Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Η Αρχαία Αγορά ψηλώνει


Της Φωτεινής Μπάρκα

Ο πρώτος όροφος της Στοάς του Αττάλου πρόκειται να ανοίξει έπειτα από 30 ολόκληρα χρόνια, στις αρχές Μαΐου. Πενήντα έξι σημαντικές αρχαιότητες από την υστεροκλασική ώς τη ρωμαϊκή..
περίοδο, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά, θα απαρτίζουν τη μόνιμη έκθεσή του. Το μνημείο μπαίνει και στην ψηφιακή εποχή: από το φθινόπωρο οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγούνται ηλεκτρονικά ακόμη και εξ αποστάσεως.

Αποτέλεσε ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα πολιτικά, διοικητικά, δικαστικά, εμπορικά, θρησκευτικά αλλά και πολιτιστικά κέντρα της αρχαιότητας. Επί αιώνες φιλοξένησε όλες τις δραστηριότητες της πόλης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η Στοά του Αττάλου στην αρχαία αγορά, το κτήριο-ορόσημο για την πόλη μέχρι και σήμερα, κι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο (συγκεντρώνει 25.000 επισκέπτες τον μήνα!), «μεγαλώνει». Σε λίγες μέρες (μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου), και για πρώτη φορά ύστερα από 30 ολόκληρα χρόνια, θα «ανοίξει» για το κοινό ο πρώτος της όροφος για να στεγάσει έργα τέχνης τα οποία ώς τώρα δεν είχαν παρουσιαστεί ξανά. Ευκαιρία, λοιπόν, να πάμε.

 Οι τυχεροί επισκέπτες, εκτός από την υπέροχη θέα προς την Ακρόπολη μέχρι και τον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο, την πανοραμική άποψη του αρχαιολογικού χώρου, θα μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τη δουλειά των αρχαιολόγων και των συντηρητών που θα εργάζονται in situ. Ουσιαστικά στον πρώτο όροφο θα λειτουργήσει ένας νέος εκθεσιακός χώρος με 56 λίθινα αρχαία έργα αλλά και με τη σημαντική συλλογή των ρωμαϊκών πορτρέτων της Αρχαίας Αγοράς. Γι’ αυτό τον λόγο συντηρήθηκαν τα αρχαία γλυπτά και εκπονήθηκε από την Α’ Εφορεία Αρχαιοτήτων ειδική μουσειολογική μελέτη, η οποία τοποθετεί κατά ενότητες, χρονολογικές και θεματικές, τα εκθέματα. Με την προσθήκη του κατάλληλου εποπτικού υλικού θα είναι δυνατή η παρουσίαση μιας αρκετά αντιπροσωπευτικής εικόνας της αθηναϊκής γλυπτικής των Υστεροκλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων.

 «Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία» είναι ο τίτλος του έργου ανακαίνισης, συντήρησης και επαναλειτουργίας, συνολικού προϋπολογισμού 964.200 ευρώ (από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο-Χρηματοδοτικό Μηχανισμό 2004-2009 και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), για το οποίο συνεργάζονται η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (ανασκαφέας της Αρχαίας Αγοράς από το 1931), το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η Α’ Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η Στοά του Αττάλου ήταν το μεγαλύτερο σε μήκος (120 μ.) αυτοτελές σκεπαστό οικοδόμημα, όχι μόνο στην Αρχαία Αθήνα, αλλά και στον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα, και το μοναδικό με όροφο. Διέθετε συνολικά 21 καταστήματα (και στους δύο ορόφους). Το περικαλές οικοδόμημα χτίστηκε γύρω στο 160 π.Χ. από τον Άτταλο τον Β’, βασιλέα της Περγάμου, ως δώρο στους Αθηναίους. Η ανακατασκευή του την περίοδο 1953-56 από την Αμερικανική Σχολή, με προορισμό να φιλοξενήσει τα ευρήματα των ανασκαφών, ήταν ορόσημο για την Αθήνα. Μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως περισσότερα από 160.000 αντικείμενα που φωτίζουν 5.000 χρόνια αθηναϊκής ιστορίας και καλύπτουν μια περίοδο από τη Νεολιθική εποχή ώς και τον 19ο αιώνα.

 Ψηφιακή ξενάγηση

 Το φθινόπωρο θα λειτουργήσει και ειδική ιστοσελίδα που θα επιτρέπει στους χρήστες να ξεναγηθούν ψηφιακά, ενώ όσοι διαθέτουν «έξυπνα» κινητά η ξενάγηση θα διατίθεται δωρεάν μέσω ειδικής εφαρμογής. Οι ψηφιακές ξεναγήσεις αποτελούν το δεύτερο σκέλος του προγράμματος. Η ψηφιοποίηση φωτογραφιών, σχεδίων και σημειώσεων, που σχετίζονται με την πολύχρονη ανασκαφή και τα ευρήματά της, είναι έργο της Αμερικανικής Σχολής και περιλαμβάνει επίσης τα ημερολόγια των ανασκαφών, τα δελτία καταγραφής των ευρημάτων, αρχιτεκτονικά σχέδια και περισσότερες από 300.000 φωτογραφίες και χάρτες. Αυτό το υλικό άλλωστε θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία τεχνολογικών εφαρμογών που θα δώσουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και εικονικής περιήγησης εξ αποστάσεως.

 Παράλληλα γίνεται εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών υποδομών, έχει ολοκληρωθεί ήδη ο καθαρισμός των σύγχρονων αρχιτεκτονικών στοιχείων του ανακατασκευασμένου κτηρίου της Στοάς, ενώ αναμένεται και η αναβάθμιση του ανελκυστήρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα. Στον όροφο προβλέπεται και η διαμόρφωση χώρου πολλαπλών χρήσεων για εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και για παρουσίαση περιοδικών εκθέσεων.
πηγη