Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Οι Ύποπτες «Επαναστάσεις»


Πολλοί ισχυρίζονται ότι πρέπει να επαναστατήσουμε και να βγούμε στους δρόμους σήμερα για να ανατρέψουμε την καθεστωτική κυβέρνηση. Πολλοί μας κατηγορούν για την απάθειά μας και ότι έχουμε εγκλωβιστεί στο καναπέ μας.
Είναι όμως τόσο απλή η κατάσταση; τι είδους επανάσταση πρέπει να κάνουμε; Μήπως η αδυναμία απάντησης σε αυτό το ερώτημα να αποτελεί το βασικότερο λόγο που δεν υπάρχει δυναμική αντίδραση από την Ελληνική κοινωνία;
Θα θέλατε να συμμετάσχετε σε μία πορτοκαλί επανάσταση made in soros; Πως θα την ξεχωρίζατε;
Ας ξεκινήσουμε μια μικρή προσπάθεια να εντοπίσουμε, όσο είναι δυνατόν, τα επικίνδυνα σημάδια των ύποπτων επαναστάσεων.
1) Όταν η «επαναστατική» κίνηση είναι καπελωμένη εξαρχής: Εδώ δεν αναφερόμαστε στο απαρχαιωμένο πλέον απευθείας κομματικό καπέλωμα αλλά στο πιο εξελιγμένο έμμεσο. Διαπιστώνετε ότι τα συνθήματα της «επαναστατικής» ομάδας σε μεγάλο ποσοστό είναι κόπιες από συνθήματα συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος; Τότε το καμπανάκι πρέπει να χτυπήσει.
2) Η «επανάσταση» των αυτοκρατόρων: βλέπετε μία «επαναστατική» κίνηση με συγκεκριμένο ηγέτη με χρίσμα μεσσία-σωτήρα ο οποίος καθορίζει την «επανάσταση» και όλες τις δράσεις της ; τότε μάλλον πρέπει να αρχίζουμε να είμαστε υποψιασμένοι. Οι αυθεντικές επαναστατικές ζυμώσεις γίνονται σε επίπεδο απλού πολίτη με λειτουργίες αυτοοργάνωσης και όχι με ηγεσίες.
3) Η Εγωιστική «επαναστατική» κίνηση : Σε αυτήν την περίπτωση διαπιστώνετε ότι τα στελέχη αλλά και η ηγεσία αυτής της κίνησης κατηγορούν ή και υποβαθμίζουν άλλες ανεξάρτητες επαναστατικές κινήσεις. Αρνούνται τη συνεργασία μαζί τους αλλά και αν ακόμα δεχτούν να συνεργαστούν επιδιώκουν να αναλάβουν την ηγεσία της όλης προσπάθειας. Σε αυτή τη περίπτωση το καμπανάκι πρέπει να χτυπήσει και πάλι.
4) Η επανάσταση με την εκ των υστέρων «αρχηγική» καπηλεία: Ίσως και η πιο επικίνδυνη. Σε αυτή την περίπτωση αυτός που θέλει να καπηλευτεί και να αδρανοποιήσει την όλη προσπάθεια λειτουργεί εξ αρχής ως μέλος αλλά στη πορεία μεθοδικά και σταδιακά προσπαθεί να αποκτήσει την αρχηγία της όλης προσπάθειας και όταν αυτή θα έχει διαμορφώσει μία σοβαρή δυναμική θα υποσκάψει το έργο της και θα την ουδετεροποιήσει.
5) «Επαναστάσεις» με πολιτικά , συντεχνιακά, συνδικαλιστικά , και άλλα στελέχη: Εδώ είναι τα εύκολα. Οι δυνάμεις οι οποίες έφεραν την κατάσταση ως εδώ είναι αδύνατον να την αλλάξουν προς το καλύτερο με την παγιωμένη καθεστωτική αντίληψή τους.
6) «Επαναστάσεις» των «αρίστων» ,«διανοούμενων», «ανθρώπων του πνεύματος» κλπ. Είναι δύσκολο ομάδες ανθρώπων οι οποίοι είχαν βολευτεί με τα συγκεκριμένα καθεστώτα , «διανοούμενοι» οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί και δεν προχώρησαν σε καμία παρέμβαση στη διαχρονική κατάπτωση της κοινωνίας να πείσουν ξαφνικά ότι μετατράπηκαν σε Δον Κιχώτες της ίδιας κοινωνίας σήμερα.
Ανακεφαλαιώνοντας πρέπει να επιστήσουμε τη προσοχή μην πιαστούμε κορόιδα των διάφορων επιτήδειων των εξωθεσμικών κέντρων που θέλουν εικόνες χάους στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε την διαίσθησή μας και την κριτική μας ικανότητα στο μέγιστο. Είναι από τα ελάχιστα όπλα που μας έχουν απομείνει.
newdimensioncosmos

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

o kosmos prepei na einai epifilaktikos se oti ta mesa parapliroforisis tou len...na skeftei ti tou elegan mexri tora... megali strofi vlepo kai anisixo tetoia strofi xafnika;;;

Ανώνυμος είπε...

To na bgoume stous dromous einai dikopo maxairi. Oi evraioi tha kapelosoun opoiadipote "epanastasi"

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις.
Χρειάζεται προσοχή μεγάλη αλλά όχι και αδράνεια.
Συμμετοχή, διαίσθηση και κριτική ικανότητα στο μέγιστο.
Συμφωνώ απόλυτα.

Ανώνυμος είπε...

Οι λόγοι της αδράνειας πιστεύω ότι είναι οι εξής :

Α) Ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι μεγάλος σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό , υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο υπάλληλοι του δημοσίου δηλαδή από το δημόσιο ζουν πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες . Οι μισθοί τους δεν μειώθηκαν δραματικά άλλα έγινε μερική μείωση καταργώντας δώρα κ.λ.π. που σημαίνει ότι έχουν περιθώρια ακόμη ειδικά τα ζευγάρια όπου και οι δύο εργάζονται στο δημόσιο .
Β) Οι εικόνα που πήρε ο Ελληνικός λαός από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο ήταν πολύ σκληρές και αποτρεπτικές , βία βία βία
Γ) Ο δυτικός τρόπος ζωής μα έκανε μαλθακούς και αποχαυνωμένους . Από την αρχαιότητα είναι γνωστό στα φιλοσοφικά κείμενα ότι η τρυφή χαλάει τους ανθρώπους.
Δ) Και κυριότερο έχουμε υποστεί μαζική πλύση εγκεφάλου τις τελευταίες δεκαετίες του είδους που περιγράφετε σε συνέντευξη στην σελίδα thalamofilakas.blogspot.com/2010/10/blog-post_8239.html

Ανώνυμος είπε...

Η πραγματική αυθόρμητη επανάσταση διακρίνεται μόνο από ένα σημείο. Το σημείο αυτό μπορεί να είναι ένα απλό, τυχαίο γεγονός (θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο π.χ) Για να το καταλάβετε καλύτερα, θυμηθείτε τι έγινε τον Ιούνιο του 2004 στον Ημιτελικό (κυρίως), όταν εκατομμύρια Έλληνες βγήκαν στους δρόμους σε όλα τα χωριά κτλ. Υπήρχε καπέλωμα;; ΟΧΙ Και μάλιστα αυτό το απλό σημείο ήταν τόσο γοργό που γέροι έπαιρναν τηλέφωνο στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και έλεγαν ότι αυτό συγκρινόταν μόνο με την 28η Οκτ 1940!!