Ο τρόπος με τον οποίο οι επιστημονικές μελέτες και οι διαφημιστικές εκστρατείες, παρουσιάζουν τα προνόμια του τσαγιού κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, μας κάνει να σκεφτούμε ότι πρόκειται για κάποιο είδος παντοδύναμου μαγικού ελιξίριου.
Η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η μείωση του....
κίνδυνου τουκαρκίνου, η αποτροπή της άνοιας και του διαβήτη, είναι δράσεις που έχουν πιστωθεί στο τσάι. Είναι αλήθεια όμως, ότι το ρόφημα του τσαγιού έχει αντιοξειδωτικές ουσίες (τις πολυφαινόλες), που φαίνεται ότι προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες στο DNA, που μπορεί να προκαλέσουν ο καρκίνος και άλλες ασθένειες αναφέρει ο David L. Katz, MD, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale.Όταν όμως οι επιστήμονες μιλούν για τσάι, εννοούν τα τέσσερα είδη το μαύρο, πράσινο, λευκό, ή oolong τσάι, τα οποία είναι κατασκευασμένα από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis (βλ. φώτο αριστερά από Wikipedia). Και οι τέσσερις τύποι του τσαγιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικής ουσίας. Ωστόσο το πράσινο τσάι περιέχει ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό αντιοξειδωτικών, ιδίως, δε ένα είδος που ονομάζεται πολυφαινόλες catechin {epigallocatechin-3-gallate (EGCG)}, που είναι πιο ενεργό.
Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που έπιναν πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 26% μείωση των θανάτων από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο. Η επίδραση δε ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Υπάρχει επίσης μια αναφορά στην ερεύνα, ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην προφύλαξη από την οστεοπόρωση και την μείωση της συχνότητας εμφάνισης των οστικών κοιλοτήτων, λόγω του φθορίου που περιέχει.
Βεβαίως ο υγιεινός τρόπος ζωής, η άσκηση, η σωστή διατροφή και η πρόληψη αποτελούν πάντα την βάση για την ορθή πορεία της ζωής μας. Αναμφίβολα όμως το ρόφημα του (τσαγιού 4-5 φλιτζάνια την ημέρα) «βοηθά στην μείωση της LDL ( κακή)χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, παραγόντων κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου» λέει ο D. L. McKay, PhD, καθηγητής της διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts Friedman School.
Συμπερασματικά το τσάι κάνει καλό στην υγεία μας!!!
1 σχόλια:
Το τσάι σε πολλούς ανθρώπους κάνει κακό με την τανίνη που περιέχει και επιδρά αρνητικά στην καρδιά και τον ρυθμό της, όπως συνέβη σε μένα κι μ΄έστειλε στο νοσοκομείο.
Και μόνον ότι το Πανεπιστήμιο φέρει το όνομα φρήντμαν, με κάνει φοβερά καχύποπτο.
Δημοσίευση σχολίου