Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΗΛΟ


Ενώπιον της δικαιοσύνης με τις βαριές κατηγορίες της συστηματικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της σωματικής βλάβης από αμέλεια θα βρεθεί σήμερα από το Τριμελές Πλημελλειοδικείο Σύρου η S&B του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου και... 

τρία ανώτατα στελέχη της, οι κύριοι Αθανάσιος Κεφάλας, Δούκας Ευσταθιάδης και Άρης Χατζηπαρασκευάς.

Είναι η κορύφωση ενός διαχρονικού δράματος που παίζεται τα τελευταία χρόνια στο πλούσιο σε ορυκτό πλούτο νησί της Μήλου με την βιομηχανία να ρυπαίνει ανεμπόδιστα την θαλάσσια περιοχή στα Βούδια και το Τσιγκράδο, να αγνοεί συστηματικά τις υποδείξεις συμμόρφωσης της πολιτείας και να οχυρώνεται πίσω από τυπικούς περιβαλλοντικούς όρους που φαίνεται να παραβλέπουν τις επιπτώσεις των μεθόδων της στο περιβάλλον και την δημοσία υγεία.

Η διεξαγωγή της ποινικής δίκης γίνεται στη σκιά προκλητικών εκβιασμών τόσο εναντίον των μαρτύρων όσο και των μηνυτών, αφού για πρώτη φορά η πανίσχυρη βιομηχανία καλείται να απολογηθεί για τα διαχρονικά αμαρτήματά της στο νησί της Μήλου.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες μήνυση από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και τον δημοσιογράφο κ. Τάσο Καραμήτσο σε βάρος των φυσικών και ηθικών αυτουργών για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, ύστερα από απειλές που δέχθηκε ο ίδιος και η οικογένειά του για την υπόθεση των μεταλλείων της Μήλου».

Με τη μήνυση ζητείται η απόδοση ποινικών ευθυνών στους υποκινητές της απίστευτης εκβίασης που δέχεται η οικογένεια του δημοσιογράφου αλλά και η εφημερίδα για να σταματήσει να ασχολείται με τις αμαρτίες της πολυεθνικής βιομηχανίας στη Μήλο.

Πρόκειται για σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων, που έχουν εντοπίσει από τα μέσα του 2007 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, στέλνοντας το φάκελο στον Εισαγγελέα Σύρου για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες. Οι αυτοψίες και οι έλεγχοι συνοδεύτηκαν με βαρύτατα πρόστιμα συνολικού ύψους 392.000 ευρώ.

Μολονότι όμως οι αρμόδιες αρχές της πολιτείας αποκαλύπτουν και τιμωρούν έστω και με τη μορφή προστίμων την βιομηχανία, το μεγάλο οικολογικό έγκλημα στο νησί συνεχίζεται, θέτοντας σε κίνδυνο ανυποψίαστους πολίτες και μικρά παιδιά από την αέρια ρύπανση που προκαλούν –ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες- οι αντιπεριβαλλοντικές μέθοδοι επεξεργασίας του περλίτη.

Οι επιπτώσεις στην υγεία αποτέλεσαν και την αφορμή για να εκδοθεί πριν από περίπου δυο μήνες, υγειονομική διάταξη από το υπουργείο Υγείας με την οποία αναφέρεται ρητά η ανάγκη αλλαγής σελίδας στον τρόπο επεξεργασίας των εξορυκτικών αποβλήτων, δείχνοντας το δρόμο της ταφής.

Η έκδοση της υγειονομικής διάταξης όπως δήλωσε πρόσφατα στη βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος προέκυψε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και εισήγηση επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η μελέτη περιέχει άκρως ανησυχυτικά ευρήματα που γεννούν βάσιμες υποψίες ακόμη και για πρόκληση σοβαρών πνευμονολογικών περιστατικών από την εισπνοή του περλίτη.

Aπό το : Πρώτο Θέμα