Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τζαμί στην Θεσσαλονίκη ζήτησε από τον Μπουτάρη ο Νταβούτογλου



Τζαμί στην Θεσσαλονίκη ζήτησε από τον Μπουτάρη ο Νταβούτογλουeurokinissi
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο κ. Νταβούτογλου έθεσε στον κ. Μπουτάρη θέμα λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου.
Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι το θέμα του τζαμιού είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης και στη συνέχεια, στις δηλώσεις του, τον διαβεβαίωσε δημόσια ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους «για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου που έχει προγραμματιστεί». Τόνισε δε ότι θα εργαστεί για την ανάδειξη της πολυπολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.


Την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση μιας «καινούργιας ελληνοτουρκικής φιλίας» και «ενός καινούριου ελληνοτουρκικού άξονα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας «το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
«Διανύουμε μια περίοδο πολύ μεγάλης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μπορούμε να στήσουμε αυτές τις δυνατές γέφυρες φιλίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο να λύνουμε τα προβλήματα αλλά να βλέπουμε με αισιοδοξία και το μέλλον». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έχει «μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα» για τις σχέσεις των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό εξωτερικών και τις τοπικές αρχές για την «φιλοξενία» τους. Σε ερώτηση για το Καστελόριζο ο κ. Νταβούτογλου είπε «ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα και δε θέλω να επαναλάβω» παραπέμποντας στις εξηγήσεις, που έδωσε στην Αθήνα.
Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε «ερωτευμένος» με τη Θεσσαλονίκη, για την οποία είπε ότι ιστορικά αποτελούσε, χάρη στο λιμάνι της, «σπουδαίο εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο» και τόνισε ότι μπορεί να ξαναγίνει «παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού». Πρόσθεσε ότι «η πόλη είναι τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με όραμα», συμπληρώνοντας, ότι στο εξής σε κάθε ομιλία του θα προσκαλεί τους Τούρκους πολίτες να την επισκέπτονται. Επεσήμανε ότι «τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη έχει διπλασιαστεί, ενώ τριπλασιάστηκε σε όλη την Ελλάδα» και υπογράμμισε ότι θα στηρίξει το αίτημα για πιο διευρυμένη αεροπορική, σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως επίσης και θα παρακολουθήσει προσωπικά την προοπτική αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη.
«Όποιος δεν ξέρει την ιστορία της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να καταλάβει την ιστορία των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Μεσογείου, την ιστορία της ανθρωπότητας» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι δεσμεύεται θετικά απέναντι στην πρόταση, σε επόμενη επίσκεψη, να δώσει διάλεξη στο ΑΠΘ, με θέμα «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Θεσσαλονίκη».
«Η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.

newspost.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΘΑΝΕ ΟΤΙ ΓΑΜΙΩΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΛΑΚΩΣΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ.ΑΠΟ ΤΣΑΤΣΑΔΕΣ ΑΛΛΟ ΤΙΠΟΤΑ..

Ανώνυμος είπε...

Και αυτός θα του το φτιάξει. Πάλι καλά που δεν του ζήτητησε και ... τίποτε άλλο.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΜΑΚΑΚΑ ΓΥΦΤΟΤΟΥΡΚΕ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΓΛΥΦΤΗ ΠΟΥΣΤΑΡΑ
ΑΘΕΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΜΑΧΟΣ ΕΙΣΑΙ
ΠΟΙΟΣ ΣΤΑ ΣΚΑΚΑ ΣΕ ΕΒΓΑΛΕ ΔΗΜΑΡΧΟ??
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΚΟΙΜΑΣΕ???
ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΠΟΥΧΤΗ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΣ ΜΕ
ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΑΝΤΡΕΣ ΕΙΣΤΕ Η ΜΠΟΥΖΙΑ..
ΜΟΥ ΦΕΝΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑΡΘΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑΜΙΣΩ
ΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΑΦΟΥ ΕΣΕΙΣ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΙΟΙ..
Ε ΑΗ ΣΙΧΤΗΡ.

stantart είπε...

ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ! ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ! ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ! ΤΟ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΕΝΑ ΣΟΥΡΟΜΕΝΑΚΙΑ ΧΑΡΑΜΟΦΑΓΑ Ε ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ!ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

re ntaboutoglou...mou exeis kanei terasties tis mpales twra teleftaia me tia malakies sou paliopousti kariolli