράνα» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το 1960, ο Γ.Μούτσιος δίδαξε και τραγούδησε τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, μία μεγάλη στιγμή της καριέρας του.

Οι θίασοι με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο θέατρο ήταν πάρα πολλοί (Ε. Λαμπέτη, Α. Βουγιουκλάκη, Σ. Γιούλη, Τζ. Ρουσσέα κ.ά.).

Το 1977 ο Γ.Μούτσιος συγκρότησε θίασο με τη γυναίκα του, ηθοποιό Δέσποινα Νικολαΐδου.

Με το Εθνικό Θέατρο πήρε μέρος στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι. Στο ίδιο φεστιβάλ με το Θέατρο Τέχνης συμμετείχε στους «Όρνιθες», όπως επίσης και στο Φεστιβάλ Σαίξπηρ στο Λονδίνο.

Στον κινηματογράφο ο Γ.Μούτσιος εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες. Σε ηλικία 20 ετών έκανε μία από τις πρώτες του επιτυχίες, την ταινία «Η αγνή του λιμανιού» (1952).

Από τότε εμφανίστηκε σε παραπάνω από 50 ταινίες, δράματα, κωμωδίες και περιπέτειες. Ενδεικτικά: «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1954) , «Ο κράχτης» (1964), «Θα σε κάνω βασίλισσα» (1964) , «Αχ!.. και να 'μουν άντρας» (1966),«Τρούμπα '67» (1967) ,«Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί» (1967) , «Η επιστροφή της Μήδειας» (1968), «Ο αετός των σκλαβωμένων» (1970), «Ο δρόμος των ηρώων» (1971), «Εσχάτη προδοσία» (1971), «Ο αντιφασίστας» (1972).

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του Δημήτρη Κολάτου «Αλέξανδρος και Αϊσέ» (2002), ενώ η τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης» ήταν μία από τις τελευταίες του επιτυχίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχε στην αμερικανική παραγωγή «Ο Λέων της Σπάρτης» («The 300 Spartans», 1962) που γυρίστηκε στην Ελλάδα από τον Ρούντολφ Ματέ.
πηγη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιώργος Μούτσιος υπήρξεν ένας ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ & ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ διεθνούς εμβελείας: ήταν ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟΣ, ΕΥΓΕΝΗΣ, ΣΕΜΝΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ, ΑΠΛΟΣ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΣ και ΕΥΠΡΟΣΗΓΟΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, εξαιρετικά σπάνιο είδος ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ δίχως φανφάρες, "γονυκλισίες" και "λιβανίσματα".
Είχε ΟΛΑ τά χαρίσματα τού "καλού κ' αγαθού" ΕΛΛΗΝΑ και η προσφορά του στόν νεοελληνικό Πολιτισμό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΚΤΙΜΗΘΗ στήν πραγματική της διάσταση!
Η φωνή του, που -κοπιωδώς- μετά από πολύχρονες ΣΟΒΑΡΕΣ μουσικές σπουδές ανέδειξε σε κύριο εκφραστικό του μέσον, και η σοβαρή (αλλά όχι σοβαροφανής!) προσωπικότητά του, η καλωσύνη του και η ομορφιά τού χαρακτήρα του "κέρδιζαν" αμέσως όποιον είχε τήν τύχη να συναντήσει αυτόν τόν γοητευτικόν άνθρωπο, αυτόν τόν ωραίον Έλληνα!
Δεν είναι τυχαίο που ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης τόν επέλεξαν για ερμηνευτή σε κομμάτια που μένουν ΙΣΤΟΡΙΚΑ: ποιός μπορεί να ξεχάσει τήν κρυστάλλινα βαθειά αντρίκια φωνή του να κάνει ντουέττο με τήν -επίσης ΣΠΟΥΔΑΙΑ- φωνή τής Μαρίας Δουράκη στήν κατά Χατζιδάκι και Γκάτσο απόδοση τού Αριστοφανικού "Μύθου" τής Λυσιστράτης; Στό Λυρικό Θέατρο, στό Ελαφρύ Μουσικό Θέατρο, στήν Οπερέττα, στό Μπουλβάρ, στό Θέατρο Πρόζας, στόν Κινηματογράφο, στήν Τηλεόραση (θυμάστε τήν ΕΞΟΧΗ ερμηνεία του στήν "Εκάτη" τού Κοσμά Πολίτη;), στήν Ποίηση, παντού η παρουσία του απέπνεε ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ στήν ανθοφορία τού οποίου συνετέλεσε ποτίζοντάς τον με τόν ιδρώτα και τό αίμα τής καρδιάς του!
Ο Θεός ας τόν αναπαύει μετά Δικαίων και ας μείνει ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ...!
Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε μας Γιώργο Μούτσιε, τώρα που πας να συναντήσεις τόν Μάνο και τούς άλλους Αρχαγγέλους τού σύγχρονου νεοελληνικού Πολιτισμού!
ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ...!!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΝΤΙΜΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ.
Είχα φυτέψει μιαν καρδιά - Γιώργος
Μούτσιος
www.youtube.com/watch?v=sAlwidbeDAE

Τώρα που πας στην ξενιτιά
www.youtube.com/watch?v=CbhpUF-RSko

Όρνιθες | Γιώργος Μούτσιος - Ω, καλή μου ξανθιά -
http://youtu.be/axHDGx9F-vU

H ΒΟΥΛΗ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΣΙΟΣ-ΧΟΡΩΔΙΑ -
http://youtu.be/UbkHMV4Zj6M

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!