Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Τι ήταν ο διαφωτισμός


Ο Διαφωτισμός αποτελεί σημαντικό πνευματικό κίνημα που τοποθετείται στα μέσα του 18ου αιώνα, τον οποίο οι ίδιοι οι Γάλλοι Διαφωτιστές απεκάλεσαν «Siècle des lumières», θεωρώντας εαυτούς ως φωτοδότες. Ο Διαφωτισμός παρατηρήθηκε αρχικά στην Γαλλία και αργότερα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για την Γαλλική Επανάσταση. Οι διαφωτιστές πρέσβευαν τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, αξιώνοντας αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δράσης, στους πολιτικοκοινωνικούς....
θεσμούς, την οικονομία, την εκπαίδευση και τη θρησκεία. Τάχθηκαν υπέρ της ατομικής ελευθερίας και ενάντια στην τυρρανική διακυβέρνηση και την καταπίεση που ασκούσε η Εκκλησία. Βασικός φορέας των...
νέων ιδεών που έφερε ο Διαφωτισμός ήταν η ανερχόμενη αστική τάξη που μέχρι εκείνη την εποχή παρέμενε αποκλεισμένη από το σύστημα της απολυταρχίας. Ανάμεσα στους σημαντικούς εκφραστές του Διαφωτισμού τοποθετούνται ο Βολταίρος και ο Μοντεσκιέ. Οι Διαφωτιστές Ντενί Ντιντερό και Ζαν Νταλεμπέρ συγκρότησαν το ιδεολογικό υπόβαθρο του Διαφωτισμού στην Εγκυκλοπαίδεια. Παράλληλα ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ διατύπωνε τη θεωρία του Κοινωνικού Συμβολαίου, προτρέποντας σε μια Ευρώπη που θα υποστήριζε τα δικαιώματα του ανθρώπου.


wikipedia

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έλα τώρα πείτε την αλήθεια κάποιος στο ANtinews στον ελεύθερο του χρόνο παίρνει ναρκωτικά έτσι δεν είναι ;;;

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος στο Anti nea taxh ήθελα να πω αλλά με τέτοια ανάρτηση νόμιζα ότι βρισκόμουν αλλού άρα μαστουρώσαμε κι εμείς μ' αυτά που διαβάζουμε !!!

Ανώνυμος είπε...

Ο διαφωτισμός είναι υπεύθυνος για την γαλλική επανάσταση όπου σφάχτηκαν πλούσιοι ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΦΤΩΧΟΙ, ώστε να γίνουν όλοι ίσοι. Επίσης στην Γαλλία δεν υπήρχε εκκλησία αλλά ο παπισμός με τον απόλυτο και αλάθητο άρχοντα-αρχηγό κράτους- Πάπα. Επίσης οι Διαφωτιστές επέλεγαν αυθαίρετα ποιος είναι άνθρωπος και ποιος δεν είναι, ο Βολτέρος θεωρούσε τους μαύρους πιθήκους και έκανε εμπόριο «πιθήκων».

Μετά ήρθε ο σκοτεινός «διαφωτισμός» στην Ελλάδα, στο όνομα του ο Όθωνας έκλεψε την εκκλησιαστική περιουσία, η οποία δεν είχε καμία σχέση με αυτή της Γαλλίας. Μετά ο «διαφωτισμός» έφτιαξε το ΚΚΕ, που συνεργαζόταν με όλους τους εχθρούς των Ελλήνων και σκότωνε τους παπάδες που τάιζαν ορφανά.
Σήμερα ο «διαφωτισμός» προσπαθεί να κάνει τους έλληνες ίσους με τους πακιστανούς και τα παιδιά μας ίσα με τα παιδιά της Αιθιοπίας.