Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Η χώρα έχει μπει σε μια προ-επαναστατική φάση



Η ελληνική κοινωνία, ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι, ήταν ένα βήμα πριν από μια προ-επαναστατική φάση. Το συνειδητοποίησα (και το έγραψα μάλιστα αυτό πέρισυ το καλοκαίρι) παρατηρώντας τις ζυμώσεις, τις συνειδητοποιήσεις και τα αιτήματα που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται και στο διαδίκτυο, αλλά κυρίως, στην πραγματική καθημερινή ζωή.

Σε στάσεις λεωφορείων, σε ουρές δημόσιων υπηρεσιών και ιατρείων, σε καφενεία και μπουγατσατζίδικα, σε γραφεία συνεργατών και φίλων, στον συνωστισμό ακόμη των περιπτέρων της γειτονιάς, άκουγες τα ίδια πράγματα και τις ίδιες συζητήσεις: 1) οι επαγγελματίες πολιτικοί και συνδικαλιστές, δηλαδή τα κόμματα και τα συνδικάτα, εξυπηρετούν στην ουσία μόνο τις ανάγκες των ηγεσιών τους και όχι της κοινωνίας. 2) ο διαχωρισμός και ο πολιτικός διχασμός λειτούργησε εις βάρος της κοινωνίας και 3) το πολιτικό μας σύστημα ΔΕΝ είναι δημοκρατία, και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.
Οι ζυμώσεις αυτές ήταν το στάδιο στο οποίο βρισκόμασταν, πριν από την πρώϊμη επαναστατική φάση. Την οποία φάση ζούμε τώρα. Είναι επαναστατική η φάση αυτή με την έννοια οτι η κοινωνία ψάχνει τρόπους για να μεταρρυθμίσει την λειτουργία της. Και είναι πρώϊμη διότι δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πως θα το κάνει. Και σ’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας, μετέχοντας στην διαδικασία των γενικών συνελεύσεων.
Αυτό είναι το ένα σημαντικό. Οτι δηλαδή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε μπει, ένα τμήμα της κοινωνίας έστω, σε μια δυναμική προσπάθεια αλλαγής του κοινωνικού συμβολαίου της κοινωνίας.
Ακόμη και από μια επιπόλαιη ανάγνωση της ιστορίας αντιλαμβάνεται κάποιος πως όποτε είχαμε ένοπλες επαναστάσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, κυριάρχησε η βιαιότερη και η αιματηρότερη μερίδα ή ομάδα. Και η οποία ομάδα, μετά την επιβολή της κυριαρχίας της στην ίδια την επανάσταση, επέβαλλε ένα, από πολλές πλευρές, πολύ χειρότερο σύστημα από αυτό που αντικατέστησε. Πολύ περισσότερο ολοκληρωτικό και ολιγαρχικό. Παρά τους όποιους εξωτερικούς τύπους που χρησιμοποίησε ως προφάσεις.
Το δεύτερο σημαντικό λοιπόν, και το οποίο διαφαίνεται από τις συζητήσεις των συνελεύσεων, είναι πως το τμήμα της κοινωνίας που ήδη λαμβάνει μέρος στις συνελεύσεις, δεν έχει καν στο μυαλό του βίαιες λύσεις. Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται ως μέθοδος για την έλευση της δημοκρατίας, δεν είναι η βία, αλλά πάλι η δημοκρατία. Προφανώς η κοινωνία αρχίζει και συνειδητοποιεί την δύναμή της, που πηγάζει από τον αριθμό της. Τα λαϊκά στρώματα υπερτερούν αριθμητικά απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη τάξη ή ομάδα.
Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι λοιπόν πως η κοινωνία ψάχνει τον δρόμο της προς την δημοκρατία και έχει αποφασίσει πως θα βαδισει αυτόν τον δρόμο ειρηνικά.
Τι θα γίνει στο μέλλον, κανείς δεν ξέρει. Θα εξαρτηθεί σε πολλά και από την αντεπίθεση του ίδιου του καθεστώτος.
Μέχρις στιγμής πάντως το καθεστώς εφαρμόζει κατά γράμμα το εγχειρίδιο. Το οποίο στην φάση αυτή γράφει 1) “αγνόηση”. Τα επόμενα στάδια είναι 2) προσπάθεια προσεταιρισμού 3) προβοκάτσια κλπ και 4) κατά μέτωπον επίθεση.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ὦ ξεῖν', ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε
κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι.

ΤΑ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΟΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ανθελληνική ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΠΕΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ!!! ΠΟΛΛΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΠΕΧΩΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ!!! ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΕΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΑΓΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ!!!

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο κομμουνισμός θα σώση την Ελλάδα. Πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία για να αφυπνιστή ο κόσμος και να κάμομε Επανάστασι, ταξική, κοινωνική και εθνική μαζί

Ανώνυμος είπε...

ποιος κομμουνισμος?να παμε δηλαδη απο τα σκατα στα σκατα?

Ανώνυμος είπε...

Πάντως προς το παρόν οι συγκεντρώσεις στην επαρχία είναι ήσυχες.
Η χούντα δεν έχει ξαπολύσει ακόμα τα μαντρόσκυλα της.
Το κλίμα είναι καλό και επικρατεί αισιοδοξία. Οργανώνονται επιτροπές για διάφορα θέματα, ο κόσμος βοηθάει, ολόκληρες οικογένειες κατεβαίνουν για συμπαράσταση.
Τα πάντα είναι αυθόρμητα και η ΕΛΛΑΔΑ βρίσκεται πάνω από κόμματα.
Οι νεοταξίτες έχουν αρχίσει να τρέμουν και αυτό δείχνουν οι αντιδράσεις τους.
Ζουν τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας πριν την έκρηξη.
Η ελευθερία έρχεται αρκεί να το πιστέψετε αδέρφια.

Ανώνυμος είπε...

Τη προσπάθεια προσεταιρισμού την έχει αναλάβει μεταξύ άλλων ο Μίκυ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 17.00 ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Σορρυ αδερφια αλλα εχω χασει καθε ελπιδα για την χωρα και την ζωημας σε αυτη.βλεποντας οι μισοι να την πεφτουν στους αλλους μισους,οι μεχρι στιγμης βολεμενοι να μην νοιαζονται και ολο το πολιτικο συστημα ναναι προδοτες/ανικανοι,βλακες δεν υπαρχει καμια ελπιδα να βγουμε ζωντανοι απο αυτο που μας ετοιμαζουν οι τοκογλυφοι

Ανώνυμος είπε...

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 17.00 ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 12.05,

Μην απογοητεύεσαι. Οι τύραννοι τα έχουν χάσει και κάνουν τις τελευταίες απέλπιδες κινήσεις τους.
Μάζεψε όλους σου τους φίλους, γονείς, αδέρφια, συναδέλφους (απολυμένους και μη), και κατεβείτε στις συγκεντρώσεις.
Σίγουρα αν κάτσουμε στα σπίτια μας δίνουμε αβάντα στα χοντρογούρουνα και τους φαγάνες.
Αν κολώσουμε τώρα, μια ζωή θα ανεχόμαστε τον κάθε Πάγκαλο και όλο του το σόι.
Ενα θα σου πω. Μας φοβούνται. Και η κυβέρνηση που φοβάται το λαό που την ψήφισε είναι τελειωμένη.
Ραντεβού και αύριο στις επάλξεις.
Ενας Ελληνας.

Ανώνυμος είπε...

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ

Ανώνυμος είπε...

ποια χρυση αυγη και ποια καρτα του πολιτη?πατε καλα?απ τη μια μαλωνει ο κουμουνιστης με τον δεξιο απ την αλλη ο αλλος λεει για καρτες του πολιτη και θρησκειες..

αυριο ειναι πανευρωπαικη συγκεντρωση για τη δημοκρατια, την ισοτητα και τα δικαιωματα του πολιτη!μη λεει ο καθενας τη μαλακια του

Ανώνυμος είπε...

sthn ispania o filos tous zapatero evgale nomo oti kathe morfh diadilwsis, apergias, diamartirias einai paranomh kau tha diwkwte. otan katevikan oi ispanoi nstis plateies den eixan vevaia tosa mantroskula gia ton diamartyromeno lao. etsi synnelavan oti opoion mporousan.
etoimasthte patriwtes....
se ligo tha arxisoume na xoreuoume pragmatika....

Ανώνυμος είπε...

EXETAI YP OPSI SAS TO: ZEITGEIST THE STORY... PSAXTE TO STI DIADYKTIO KAI DEITE TIS TAINIES... ETSI THA KATALAVETE MERIKA PRAGMATA....

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ!ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΑΣ ΑΓΝΟΟΥΝ ΑΔΕΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΥΠΟΠΤΟ!!ΓΙΑΤΙ;ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ;ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ;ΜΗΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ;ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΑ;ΓΙΑΤΙ ΠΧ ΠΡΟΒΑΛΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΜΕ;ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ;ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ;
ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 2010!!!ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΦΙΝ ΜΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ!ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ;ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ, ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΕΚΦΡΑΖΩ ΩΣ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟΥ.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ...ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

GIA THN ELLADA MOU DINO THN ZOHMOU:,, GIA THN ORTHODOKSIA TA ARXIDIAMOU

Ανώνυμος είπε...

2:23 ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΣ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ,ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΤΗΕΙ ΓΕΝΙΚΑ..ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ..ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΕΙΧΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΥΛΜΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΑΜΟΛΙΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΗΛΙΚΙΟΜΕΝΟΥΣ..ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ?ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΟΥ ΕΝΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ?----ΑΠΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ,ΒΛΕΠΕ ΚΡΗΤΗ ,ΑΓΡΙΝΙΟ..ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΤΑΚΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.