Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Καταργήστε τον θρησκευτικό όρκο στα δικαστήρια ..


Η προσφυγή είχε γίνει από τους νόμιμους εκπροσώπους του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι (Παναγιώτη Δημητρά, Γρηγόρη Βαλιανάτο και Ναυσικά Παπανικολάτου)


Mε ομόφωνη απόφασή του το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και...
θρησκείας, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος σε μία πραγματική προσφυγή, κρίνοντας αντίθετη με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ...υποχρέωση που επιβάλλεται σε μάρτυρες να δίνουν θρησκευτικό όρκο, όταν καταθέτουν στα ελληνικά δικαστήρια.

Η προσφυγή είχε γίνει από τους νόμιμους εκπροσώπους του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι (Παναγιώτη Δημητρά, Γρηγόρη Βαλιανάτο και Ναυσικά Παπανικολάτου), στην οποία υποστηριζόταν ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποχρεωθεί να αποκαλύψουν, σε 34 ανακριτικές διαδικασίες, ή δίκες, που κατέθεσαν το 2008, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, δηλώνοντας ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκειμένου να ορκισθούν στη τιμή και την υπόληψή τους και όχι με το χέρι στο Ευαγγέλιο.
Στην απόφασή του το Δικαστήριο σημειώνει ότι η υποχρέωση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια, δύσκολα συμβιβάζεται με τη θρησκευτική ελευθερία, όπως την εγγυάται το Αρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαλιστα. Και ο Βαλιανάτος που ορκίζεται είπαμε; Στην "αντρική" του τιμή και στην "αντρική" του υπόληψη; Αν δεν ήταν τόσο τραγικό θα ήταν πολύ αστείο.

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ Π[ΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ...ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ Η Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΟΡΚΙΣΤΟΥΝ ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Eσενα ποιο ειναι το προβλημα σου να μην ορκιστουν?

Ανώνυμος είπε...

Anti-NTP απο τον τίτλο να καταλάβω οτι είστε υπερ της κατάργησης???
Συντάσεστε με τα ανθελληνικά σκουλήκια που υποστηρίζουν περα απο αυτές τις αηδίες και την ύπαρξη "μακεδονικής" μειονότητας με την έμπρακτη συμπαράσταση στο Ουράνιο τόξο??
Δεν το περίμενα αυτό...

Πρίαπος

Ανώνυμος είπε...

Στα δικαστήρια δεν σε αναγκάζει κανείς να ορκιστείς στο ευαγγέλιο αν δεν πιστέυεις. Μπορείς να ορκιστείς στην τιμή και αξιοπρέπειά σου.
Το πρόβλημά τους είναι οτι δεν θέλουν να δηλώνουν άθεοι για να ορκιστούν στην τιμή τους, διοτι όπως λένε είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Και επειδή δεν θέλουν αυτοι να δηλώνουν άθεοι, δεν θα δηλώνει κανείς την πίστη του. Ωραία λογική. Ποιό είναι το επόμενο βήμα; Να καταργήσουμε της εκκλησίες διοτι ο άθεος που δεν μπαίνει μέσα αισθάνεται κοινωνικά αποκλεισμένος; Αισθάνεται κάποια διάκριση σε βάρος του;

Και το πιό περίεργο απο όλα είναι οτι οι "ανοιχτόμυαλοι" υποστηρικτές της άποψης της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου είναι οι περισσότεροι υποστηρικτές των ισλαμομεταναστών, οι οποίοι ευχαρίστως θα βασάνιζαν και εκτελούσαν όλους αυτούς τους άπιστους.

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΗΘΗ,ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ,ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ.ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ!!!ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΟΛΑ.ΚΟΥΜΠΟΤΡΥΠΕΣ....

Ανώνυμος είπε...

ουδέτερη η παρουσίαση του θέματος, δεν το περίμενα αυτό.
Αλλά επίσης δεν περίμενα στις θεματικές σας ενότητες να μην έχετε έστω και μία για την ορθοδοξία, γέροντες κλπ. Τί συμβαίνει με εσάς? Αρχίσατε να μεταλλάσεστε?
Ελπίζω όχι!

Ανώνυμος είπε...

O XRISTIANISMOS EYTHYS EKSARXHS APORRIPTEI TON OPOIODHPOTE ORKO. SYGNWMH GIA TO LATINIKO ALFABHTO ALLA DEN MPORW ALLIWS

Ανώνυμος είπε...

και εγώ δεν θα είχα πρόβλημα αν μου λέγαν να ορκιστώ στο Δία ότι δεν είμαι ένοχος και ας ήμουν. Αφού δεν πιστεύω στο Δία τι πρόβλημα έχω ρε καθάρματα;Καταπάτηση ελευθερίας είναι να πρέπει, να θες αλλά να μην μπορείς, όχι να μπορείς και να πρέπει αλλά να μην θες!

ΖΩΑ...