Η ισραηλινή εταιρεία Isramco αρχίζει δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε απόσταση 80 μιλίων από την ακτή. “Η αρετή είναι ακρότητα, επειδή επιτελεί το άριστο”(Αριστοτελης)
Ο Ελληνισμός στην Κύπρο ήλθε αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο (12ο αιώνα π.Χ), με τους Αχαιούς να καταφθάνουν στο νησί. Τότε οι ιθαγενείς του νησιού ονομαζόμενοι Ετεοκύπριοι εξελληνίστηκαν και από τότε το νησί κατοικείται από ...Έλληνες (Αχαιούς). Πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ο πληθυσμός της Κύπρου είχε ως εξής: 82% Ελληνοκύπριοι και 18% Τουρκοκύπριοι.
Η Κύπρος, πρώην βρετανική αποικία, είναι σήμερα ανεξάρτητη νησιωτική χώρα της ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρίσκεται ανατολικά της Ελλάδας (Καστελόριζο), νότια της Τουρκίας και δυτικά της Συρίας. Η πλειοψηφία των κατοίκων σήμερα, περιλαμβανομένων των τριών αναγνωρισμένων θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων (Καθολικών), ανήκει κατά 76% στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Μια λιτή επιστημονική ανακοίνωση του Κέντρου Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), αλλάζει ριζικά το ενεργειακό τοπίο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με πρώτους κερδισμένους την Κύπρο και το Ισραήλ. Σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη, στον βυθό της λεκάνης της Λεβαντίνης (που περιβάλλεται από την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία) βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, που εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισ. κυβικά πόδια αερίου. Ο κ. Ρολάνδης έπειτα από πολύμηνες μυστικές διαβουλεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές, τον Φεβρουάριο του 2003 είχε υπογράψει την πρώτη διακρατική συμφωνία για την εκμετάλλευση των πλούσιων, όπως εκτιμάται, κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Με βάση τις ενδείξεις και τα στοιχεία των πρώτων ερευνών που έχουμε στη διάθεσή μας, στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου», αποκαλύπτει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης.(31/01/07) «Η γειτνιάζουσα με την Κύπρο θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου έχει πλούσια αποθέματα, τα οποία ήδη αξιοποιούνται. Δεν μπορεί τα πετρέλαια να σταματούν πάνω στη διαχωριστική γραμμή της Κύπρου. Oι δορυφορικές, αλλά και οι σεισμολογικές έρευνες, οι οποίες ως γνωστόν καταγράφουν μόνο το πετρέλαιο, υπήρξαν κατά το πλείστον θετικές» προσθέτει ο κ. Ρολάνδης. Ήδη, οι όμιλοι της Shell και της Exxon-Mobil, με ποσοστά 75% και 25% αντιστοίχως, έχουν εκμισθώσει από την Αίγυπτο μια θαλάσσια περιοχή 41.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έκταση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την Κύπρο.
Η περιοχή αυτή, στην οποία έχουν εγκατασταθεί τα γεωτρύπανα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, εφάπτεται με τη «μέση γραμμή» που συμφώνησαν να χαράξουν Κύπρος και Αίγυπτος.
«Η αφρικανική πλάκα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έδωσε τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, το 65% του 1,05 τρισ. βαρελιών βεβαιωμένων αποθεμάτων πετρελαίου» Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί τη συμμετοχή των ελληνικών ΕΛΠΕ σε κοινοπρακτικό σχήμα μαζί με άλλες εταιρείες και σε ποσοστό που θα δίνει το δικαίωμα βέτο. «H ανακάλυψη του ενεργειακού “Ελντοράντο” μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ», ή σχετική ανακοίνωση για ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων την οποίαν έκανε το Ισραήλ. Η ισραηλινή εταιρεία Isramco αρχίζει δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε απόσταση 80 μιλίων από την ακτή (εκεί όπου ανεκόπη ο πλους των ακτιβιστών), στο ύψος του Ασντοτ. Είναι λογικό, να προκύπτουν ερωτηματικά, τι θα γίνει με την ΑΟΖ της Γάζας?, ποιος θα έχει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και πώς αυτό θα επηρεάσει τις ενδοπαλαιστινιακές ισορροπίες?. Αναμένω την επίσκεψη του Κου Ερντογάν στην Γάζα, όπως εδήλωσε ο ίδιος.
Οι ΑΟΖ οριοθετούνται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που δεν έχει υπογράψει ακόμη η Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο Σχέδιο Αναν, γινόταν, ειδική μνεία στο ζήτημα των φυσικών πόρων της Κύπρου.
Ο Κος Γ.Α.Παπανδρέου είχε πεί “ναί” στο σχέδιο Ανάν.
«ΟΨΟΜΕΘΑ ……»
Την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, διαβεβαίωσε μέσω της ομιλίας του ο ομότιμος καθηγητής του πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος. “Νότια της Κρήτης υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αεριού το οποίο μεταφράζεται σε ισοδύναμο πετρελαίου γύρω στα 20 -22 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο”. “Πρέπει να πω, ότι η έκταση προς έρευνα είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ. Το κομμάτι που έχουμε εμείς είναι 2 φορές μεγαλύτερο και έχουμε ίσως και παραπάνω αποθέματα από το άθροισμα Ισραήλ και της Κύπρου”.
Ας ελπίσουμε ότι εκεί στην Κρήτη δέν θα υπάρξει κάποιο αντίστοιχο σχέδιο “Ανάν” Οί δορυφορικές φωτογραφίες και τα αποτελέσματα των σεισμογραφικών ερευνών του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip-Franlab, ο οποίος επεξεργάζεται τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει από τις θαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services, τα οποία καταδεικνύουν ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πάφου και της Λεμεσού είναι άλλη μια δεξαμενή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η διαίρεση στους δώδεκα τομείς έρευνας, προέκυψε από τις σεισμικές έρευνες που έκανε στην περιοχή η νορβηγική εταιρεία PGS Geophysical AS.
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου Σόλων Κασίνης εκτίμησε ότι το οικόπεδο 12 δεν είναι από τα πιο «δυνατά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ακόμη καλύτερες προοπτικές σε άλλα οικόπεδα, λέγοντας, «όσον αφορά το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων δεν γνωρίζω τι μαγειρεύεται στα μαγειρεία». Οι συζητήσεις μεταξύ προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της πλευράς των Τουρκοκυπρίων, με τόν Ντερβίς Έρογλου, πραγματοποιήθηκαν στο Greentree της περιοχής Μανχάσετ, στο Λονγκ Αιλαντ της Νέας Υόρκης. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Ντερβίς Έρογλου παρέμενε αμετακίνητος και στα τέσσερα κεφάλαια και σταθερός στις θέσεις του, που έχει παρουσιάσει κατά διαστήματα στις συνομιλίες στη Λευκωσία.
Θα ήταν απρόσμενη, κάθε αλλαγή, στις θέσεις του Κου Έρογλου αυτήν την χρονική στιγμή, προσπαθεί ο άνθρωπος, να δημιουργήσει επιχειρήματα, σε μία Τουρκία η οποία δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις, τις απειλές της και τα σχέδιά της περί επιβολής δια της βίας της «συνεκμετάλλευσης» των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων της Κύπρου. Επέμεινε ακόμη, κατά την ίδια πηγή, στη θέση του για απόρριψη της διασταυρωμένης ψήφου, δεν θέλησε να κάνει καμία συζήτηση στο εδαφικό, επέμεινε στα κριτήρια που παρουσίασε για το περιουσιακό και ουσιαστικά υποστήριξε ότι θα πρέπει να παραμείνουν όλοι οι έποικοι στην Κύπρο. Οί μυστικές συνομιλίες Παπανδρέου με Ισραήλ και ΗΠΑ για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, εξελισόταν, όταν την ίδια περίοδο(2009-2010), η υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας Τίνα Μπιρπίλη, αναζητούσε συνεταίρους στην Ε.Ε., όπως την Ιταλίδα υπουργό Στεφανία Πρεστιζιάκομο, για τον τερματισμό των εξορύξεων στη θάλασσα της Μεσογείου.
Για το Αιγαίο άραγε τί έλεγε η Υπουργός μας;
Προφανώς φοβόταν τόν κίνδυνο περιβαλλοντικού ατυχήματος απο διαρροές πετρελαίου, και γι’αυτόν τον λόγο δέν τολμήσαν να αναφέρουν κάν την ύπαρξη, όχι την εξόρυξη, υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Η Ελληνίδα υπουργός προέβάλλε βέβαια τα θέματα περιβαλλοντικού κινδύνου από διαρροές πετρελαίου, στην ομόλογή της Ιταλίδα Υπουργό, αλλά η πραγματική αιτία είναι ο πανικός που έχει η Ελλάδα από την τουρκική βουλιμία στα πετρέλαια του Αιγαίου και της Κύπρου. Τά φοβικά σύνδρομα του πολιτικού προσωπικού της χώρας, δυστυχώς εξέτρεφαν και εξακολουθούν να εκτρέφουν, την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Ενδεικτικό της φοβισμένης ελλαδικής στάσης είναι ότι ακόμη μέχρι σήμερα, δεν προχώρησε σε διακρατική συμφωνία με την Κύπρο, για την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ. Όταν μάλιστα, οι ΗΠΑ δια στόματος της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον δηλώνουν “Στο Κυπριακό και στο θέμα των ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων, ζητάμε όπως όλες οι «πλευρές» επωφεληθούν”, τότε τα πράγματα “σκουραίνουν”.
Τό “όλες οι πλευρές επωφεληθούν” της Κας Κλίντον άς ελπίσουμε ότι δέν αποτελεί “αξίωμα της εξωτερικής πολιτικής” των ΗΠΑ, ή τουλάχιστον πρέπει να το διερευνήσουμε, να ανιχνεύσουμε, και να αποτυπώσουμε τα χαρακτηριστικά του, δηλ. μέχρι πού εκτείνεται, τί δυναμική έχει, και εάν εξισσορροπείται ή αλλάζει πολιτικά ή αλλέως. Οι συνειρμοί είναι απλοί αυτής τής δήλωσης, και πιθανόν να κρύβει απο πίσω, έναν ολόκληρο σχεδιασμό, επομένως και στόχους. Αγρυπνείται.Σέ απλά Ελληνικά σημαίνει “συνεκμετάλλευση”, και εάν αυτό μεταφερθεί ως πολιτικό αξίωμα στο Αιγαίο, τότε η Ελληνική διπλωματία και σύσσωμος ο Ελληνικός λαός, έχει τιτάνιο έργο να επιτελέσει και ο «νοών νοείτω». Μιλώντας τη Δευτέρα (31/10/2011) το βράδυ, στο δείπνο του Ετησίου Συνεδρίου για τις Αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, με θέμα «Τιμούμε το Παρελθόν και Οικοδομούμε για το Μέλλον», το οποίο διοργανώνει το Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο, είπε «Όλα τα μέρη συμφωνούν στο θεμελιακό στόχο της επίτευξης μιας διαρκούς διευθέτησης στη νήσο, που θα είναι το αποτέλεσμα μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Η κ., Κλίντον είπε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στο Κυπριακό και πιστεύουν ότι η δημόσια ρητορική όλων των πλευρών πρέπει να διατηρηθεί στο χαμηλότερο σημείο, δίνοντας έτσι το περιθώριο που χρειάζονται τα μέρη για να επιτύχουν λύση», «ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, μαζί και με τη βοήθεια αμερικανικών εταιρειών, προσβλέπουμε στον να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές από την διανομή των πόρων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Οδηγίες πρός “ναυτιλομένους” (Ισραήλ-Τουρκία), “ρίξτε τούς τόνους” !!!!!
Οι ειδικοί λένε, ότι η Κυπριακή ΑΟΖ που εκτείνεται από την Πάφο αγγίζει την ΑΟΖ της Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, κι έτσι η Τουρκία χάνει την πρόσβαση σε εκτενέστερη περιοχή δυτικά της Κύπρου. Εκεί, δηλαδή, που ο βυθός υπερυψούται και ως θρόνος από μαλακά ιζήματα και πετρώματα κρύβει το πετρέλαιο, που δεν τολμούμε ούτε και να το αναφέρουμε ότι έχει ήδη εντοπιστεί από τους ρωσικούς δορυφόρους και τα ερευνητικά σκάφη που μίσθωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν οι Τούρκοι και οι «σύν αυτώ», γνώριζαν το 1974, ίσως να προσάρμοζαν τα σχέδιά τους και να έπαιρναν το άλλο κομμάτι της Κύπρου, από αυτό που πήραν.
Τώρα αυτό που κάνουν είναι να θολώνουν τα νερά και να αναδεικνύουν τη συνεταιριστική υπόσταση των Τουρκοκυπρίων.
Τονίζοντας παράλληλα, ότι τα δικαιώματά τους, φτάνουν στο σύνολο του εθνικού πλούτου της Κύπρου. Επιδιώκουν ένα τουρκικό κράτος στο βορρά που γειτνιάζει εδαφικά με την Τουρκία και ζητούν δικαιώματα στο σύνολο της Κύπρου ως συνέταιροι σε όλα. Η “Πέτρα του Ρωμιού” είναι κομμάτι του βυθού που ξεπετάχτηκε από τα έγκατά του, όταν η ευρωασιατική πλάκα του φλοιού συμπιέστηκε με την αφρικανική πλάκα. Μέσα από το παλιρροϊκό κύμα οι αρχαίοι είδαν τη θεά Αφροδίτη να βγαίνει μέσα από τα κύματα, κατά τον μύθο. Το διεθνές δίκαιο όμως, είναι σαφές όταν αναφέρεται στα χωρικά ύδατα, “τα χωρικά ύδατα ενός κράτους είναι της απόλυτης εθνικής κυριαρχίας του”. Στην ΑΟΖ τα νερά είναι διεθνή, αλλά τα κοιτάσματα στο υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, ανήκουν στην παράκτια χώρα.
Η Κύπρος έχει 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και ΑΟΖ αρκετά εκτεταμένη και χρυσοφόρα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Εμείς δεν τολμήσαμε να επεκτείνουμε στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατά μας, πράγμα το οποίο είναι νόμιμο δικαίωμά μας, ως χώρα, και πηγάζει ως δικαίωμά μας, από το Διεθνές Δίκαιο, εξ’αιτίας τού ότι, η Τουρκία θα το θεωρήσει «Casus Belli», δηλ. αφορμή πολέμου. Τα απόρρητα (τα έξι από τα εφτά) έγγραφα του Wikileaks, αφορούν την περίοδο από τον Αύγουστο του 2008, με την προκήρυξη διαγωνισμού αδειοδότησης, για τα κυπριακά «οικόπεδα», και φτάνουν μέχρι και τον Ιούλιο του 2009. Η ενημέρωση σε σχέση με τις τελευταίες ενέργειες της Νoble Εnergy.
Ιδιαίτερη προσοχή, προκαλεί η επικέντρωση της προσοχής της πρεσβείας των ΗΠΑ κατά το 2008, στο ενδεχόμενο (σε βαθμό προσδοκίας) για αντίδραση της Βρετανίας λόγω των στρατιωτικών βάσεων στο νησί. Οι Βρετανοί ήθελαν τα οικόπεδα, 6 ναυτικά μίλια μακριά απ’ τις Βάσεις. Όπως, προσθέτει ο Αμερικανός πρέσβης, «συνάδει με τη μονομερή δήλωση που συνοδεύει τη Συνθήκη Εγκατάστασης της Δημοκρατίας της Κύπρου, υπό την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να μην ασκούν εμπορικές δραστηριότητες οι Βάσεις και να μεταβιβάζουν όλα τα ορυκτά δικαιώματα προς την κυβέρνηση της Κύπρου». Και έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ενδιαφέρεται για τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο». «Ο εκπρόσωπος της Νoble Εnergy, μας είπε ότι αποφάσισαν να κάνουν προσφορά μόνο την τελευταία στιγμή, κατά κύριο λόγο με παρότρυνση από τους Ισραηλινούς εταίρους τους», αποκαλύπτει ακόμα ο πρέσβης σε απόρρητο μήνυμά του προς την Ουάσιγκτον.
Το 2008, σύμφωνα με τις απόρρητες αναφορές της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, η Τουρκία είχε ασκήσει πιέσεις στο Λίβανο και την Αίγυπτο να μην επικυρώσουν τις συμφωνίες για καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Κύπρο και πως θα απέστελλε σε (προγραμματισμένη) άσκηση, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της να περιπολούν στη θάλασσα, νοτίως της Κύπρου. Επίσης, καλούσε τις εταιρείες να σεβαστούν τις τουρκικές ευαισθησίες και να αποφεύγουν να συμμετέχουν στις έρευνες της Κύπρου για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
«Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει καλυφθεί καλά νομικά και η Τουρκία δεν έχει νομικό βήμα για να σταθεί, όμως με πολιτικές αντιδράσεις έχει τη δυνατότητα να σαμποτάρει τις προσφορές και να τρομοκρατήσει τους ενδιαφερόμενους», είναι το σχόλιο που παραθέτει ο πρέσβης. Κυριαρχεί στο μυαλό της κυπριακής κυβέρνησης η «νοοτροπία του μηδενικού αθροίσματος», σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, που ενημερώνει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του, πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη γραμμή ότι η Κύπρος έχει προφανώς το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η σημασία τους, στις διαδικασίες επανένωσης του νησιού.
Επιπλέον, η ύπαρξη μιας καθετοποιημένης παραγωγικής βάσης υδρογονανθράκων στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, στον άξονα Κύπρου- Ισραήλ, απειλεί μακροπρόθεσμα τον διαμετακομιστικό ρόλο της “γείτονος” Τουρκίας, όπου ως γνωστό, μέσω των εδαφών της διέρχονται βασικοί αγωγοί πετρελαίου- φυσικού αερίου που μεταφέρουν σημαντικές ενεργειακές ποσότητες προς τις δυτικές αγορές προερχόμενες από τις περιοχές της Κασπίας, του Ιράκ και της Σ. Αραβίας. Ενας βασικός λόγος (αλλά όχι ο μοναδικός) για τον οποίον αντιδρά τόσο έντονα η Τουρκία στην προοπτική μιας μεγάλης κλίμακας εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στην λεκάνη της Λεβαντίνης και στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο, είναι, που δεν θα μπορεί να το ελέγξει.
Σύμφωνα με διεθνείς πετρελαϊκούς κύκλους που είναι γνώστες της αγοράς της Ανατολικής Μεσογείου, ο πλέον αποδοτικός τρόπος για την μεταφορά σοβαρών ποσοτήτων Φυσικού Αερίου από την λεκάνη της Λεβαντίνης προς την Ευρώπη, αλλά και προς τις διεθνείς αγορές γενικότερα, είναι η μεταφορά αερίου από τις πλατφόρμες εκμετάλλευσης μέσω υποθαλάσσιων αγωγών στην Κύπρο και η εκεί υγροποίηση του σε ειδικές μονάδες liquefaction. Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω πλοίων LNG με την ανωτέρω βιομηχανική μονάδα να εξυπηρετεί τις ενιαίες ανάγκες της Κύπρου και Ισραήλ.
Με την ανεύρεση κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου, η Κύπρος μπορεί να καταστεί κέντρο φυσικού αερίου στην περιοχή, αφού σίγουρα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού και όχι μόνον. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για παραγωγή στα μέσα του 2014, και περαίωση του χερσαίου τερματικού μέχρι το 2019. Η ομιλία του Αντιπροέδρου του Διεθνούς Τμήματος της Noble Energy Τέρι Γκέρχαρντ, στην οποία, χαρακτήρισε την Κύπρο «εξαίρετη» χώρα, η οποία βρίσκεται ενώπιον μιας επανάστασης στον τομέα του φυσικού αερίου.
Το Οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» είναι μια διερευνητική άδεια γεώτρησης που βρίσκεται στα ανοικτά της νότιας ακτής της Κύπρου και στη θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας. Βρίσκεται 34 χιλιόμετρα δυτικά του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν (του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε την τελευταία δεκαετία) του Ισραήλ. Ωστόσο, παρόλο που η Τουρκία ούτε προσυπέγραψε ούτε επικύρωσε τη νέα σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, εκμεταλλεύτηκε τις διατάξεις της και στα τέλη του 1986, υιοθέτησε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Μαύρη Θάλασσα και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής, ήρθε σε συμφωνία με την τότε Σοβιετική Ένωση για τις επικαλυπτόμενες περιοχές.
Τα επόμενα χρόνια η Τουρκία συμφώνησε με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για το ίδιο θέμα και οριοθέτησε ΑΟΖ χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής με τα κράτη αυτά. Έτσι, ενώ η Τουρκία οριοθέτησε στη Μαύρη θάλασσα ΑΟΖ και όχι υφαλοκρηπίδα με όλα τα γειτονικά της κράτη, αρνείται επίμονα να κάνει το ίδιο και στη Μεσόγειο-Αιγαίο.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2011 η πλατφόρμα «Όμηρος», ξεκίνησε τη μετακίνηση της από το οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ, με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο Κυπριακό Οικόπεδο 12 «Αφροδίτη».
Έτσι η μετακίνηση του γεωτρύπανου Νoble Ηomer Ferrington στο «Αφροδίτη» γίνεται μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, την 21η Σεπτεμβρίου, και πολύ πριν την 1η Οκτωβρίου που αναφέρεται επίσημα ως η περίοδος έναρξης της γεώτρησης. Η Υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας. Ο ορισμός της κατά τη γεωλογία είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα.
Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45ο. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ως υφαλοκρηπίδα ορίζεται κατά βάση ο βυθός της θάλασσας εντός ακτίνας 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη γεωλογική μορφή του βυθού. Σε περίπτωση όμως που το υφαλοπλαίσιο εκτείνεται και πέρα των 200 μιλίων από την ακτή, τότε η υφαλοκρηπίδα κατά το Διεθνές Δίκαιο προεκτείνεται είτε ως τα 350 ν.μ. είτε ως τα 100 ν.μ. πέραν της ισοβαθούς των 2.500μ. είτε ως τα 60 ν.μ. από τη βάση του ηπειρωτικού ανυψώματος. Τα δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας δεν αφορούν και δεν επηρεάζουν το καθεστώς των υπερκειμένων υδάτων. Στην πράξη εφ`όσον η υφαλοκρηπίδα εκτείνεται ως τα 200 ν.μ., τα υπερκείμενα ύδατα θα ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του παρακτίου κράτους.
Πέραν των 200 ν.μ. από την ακτή τα ύδατα αποτελούν την ανοιχτή θάλασσα, στην οποία ισχύει η ελευθερία των θαλασσών. Τα νησιά, οι νησίδες, οι βραχονησίδες, οι σκόπελοι και ανορθωμένοι βράχοι,(π.χ. πόρτες Πάρου), που περιβάλλονται μεν από θάλασσα πλην όμως δεν καλύπτονται από το χειμέριο κύμα ή την μεγίστη πλύμη, έχουν κι αυτά υφαλοκρηπίδα. Εξαίρεση αποτελούν σύμφωνα με το άρθρο 121 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 οι βραχονησίδες και βράχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να διατηρήσουν ανθρώπινο πληθυσμό ή αυτόνομη οικονομική ζωή (καλλιέργεια ή κτηνοτροφία). Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πάντως έχει δεχτεί ότι τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα αποτελούν διεθνές εθιμικό δίκαιο και τα άρθρα 1-3 της Συνθήκης του 1958 ισχύουν για όλα τα κράτη, ανεξάρτητα από το αν την έχουν κυρώσει. Αν σήμερα η Κύπρος έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί να αξιοποιήσει επ` ωφελεία της τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της, αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην υπερήφανη πολιτική του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος με το ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν απέτρεψε τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τουρκικό προτεκτοράτο. ”Παρέλαβα κράτος δέν θα παραδώσω κοινότητα…” είπε.
Γερμανοί νομικοί καταγελούν τον Τούρκο πρωθυπουργό, δέκα αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και υπουργούς αμύνης συμπεριλαμβανομένου του νύν αρχηγό ΓΕΕΘΑ Νετζντέτ Οζέλ για εγκλήματα πολέμου και ζητούν από τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα να συλλάβει τον Ερντογάν ή όποιον άλλον από τους καταγγελλομένους επισκεφθεί τη Γερμανία.(01/11/2011).
Στην αίτηση για την σύλληψη των παραπάνω ατόμων οι Γερμανοί νομικοί αναφέρεται ότι τα ανωτέρω άτομα “έδωσαν διαταγές για άσκηση κρατικής τρομοκρατίας εναντίον μιας εθνικής ομάδας, χρησιμοποίηση χημικών όπλων και άλλα εγκλήματα πολέμου. O Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα, υπογράμμισε την πολιτική βούληση της Ουάσινγκτον να διατηρήσει προνομιακές σχέσεις με την Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας, κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλντίζ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου Τζον Κέρμπι. Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Οι παγκόσμιες συνθήκες αλλάζουν, εξαιρετικά γοργά, και συμπαρασύρουν εθελοντές και ηλιθίους.
Ελπίζω ότι η μικρή αυτή πολιτική-ιστορική αναφορά μου, να βρει «ώτα ακουόντων» ανοικτά, και να παραδειγματιστούν από τον αγώνα μικρών χωρών οι οποίες διεκδικούν το δίκαιό τους.
Η Ιστορία τιμά και δικαιώνει τους αγωνιστές, ο Αριστοτέλης σημειώνει: «Καλύτερα ένας βασιλιάς να συμβουλεύεται τους αληθινούς φιλοσόφους. Έτσι θα μπορούσε να γεμίσει τη βασιλική του εξουσία με καλές πράξεις και όχι με καλά λόγια.».
Λάζαρος Ελευθεριάδης
aegeantimes.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου