Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Τζορτζ Σόρος: Οι ηγέτες της Ευρώπης, οδηγούν την Ελλάδα στο χαμό


Ισως συμφέρει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ αφού η ζημιά που έχει πάθει είναι ανεπανόρθωτη», δήλωσε στη «Monde» ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, καταγγέλλοντας παράλληλα τους ηγέτες της Ευρώπης ότι την οδηγούν στον χαμό!...


 «Το ευρώ απειλεί να καταστρέψει την Ε.Ε. επειδή οι ηγέτες της επιμένουν σε ανελαστικούς κανόνες. Οι πιο ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται ήδη σε τριτοκοσμική κατάσταση», σημείωσε ο Ουγγρο-αμερικανός δισεκατομμυριούχος, προβλέποντας ότι η Ισπανία γρήγορα θα ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας. Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίας.

 «Η πανευρωπαϊκή κυριαρχία της Bundesbank κάνει καλό στη Γερμανία, όχι στην Ευρώπη. Μόνο το Βερολίνο επωφελείται από την κρίση της ευρωζώνης, εξασφαλίζοντας χαμηλά επιτόκια δανεισμού», πρόσθεσε ο Σόρος, έχοντας προφανώς υπόψη του τη στεγνή άρνηση του προέδρου της Bundesbank και μέλους της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια στη Μαδρίτη. Ο Σόρος πάντως αρνήθηκε ότι έχει «σπεκουλάρει» σε βάρος του ευρώ με το επιχείρημα ότι «πήρε σύνταξη» από τη νομισματική κερδοσκοπία. Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα πως αν ήταν ενεργός θα στοιχημάτιζε κατά του κοινού νομίσματος!

 Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο 82χρονος επενδυτής τάχθηκε υπέρ του μοντέλου λιτότητας και αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με παράλληλη όμως ίδρυση ενιαίου υπουργείου Οικονομικών και δημιουργία μιας «κακής τράπεζας χρέους», θυγατρικής της ΕΚΤ, όπου θα «παρκαριστούν» 2-3 τρισ. ευρώ ευρωπαϊκού χρέους, που θα πάψει να τοκίζεται.

 Ο Σόρος εκτίμησε, πάντως, ότι μια νίκη του Ολάντ στη Γαλλία δεν θα αμφισβητήσει τη γερμανική κυριαρχία, αφού αν ο σοσιαλιστής υποψήφιος απομακρυνθεί από τη δημοσιονομική ορθοδοξία, η χώρα του θα δεχθεί την επίθεση των αγορών.

 Στο μεταξύ, την ώρα που ο γερμανικός Τύπος («Focus», «Welt») αντιμετωπίζει με δέος τις κάλπες της 6ης Μαΐου σε Ελλάδα και Γαλλία, προβάλλοντας σενάρια καταστροφής για το ευρώ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε την αγαπημένη της επωδό προς την Ελλάδα: «Implementation, implementation, implementation!» (Εφαρμόστε, εφαρμόστε, εφαρμόστε!)

 «Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος έχει κάνει σημαντική δουλειά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά ιδίως στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού», τόνισε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Απονέμοντας εύσημα και στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειές του, η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν πιο προσεκτική στα πολιτικά της σχόλια, ώστε να μη φανεί ότι παρεμβαίνει στις εκλογές. Δεν παρέλειψε πάντως να επαινέσει τη στάση «ορισμένων κομμάτων».

 Κατά τα άλλα η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως η ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο της εύθραυστης παγκόσμιας οικονομίας, ζητώντας οι πόροι της ευρωπαϊκής βοήθειας να κατευθυνθούν στις τράπεζες και όχι στα κράτη.

 Με… τρόμο αντιμετωπίζει το «Focus» τις «δίδυμες» εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία, σημειώνοντας πως η 6η Μαΐου μπορεί να αποβεί μοιραία για το ευρώ. «Σε περίπτωση νίκης του Ολάντ θα υπάρξει αναταραχή στις αγορές προκαλώντας ντόμινο στην Ισπανία και την Ιταλία», επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος, χαρακτηρίζοντας «ζωτικής σημασίας» και τις ελληνικές εκλογές: «Τα δύο μεγάλα κόμματα, που έχουν δεσμευτεί απέναντι στις Βρυξέλλες να τηρήσουν πολιτική λιτότητας, δεν συγκεντρώνουν ούτε το απαραίτητο 36%. Τα ακραία αντιμνημονιακά κόμματα εκμεταλλεύονται την οργή των Ελλήνων για τις περικοπές και την ανεργία 22%, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους ξένους».

 Ο αρθρογράφος διερωτάται τι θα συμβεί με το πρόγραμμα διάσωσης σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού, μια που ακόμη και ο επικρατέστερος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δέχθηκε με βαριά καρδιά το πρόγραμμα λιτότητας. «Οι ελληνικές εκλογές έχουν υπαρξιακή σημασία για τη χώρα. Η παραμικρή παρέκκλιση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τους δανειστές της Ελλάδας», δήλωσε κατηγορηματικά στο «Focus»o Γιούργκεν Μάτες, του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας.

 Εν τω μεταξύ η «Welt» εκτιμά πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ μέσα σε 12 μήνες, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες χώρες. Η πρόβλεψη ανήκει στην επενδυτική εταιρία Τhreadneedle, που παραδέχεται πως η Ελλάδα είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμόσει τις αυστηρές υποδείξεις της Γερμανίας. «Είναι εξίσου τρομακτικό για τους Ελληνες να υπακούσουν στις γερμανικές διαταγές ή να τις αρνηθούν. Πιστεύω ότι τελικά θα επιλέξουν το δεύτερο, παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
jpapadatos@e-typos.com
πηγη 

1 σχόλια:

Φοίβος είπε...

Και τι σε πειράζει ρε Τζορτζ; Αφού μετά θα έρθεις εσύ με τα κοράκια σου, να φας τζάμπα ότι γουστάρεις...
Και οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες που ευαγγελίζεσαι θα γίνουν πράξη...