Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Κουρδικό: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση; (2)



Ιστορικό βήμα για ένα Αυτόνομο Κουρδιστάν, μια Δημοκρατική Τουρκία!

του Σάββα Καλεντερίδη
Ανακοινώθηκε χθες στο Ντιγιαρμπακίρ μετά από διήμερο εργασιών το κείμενο συμπερασμάτων της 4ης Γενικής Συνέλευσης της Συνέλευσης Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), με κύριο αίτημα την Αυτονομία του Κουρδιστάν.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η...
.... Συνέλευση Δημοκρατικής Κοινωνίας θα αρχίσει τις εργασίες για ένα Αυτόνομο Κουρδιστάν, για μια Δημοκρατική Τουρκία, ενώ ζητείται ένα νέο σύνταγμα, που θα θέτει τις βάσεις για την επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος. Όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του PKK και του τουρκικού κράτους, στο κείμενο συμπερασμάτων απευθύνεται έκκληση προς τις δυο πλευρές, ενώ ταυτόχρονα ζητείται να γίνει ένοιγμα προς τον Οτζαλάν, για να αρχίσει με τη δική του συμμετοχή ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις για τη λύση.
Στο τέλος των διήμερων εργασιών της 4ης Γενικής Συνέλευσης, πρόεδρος του DTK εκλέχτηκε ο πρώην πρόεδρος του απαγορευθέντος κόμματος DTP, και συμπροεδρεύουσα η Αϊσέ Τουγλούκ, συμπορεδρεύουσα και η ίδια του DTP, στην οποία απαγορέυθηκε με δικαστική απόφαση η συμμετοχή σε πολιτικά κόμματα, όπως και του Αχμέτ Τουρκ.
Στο κείμενο συμπερασμάτων, που διάβασε ο Αχμετ Τουρκ στο τέλος της συνέλευσης, παρουσία δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
-Η Συνέλευση απευθύνει χαιρετισμό στον έγκλειστο στις τουρκικές φυλακές και συμπροεδρεύοντα του DTK, Χατίπ Ντίτσλε (Hatip Dicle), καθώς και στους 1500 έγκλειστους Κούρδους πολιτικούς, που κρατούνται φυλακισμένοι χωρίς καμία νόμιμη αιτία, γεγονός που θεωρείται μια σύγχρονη πολιτική γενοκτονία. Το Κουρδικό Ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί με παράνομες συλλήψεις και φυλακίσεις πολιτικών, αλλά με δημοκρατικές και πολιτικές μεθόδους και πράξεις. Για το λόγο αυτό ζητείται η άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
-Κάθε μέρα βλέπουμε κηδείες στρατιωτών, αστυνομικών, ανταρτών και πολιτών, λυντσαρίσματα και διαπομπεύσεις Κούρδων πολιτών, πυρπολήσεις δασών, μια χαοτική κατάσταση για το ξεπέρασμα της οποίας το DTK έχει να προτείνει λύσεις, λύσεις που δεν προσφέρει ένα αναθεωρημένο σύνταγμα που δεν είναι δημοκρατικό και δεν λύνει προβλήματα.
-Το αναθεωρημένο σύνταγμα που καλείται να εγκρίνει ο λαός στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου, δεν λαμβάνει υπόψη του την ύπαρξη και δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα των Κούρδων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Κελδανιδών, των Αράβων και των άλλων εθνοτήτων που ζουν στην Τουρκία, ούτε των θρησκευτικών ομάδων όπως είναι οι Αλεβίτες και οι Γεζιντί, δεν προβλέπει καμία συνταγματική ελευθερία για τους εργαζόμενους. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που το Κουρδικό είναι ένα πρόβλημα συνταγματικό, θα πρέπει να επιλυθεί συνταγματικά, με ένα πραγματικά δημοκρατικό σύνταγμα.
-Η πραγματική λύση για την Τουρκία είναι μια συνταγματική αναθεώρηση που θα προκύψει με τη συμμετοχή των Τούκρων, των Κούρδων και των άλλων εθνοτήτων και θρησκευτικών ομάδων, ένα σύνταγμα που θα εξασφαλίζει μια νέα πολιτική και διοικητική τάξη στην Τουρκία. Για τους παραπάνω λόγους το DTK θα στηρίξει την απόφαση του BDP για αποχή από το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου.
-Η Συνέλευσή μας τονίζει ότι το τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια δημοκρατική λύση του Κουρδικού Ζητήματος. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι με ομάδες ειδικού πολέμου που συγκροτούν το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP και το εθνικιστικό MHP και επισκέπτονται τις θέσεις πίσω από τις οποίες είναι οχυρωμέος ο τουρκικό στρατός, στο πολεμικό μέτωπο με το ΡΚΚ, δεν πρόκειται να λυθεί το Κουρδικό.
-Η λύση στο Κουρδικό θα προκύψει μετά από διάλογο και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφιστεί ένα δημοκρατικό σύνταγμα και να συγκροτηθεί η Επιτροπή Διερεύνησης της Αλήθειας γύρω από το Κουρδικό. Η Συνέλευσή μας επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι οι Κούρδοι δεν συμμετέχουν και αναγνωρίζονται μέχρι σήμερα από το κράτος ως ενδιαφερόμενη πλευρά και ως συνομιλητής-διαπραγματευτής για την επίλυση του ζητήματος.
-Η Συνέλευσή μας υπενθυμίζει και υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τη σημασία και τη βαρύτητα που έχει ο αξιότιμος κ. Οτζαλάν για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού και ζητεί να αναγορευθεί σε διαπραγματευτή, στη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού.
-Η Συνέλευσή μας απευθύνει έκκληση προς το τουρκικό κράτος και προς το ΡΚΚ για αμοιβαία κατάπαυση του πυρός.
-Η Συνέλευσή μας τονίζει ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να κυβερνηθεί με το άκαμπτο συγκεντρωτικό σύστημα που διοικείται τα τελευταία 80 χρόνια. Η Δημοκρατική Αυτονομία, που επιδιώκουμε, εξασφαλίζει έναν τρόπος δημοκρατικής οργάνωσης του κράτους, που εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών.
-Η Συνέλευσή μας επιδιώκει ένα Αυτόνομο Κουρδιστάν, μια Δημοκρατική Τουρκία, όπου όλες οι εθνότητες, όλοι οι λαοί και όλοι οι πολιτισμοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν για τον εαυτό τους και να εκλέγουν τις διοικήσεις τους.
-Η πρότασή μας για Δημοκρατική Τουρκία και Αυτόνομο Κουρδιστάν είναι κάτι που συζητάμε εδώ και τρία χρόνια και κάτι το οποίο ήδη έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ρωσία, η Κίνα, Ινδία κλπ.
-Υπό την άποψη αυτή, η Συνέλευσή μας πιστεύει ότι η δημιουργία αυτόνομων περιοχών με βάση κοινωνικοπολιτισμικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και η άσκηση ορισμένων εξουσιών από τις τοπικές εξουσίες ταυτόχρονα με την κεντρική, θα ισχυροποιήσει την ενότητα της χώρας.
-Η απαίτηση για 'Δημοκρατική Τουρκία, Αυτόνομες Περιοχές', είναι απαίτηση ενότητας και συμπόρευσης. Η απαίτηση αυτή θα πραγματοποιηθεί με κοινούς αγώνες, προσπάθειες, διάλογο και διαπραγματεύσεις των λαών μας.
-Ως Συνέλευση θα κινηθούμε και θα εργαστούμε σε απολύτως νόμιμα πλαίσια για να συγκροτήσουμε και να οικοδομήσουμε τη δημοκρατική μας αυτονομία σε πολιτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλαίσιο.
-Η Συνέλευση Δημοκρατικής Κοινωνίας και όλοι οι συμμετέχοντες στις εργασίες δηλώνουμε ότι για να κατακτήσουμε αυτό το στόχο θα επιδιώξουμε την εθνική ενότητα του κουρδικού λαού, την αλληλεγγύη των λαών του Κουρδιστάν και την ισότητα και ενότητα με το λαό της Τουρκίας.
-Ως Συνέλευση Δημοκρατικής Κοινωνίας καλούμε όλους τους λαούς και όλες τις ιδιαίτερες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες που ζουν στο Κουρδιστάν να συμμετέχουν στην οργάνωσή μας και στους αγώνες για μια δημοκρατική κοινωνία, για να καταστεί ο αγώνας μας κοινός αγώνας όλων, όπως καλούμε επίσης και τον αδελφό τουρκικό λάο σε συνεργασία με τη Συνέλευσή μας.
Η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε με συνθήματα "Ζήτω ο Άπο" που κραύγασαν οι συμμετέχοντες.
Το κείμενο συμπερασμάτων χαιρέτισε πλήθος ογδόντα χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχε σε συναυλία στο Ντιγιαρμπακίρ, ενώ έγιναν αντίστοιχες εκδηλώσεις με συμμετοχή πλήθους κόσμου σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις της ΝΑ Τουρκίας, του υπό δημιουργία Αυτόνομου Κουρδιστάν.
Πηγή: ANF NEWS AGENCY


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/2.html#ixzz0wAAeQaxM