Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η Τουρκία «ψάχνεται»


Οι σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας που παραμένουν πιστές στον Μπασάρ ελ Άσαντ από τη μια πλευρά και τους εξεγερμένους από την άλλη συνεχίζονται αμείωτες στη Συρία, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς έπειτα από...
άγριους βομβαρδισμούς κατάφερε σχεδόν να ισοπεδώσει τις συνοικίες της Χομς που πρόβαλαν αντίσταση και τώρα στρέφεται σε άλλα προπύργια της εξέγερσης!

Το καθεστώς κατέβασε στους δρόμους της πρωτεύουσας χιλιάδες οπαδούς του για να γιορτάσουν τη «συντριβή της συνωμοσίας των τρομοκρατών», όπως χαρακτηρίζει την εξέγερση, αλλά δεν μπορεί να κρύψει ότι οι ένοπλοι πολίτες ή όσοι εγκαταλείπουν τις τάξεις του στρατού για να προσχωρήσουν στον «Ελεύθερο συριακό στρατό» αυξάνονται συνεχώς και δρουν σε διαφορετικά σημεία της χώρας, ακόμη και μέσα στη Δαμασκό.

Οι προοπτικές της εξέγερσης, έναν χρόνο μετά την έναρξή της, παραμένουν ασαφείς. Αναμφίβολα, το καθεστώς διαθέτει υπεροπλία και δεν μπορεί να χτυπηθεί καίρια με τον ελαφρύ οπλισμό που διαθέτουν όσοι έχουν αποσκιρτήσει από τις τάξεις του τακτικού στρατού.



Διασπασμένες

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης είναι διασπασμένες. Δεν συμφωνούν όλοι στον ένοπλο αγώνα κατά του καθεστώτος και αυτό είναι μια από τις βασικές διαφωνίες τους. Όσοι επιμένουν στον ειρηνικό δρόμο, φοβούνται ότι η εξέγερση θα πάρει τη μορφή του εμφυλίου πολέμου και τότε υπάρχει κίνδυνος, όχι μόνο να διασπαστεί η Συρία, αλλά να εμπλακούν στη σύγκρουση και περιφερειακές δυνάμεις, με αποτέλεσμα το χάος και την καταστροφή σε ολόκληρη την περιοχή!

Από την άλλη, αυτοί που έχουν πάρει ήδη τα όπλα βλέπουν ότι το καθεστώς είναι τόσο αδίστακτο και έχει χύσει ήδη τόσο αίμα αθώων πολιτών, που είναι δύσκολο να υπάρξει πλέον οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με το καθεστώς. Σε αυτό το περίπλοκο σκηνικό, η Τουρκία επιδιώκει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Ήδη ένα από τα ηγετικά στελέχη του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, που συγκεντρώνει τις περισσότερες αντιστασιακές οργανώσεις, ζητά από την Τουρκία να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη» μέσα στο έδαφος της Συρίας, ώστε να προστατευτούν οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις πόλεις και τα χωριά τους.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αναλάβει δράση παρά μόνο αν υπάρξει σαφής διεθνής εντολή. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να παρέμβει στρατιωτικά για να εγκαθιδρύσει αυτή τη ζώνη ασφαλείας μέσα στο συριακό έδαφος και σε αυτή την προοπτική έχει αναφερθεί επανειλημμένα ο Ερντογάν. Άλλωστε, πάνω από 16.000 πρόσφυγες από τη Συρία φιλοξενούνται ήδη στο έδαφος της Τουρκίας.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις από την τουρκική αντιπολίτευση είναι πολύ σοβαρές. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την αντίθεσή του, ρωτώντας «γιατί πρέπει η Τουρκία να μπει στο συριακό έδαφος». Και πρόσθεσε «πώς θα αντιδρούσαμε εμείς εάν μια ξένη χώρα ερχόταν στην Τουρκία για να επιβάλει μια ουδέτερη ζώνη, λέγοντάς μας ‘‘αφού κάνατε τα ίδια στη Συρία, τώρα είναι η σειρά σας’’;» Αλλά και το εθνικιστικό κόμμα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παρέμβαση στη Συρία, τονίζοντας ότι μια «ουδέτερη ζώνη» θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου από τη Δαμασκό και δεν πρόκειται να σταματήσει την αιματοχυσία.



Συνεννόηση με ΗΠΑ

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις για τον τρόπο με τον οποίο θα συντονιστούν οι αντιδράσεις τους απέναντι στο καθεστώς του Άσαντ. Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα φανούν τα αποτελέσματα αυτής της συνεννόησης...

πηγη