Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

"Γκρίζο" όλο το Αιγαίο προτείνει η Τουρκία!


Ένα «γκρίζο Αιγαίο», θέλει η Τουρκία και όπως όλα δείχνουν η προσπάθειά της είναι συνεχής κι επίμονη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, η Άγκυρα επιχείρησε να ανοίξει διάλογο με την Αθήνα για το Αιγαίο και ειδικότερα για ένα «κώδικα συμπεριφοράς» που θα αφορούσε στις.... πτήσεις τωνμαχητικών αεροσκαφών. Οι Τούρκοι πρότειναν σε συνάντηση που έγινε μεταξύ του γγ του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξη Ζέππου και του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου τα εξής:

*Να υπάρξει μυστική συμφωνία κυρίων και να εφαρμοστεί κώδικας συμπεριφοράς για τις πτήσεις πέραν των 10 ναυτικών μιλίων.
*Να αποφευχθούν οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά,εφόσον οι ελληνικές αναχαιτίσεις γίνονται με λιγότερο επιθετικό τρόπο.Ταυτόχρονα να μειωθούν οι τουρκικές παραβιάσεις κάτω από τα 10 ναυτικά μίλια εφόσον βέβαια τα ελληνικά μαχητικά σταματήσουν τις αναχαιτίσεις στο διεθνή εναέριο χώρο. Οι προτάσεις αυτές δεν μπορούσαν να συζητηθούν. Η Άγκυρα παριστάνει ότι κάτι δίνει στην διαπραγμάτευση που η ίδια επιχειρεί να ανοίξει για θέματα που θίγουν ευθέως ελληνικά δικαιώματα. Με βάση όλα αυτά που προτάθηκαν τον Ιούνιο από τη τουρκική πλευρά,δεν είναι τυχαία η προχθεσινή δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία πρότεινε να αναλάβει το ΝΑΤΟ τον έλεγχο των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών. Και βέβαια δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση ότι όλες αυτές οι διαρροές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και οι δηλώσεις από τον κ.Ερντογάν,γίνονται με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να βρίσκεται στην Αθήνα και τον κ.Ερντογάν να αναμένεται αύριο. Η Τουρκία χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης την όλο και αυξανόμενη «στρατιωτική» πίεση της στο Αιγαίο, με συνεχείς μεγάλης κλίμακας αεροανυτικές ασκήσεις,παραβιάσεις με μαζικές εισόδους μαχητικών αεροσκαφών -18 μόνο χθες- και τις υπερπτήσεις σε κατοικημένα ελληνικά νησιά. Επιπλέον συχνά,πυκνά τα ερευνητικά ωκεανογραφικά σκάφη της βγαίνουν στο Αιγαίο,όπως σήμερα που το Πίρι Ρέϊς ,ξεμυτίζει από τη Σμύρνη.


http://greeknation.blogspot.com/2010/10/blog-post_6843.html