Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Η Τουρκία διαγράφει την Ελλάδα ως απειλητική χώρα


  • Απαλείφεται από ό,τι φαίνεται από το περιβόητο «Κόκκινο Βιβλίο», που είναι γνωστό και ως «το κρυφό Σύνταγμα της Τουρκίας» η απαράδεκτη θέση ότι η Ελλάδα αποτελεί «σημαντική εξωτερική απειλή». Το ίδιο θα ισχύσει και για το Ιράν, ενώ η Ελλάδα και το Ιράν δεν κατονομάζονται πια ως «σημαντικές εξωτερικές απειλές»
Γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στις «απειλές ασφαλείας που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή». Το «Κόκκινο Βιβλίο» καθορίζει την πολιτική εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας και προσδιορίζονται για τις μυστικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες ασφαλείας και την τουρκική διπλωματία οι απειλές για την εθνική ασφάλεια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΜΙΛΙΕΤ», το περιεχόμενο ....
..του βιβλίου αναθεωρείται και για το λόγο αυτό το γραφείο του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προτάσεις με σημαντικές τροποποιήσεις του . Βγαίνουν από το βιβλίο οι διατάξεις, που ανέφεραν γνωστά θρησκευτικά τάγματα της Ανατολίας, όπως εκείνα των Νουτζού και του Φετουλλάχ Γκιουλέν ως απειλές για την εθνική ασφάλεια.
Στην τελευταία ενημέρωση του βιβλίου, που γνωστοποιήθηκε στον Τύπο, το 2005, γινόταν εκτενής αναφορά στις «εσωτερικές απειλές» όπως «ο θρησκευτικός σκοταδισμός» και «οι αποσχιστικές ενέργειες». Υπό τις επικεφαλίδες αυτές γινόταν αναφορά στη δράση των θρησκευτικών ταγμάτων και στη δραστηριότητα του ΡΚΚ. Σύμφωνα με την Μιλιέτ, το 2005 ήλεγχε τα ηνία του δημοσίου βίου το στρατιωτικό κατεστημένο. Τώρα, το βιβλίο ξαναγράφεται σε μία εποχή που τα ηνία κρατά η πολιτική γραφειοκρατία. Την αναθεώρηση συντονίζει η γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο σήμερα την πλειοψηφία απαρτίζουν πολιτικοί, όχι στρατιωτικοί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «Κόκκινο Βιβλίο» ξαναγράφεται κάθε πέντε χρόνια, αλλά το σώμα και τα παραρτήματά του αναθεωρούνται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ερντογάν, φέτος, το έγγραφο θα αλλάξει ώστε να προσαρμοσθεί στη διαδικασία εκδημοκρατισμού και την αρχή «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες».