Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Correa: Η Παγκόσμια τράπεζα να ζητήσει συγνώμη από τους λαούς



  • Αποχώρηση Rafael Correa από διάσκεψη κορυφής: "Να ζητήσει η Παγκόσμια Τράπεζα συγνώμη για τα δεινά των λαών"
Κατά τη διάρκεια διήμερης (28 και 29/10) διάσκεψης κορυφής, που είχε τη μορφή διεθνούς οικονομικού φόρουμ, με εκπροσώπους των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής χερσονήσου, ο Πρόεδρος του... Εκουαδόρ, Rafael Correa, απαίτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα να ζητήσει συγνώμη από τους λαούς της Λατινικής Αμερικής για τα δεινά που τους έχει προκαλέσει, καταγγέλλοντας συγχρόνως τον νεοφιλελευθερισμό των ισχυρών της Δύσης.

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Rafael Correa, αποχώρησε τo Σάββατο από την πρώτη ομιλία της 21ης Ιβηροαμερικανικής Διάσκεψης Κορυφής που άρχισε την Παρασκευή, 28/10 στο La Asuncion της Παραγουάης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ομιλία της αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπεύθυνης για θέματα που αφορούν στη Λατινική Αμερική, Pamela Cox.

O Correa, ο οποίος είχε ήδη αμφισβητήσει σημεία της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Angel Gurria, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Παραγουάης, Fernando Lugo, την άδεια να βγει από την αίθουσα διασκέψεων, προκειμένου να μην ακούσει την παρουσίαση της Cox.

Eνώ υπέβαλε προφορικά αυτό το αίτημά του, ο Correa τόνισε: "Δεν έχω έλθει για να ακούσω μια διεθνή γραφειοκράτη. Έχω έλθει για να ακούσω τους προέδρους αδελφών χωρών".

Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ υπενθύμισε ότι το 2007, η Cox, εξ ονόματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρνήθηκε στο Εκουαδόρ δάνειο 200 εκατ. δολαρίων, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί από το 2005, προφασιζόμενη ότι υπήρξε αλλαγή εκ μέρους Κορέα στην οικονομική πολιτική της χώρας του. "Η κυρία αυτή που βλέπετε", είπε ο Correa, "μου δήλωσε: 'Δεν πρόκειται να σας δώσουμε το δάνειο, λόγω του ότι αλλάξατε οικονομική πολιτική'".

Επιπλέον, ο Correa αμφισβήτησε την αναγκαιότητα του "να υποβάλλονται οι ηγέτες κυρίαρχων χωρών σε υποχρεωτική ακρόαση διαλέξεων για την οικονομική και ηθική πολιτική, σε ένα φόρουμ της Λατινικής Αμερικής, από μια διεθνή γραφειοκρατία που εκβιάζει με τα δολάριά της".

"Γιατί πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε μια εκπρόσωπο της βάσης των πιο ανεπτυγμένων χωρών; Πότε αυτοί μας άκουσαν για να γνωρίζουν ποια είναι η γνώμη μας για τις διεθνείς πολιτικές τους;" τόνισε χαρακτηριστικά ο Rafael Correa.

"H κυρία Cox θα πρέπει τουλάχιστον να αρχίσει την ομιλία της με μια συγνώμη για τα δεινά που υπέστησαν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και άλλες χώρες του κόσμου" είπε ο Correa. Και με αυτή την πρόταση, βγήκε από την αίθουσα συνεδριάσεων.

Απόντες από την διάσκεψη ήταν οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων της Λατινικής Αμερικής, δηλαδή της Βραζιλίας και την Αργεντινής, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chávez, και οι πρόεδροι ορισμένων χωρών της Κεντρικής Αμερικής.

Πηγές
ΑVN (Πρακτορείο ειδήσεων Βενεζουέλας)
AFP (Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων)

Βίντεο και Φωτογραφίες:

Δηλώσεις μόλις αποχώρησε



Η ομιλία του Correa



Ο Correa μιλάει σε δημοσιογράφους λίγο μετά την αποχώρησή του από την διάσκεψη κορυφής


Οι σύνεδροι της Ιβηροαμερικανικής Διάσκεψης Κορυφής σε αναμνηστική φωτογραφία


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να και ενας απουλητος

boskizas είπε...

Ράφαελ Κορέα.
Ένα "πολιτικό διαμάντι".
Ένας ηγέτης πραγματικός πατριώτης και δημοκράτης.
Έναν τέτοιο θέλουμε κι εδω.
Πάνο ΑΚΟΥΣ????

Ανώνυμος είπε...

correa se pernoume metagrafi.10 xiliarika ton mina tha perneis kai opou pas ola tsaba..ti les ??

JORDAN είπε...

ΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΑΛΑ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΛΟΥΚΑΡΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ