Η νεκρή ζώνη «ασφαλείας» αλά «Βεγγάζη» |
Ο αριθμός των Σύρων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Βορειοδυτική Συρία ανεβαίνει δραματικά. Η Τουρκία υποστηρίζει τον ένοπλο αγώνα εναντίον του καθεστώτος του Ασαντ από το έδαφός της. Καθώς έληξαν οι «ανθρωπιστικές» αποστολές – σφαγές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, θα ανακατανεμηθούν στη Τουρκία οι ειδικές δυνάμεις του Κατάρ, της ....Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας που πολέμησαν
στο πλευρό των τρομοκρατών του TNC στη Λιβύη που είναι τώρα διαθέσιμες για πόλεμο κατά της Συρίας;
στο πλευρό των τρομοκρατών του TNC στη Λιβύη που είναι τώρα διαθέσιμες για πόλεμο κατά της Συρίας;
Δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας αλά «Βεγγάζη» Βορειοδυτικά στα τουκο- συριακά σύνοραΤις τελευταίες ημέρες οι επιθέσεις κατά των ενόπλων δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας γνώρισαν μια θανατηφόρα επανεμφάνιση. Τουλάχιστον 30 στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο Χομς και στη επαρχία Ιντλίμπ στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Το νέο προπαγανδιστικό σύνθημα των δυτικών μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας της συριακής αντιπολίτευσης του εξωτερικού υπό ξένη καθοδήγηση –όπως το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα το Λονδίνο- είναι να παρουσιάσουν τους ένοπλους που σκοτώνουν σκόπιμα στρατιωτικούς και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ως δήθεν «λιποτάκτες», ενώ οι λιποταξίες είναι σπάνιες στο συριακό στρατό, και αν υπάρχουν, πρόκειται για άπειρους νεοσύλλεκτους, οι όποιοι δεν είναι ικανοί να οργανώσουν ή να διεξάγουν επιχειρήσεις κατά του συριακού στρατού όπου η ηγεσία και τα ανώτερα κλιμάκια συνεχίζουν να υποστηρίξουν το καθεστώς Άσαντ.
Στην Χομς, που κυριαρχείται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, σκοτώθηκαν «άμαχοι πολίτες» σε συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι – ιδεολογικά κοντά στην τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν - χρησιμοποιούν «πολίτες» ως ανθρώπινες ασπίδες έναντι των δυνάμεων ασφαλείας του συριακού καθεστώτος για να τον κατηγορούν μετά για τη σφαγή του πληθυσμού της. Με τη σκέψη ότι θα κερδίσουν στη Συρία αυτό που πήραν για τη Λιβύη -μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ-, δεν διστάζουν να θυσιάσουν αμάχους που προηγμένως κατηχήθηκαν στα τζαμιά την Παρασκευή το πρωί και ενθαρρύνονται να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος Άσαντ μετά τις προσευχές. 20.000 από αυτούς τους «πιστούς» βρίσκονταν στο δρόμο, την περασμένη Παρασκευή στο κάλεσμα των μιναρέδων.
Η ένοπλη εξέγερση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού υποστηρίζεται από την Τουρκία με όπλα, με στρατιωτική εκπαίδευση και με διοικητική μέριμνα, αφού η Τουρκία με το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» λειτουργεί σαν βάση για τους εξτρεμιστές Άραβες Μουσουλμάνους, καθώς επίσης και για έναν πρώην συνταγματάρχη του συριακού στρατού που λιποτάκτησε, τον Riad al-Assad, ο οποίος κρύβεται στην Τουρκία σε ένα από τα στρατόπεδα «προσφύγων» κοντά στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία.
Ο τουρκικός στρατός έχει ενισχύσει τις θέσεις του κατά μήκος των συνόρων αναπτύσσοντας πριν από τέσσερις μήνες μια ομάδα αξιωματικών, με στόχο τη δημιουργία μιας ουδέτερης και αυτόνομης ζώνης τύπου Βεγγάζης (δείτε το χάρτη παραπάνω) μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, υπό την διακυβέρνηση ενός Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ) με ηγέτη τον Riad al-Assad, με την πομπώδη ονομασία «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» (ΕΣΣ), που ναι μεν δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να απειλήσει το καθεστώς Άσαντ, αλλά με τη βοήθεια του τουρκικού στρατού θα επιχειρήσει να διεισδύσει σε ένα θύλακα κατά μήκος των βορείων συνόρων.
Ο Αρσάντ Ορμούζ Όλο, σύμβουλος του Τούρκου Πρόεδρου Γκιούλ αρνήθηκε ότι η Τουρκία προτίθεται να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα της Συρίας, αλλά η κατάσταση στο έδαφος μαρτυρεί το αντίθετο. Είπε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος.
Με άλλα λόγια, είναι σαφές ότι η Τουρκία σχεδιάζει μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος Άσαντ, όταν θα έρθει η ώρα, προετοιμάζεται και ενεργεί ανάλογα, υποστηρίζοντας τον Riad al-Assad στρατιωτικά και πολιτικά το ΣΕΣ, του οποίου η ίδρυση οργανώθηκε από και μέσα στην Τουρκία. Ο απώτερος στόχος αυτών των ένοπλων επιθέσεων είναι να δημιουργηθεί αυτή η «αυτόνομη περιοχή» στα Βορειοδυτικά της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Χομς, Χαμά, Ιντλίμπ - εξ ου και οι συνεχείς συγκρούσεις που οργανώνονται επί τόπου από αυτές τις «τοπικές επιτροπές» που δεν είναι τίποτα άλλο παρά κύτταρα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Αυτές οι τρεις πόλεις βρίσκονται σε κατακόρυφο άξονα κάθετο προς τα σύνορα με την Τουρκία με στόχο, την ίδια στιγμή, να απομονωθούν τα λιμάνια της Λαττάκειας και του Ταρτούς -το τελευταίο λιμάνι φιλοξενεί τον ρωσικό στόλο και το οποίο αποτελεί το μοναδικό αγκυροβόλιο του στη Μεσόγειο.
Ο Άσαντ πήρε μάθημα από όσα έγιναν στη Λιβύη.
Σε απάντηση των λαθραίων δραστηριοτήτων της Τουρκίας, η κυβέρνηση του Άσαντ ναρκοθέτησε τα σύνορά της με την Τουρκία για την πρόληψη της διάβρωσης με τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης για τον «Ελεύθερο Στρατό της Συρίας», αλλά και τα σύνορά της με το Λίβανο για να δοθεί τέλος στη παράνομη διακίνηση όπλων προς τις εξτρεμιστικές ομάδες και επίσης κατά μήκος των συνόρων της με την Ιορδανία.
Τα αμυντικά ναρκοπέδια στοχεύουν επίσης να αποτρέψουν τη διείσδυση των αραβικών ειδικών δυνάμεων, είτε από τα βόρεια μέσω της Τουρκίας είτε από τα Νότια μέσω της Ιορδανίας είτε από τα Δυτικά μέσω του Λιβάνου - ο οποίος έχει ήδη κλείσει δύο σημεία διέλευσης από τα οποία εστάλησαν παράνομα όπλα στους εξτρεμιστές - και να ενισχυθεί ο έλεγχος σε όλα τα σημεία διέλευσης των συνόρων, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει το εμπόριο της Τουρκίας με τις αραβικές χώρες του Κόλπου, Κατάρ, Σαουδική Αραβία κ.λπ. ... και που περνάει από τη Συρία, μοναδική χερσαία οδός προς τις χώρες αυτές.
Ορισμένες χώρες του Κόλπου όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Ιορδανία είχαν στείλει πράγματι ειδικές δυνάμεις στο πλευρό του NTC για να πολεμήσουν τα στρατεύματα του Καντάφι. Το Κατάρ καυχήθηκε ότι έχει εκατοντάδες στρατιώτες που πολεμούν μαζί με τους ισλαμιστές του NTC ιδιαίτερα για την κατάληψη της Τρίπολης. Το Κατάρ ήταν η κύρια χώρα που έστειλε όπλα στους ισλαμιστές του NTC μεταξύ άλλων υπερσύγχρονα βελγικά τουφέκια επίθεσης FN όπως και αντι-αρματικές ρουκέτες και έστειλε Λίβυους ισλαμιστές αντιπάλους του Καντάφι στο Κατάρ για να εκπαιδευτούν πριν να επαναπατριστούν στη Λιβύη με την βοήθεια του αμερικανικού στρατού. Επίσης συμμετείχε στην αεροπορική ζώνη αποκλεισμού, διαθέτοντας στο ΝΑΤΟ μαχητικά αεροπλάνα και πιλότους.
Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι οι οποίοι υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους στη Λιβύη (ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία) βλέπουν με κακό μάτι την επιρροή που ασκείται από το Κατάρ στους αξιωματούχους του NTC μέσω πετροδολαρίων. Το Κατάρ υποστηρίζει έναν Λίβυο ισλαμιστή – εξτρεμιστή, τον Σέιχη Αλί , ο οποίος ζει στη Ντόχα, όπου βρήκε καταφύγιο στα χρόνια του Καντάφι και είναι κοντά στο στρατιωτικό διοικητή της Τρίπολης, τον Belhaj, ο οποίος πολέμησε ο ίδιος με την Αλ Κάιντα.
Ειρωνεία της μοίρας, είναι ο Πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Hamad bin Jassem Al-Thani, που προεδρεύει επί του παρόντος στη συνεδρίαση της επιτροπής του Αραβικού Συνδέσμου, που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει το καθεστώς Άσαντ, για να ξεκινήσει διάλογο με τη συριακή αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του εξωτερικού. Μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου και Σύρων ηγετών πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα την Κυριακή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Walid Al Muallem, πρέπει να δώσει αύριο Δευτέρα την απάντηση από τη Δαμασκό στα αιτήματα των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου σε μια συνάντηση την Τετάρτη με τον κ. Ασαντ στη Δαμασκό. Μια άλλη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί την Τετάρτη στο Κάιρο, έδρα του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητήσουν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με το καθεστώς Άσαντ.
Πηγή: planetenonviolence
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου