Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Oι Ισραηλινοί κατηγορούν τις ΗΠΑ για μυστική συμφωνία με το Ιράν


Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι  Ισραηλινοί , ο Μπαράκ Ομπάμα  και το Ιράν πέτυχαν να κλείσουν μία μυστική συμφωνία το παρασκήνιο τα οποίας οδηγεί σε επαφές που έγιναν στο Παρίσι και στην Βιέννη...


Μάλιστα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου  δήλωσε πως οι νέες συζητήσεις με το Ιράν στην Βαγδάτη θα δώσουν στην Τεχεράνη περιθώριο πέντε εβδομάδων  χωρίς πίεση για να συνεχίσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου που κατέχει.

Από την πλευρά του ο  Αμερικανός πρόεδρος  υπερασπίστηκε τη θέση του για νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν στην Βαγδάτη και επισήμανε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν είναι ισχυρές και αποτελούν ένα καλό λόγο για να συμβιβαστεί το Ιράν με μία λύση η οποία θα αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Όπως αναφέρουν οι ισραηλινές πηγές το Ισραήλ είχε πιέσει τις ΗΠΑ να θέσουν απαράβατους όρους στο Ιράν τους οποίους οι δύο κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, είχαν συμφωνήσει πριν από την συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία άλλωστε περιελάμβανε την αποδοχή χρήσης από το Ιράν 1.000 συσκευών φυγοκέντρισης για ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, ενώ το Ιράν δεν θα μπορούσε να κατέχει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η θέση αυτή  επρόκειτο να παρουσιαστεί στο Ιράν ως  τελική πρόταση της Δύσης από τις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη απέδειξε ότι οι Αμερικανοί δεν παρουσίασαν  καμία από τις προσυμφωνημένες θέσεις επιβεβαιώνοντας τους Ισραηλινούς ότι οι ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα περισσότερο από όσο η ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχτεί.

Έτσι το  Ισραήλ αντέδρασε άμεσα κατά του προέδρου Ομπάμα. Όπως εκτιμούν οι Ισραηλινοί η συνάντηση των ενδιαφερομένων χωρών με το Ιράν στην Βαγδάτη στις 23 Μαΐου αποτελεί το κατάλληλο κάλυμμα για την συμφωνία που οι ΗΠΑ με το Ιράν έχουν ήδη πετύχει.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης, αναφέρουν μιλώντας σε διάφορα πρακτορεία ότι ο Μπαράκ Ομπάμα υπαναχώρησε από την συμφωνία που είχε επιτευχτεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ, πριν από την συνάντηση των έξι ενδιαφερόμενων κρατών με το Ιράν στην Κωνσταντινούπολη.

Από εδώ και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά καθώς αν δεν περιοριστούν οι Ισραηλινοί, θα επιχειρήσουν  να κάνουν την κίνηση κατά του Ιράν, δηλαδή να προχωρήσουν σε προσβολή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του.

Έγκυρες πηγές από το Ισραήλ, ανέφεραν στο defencenet.gr, ότι «έχει σχηματιστεί ήδη η αεροπορική δύναμη που θα κτυπήσει το Ιράν, αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, όπως επίσης ότι έχουν στοχοποιηθεί τα βασικά κέντρα πυρηνικών ερευνών».

Φυσικά, εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ μια τέτοια ενέργεια αποσκοπεί και στο να συμπαρασύρει τον Μ. Ομπάμα που θα αντιληφθεί την ”απειλή” του Μιτ Ρόμνι, αν αρνηθεί να υποστηρίξει το Ισραήλ.
πηγη