Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

B. Πούτιν: "Πληρώστε με αγροτικά προϊόντα τα BMP-3


  • Όσο λογική και συμφέρουσα και αν ακούγεται η πρόταση του κυρίου Πούτιν, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αφού θα πρέπει να βρει χρήματα για να πληρώσει τους αγρότες για τα αγροτικά προϊόντα συναλλαγής με την Ρωσία
Επιστολή προς στον..... Έλληνα πρωθυπουργό φέρεται να έχει αποστείλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του DefenceNet.gr, με την οποία ο Ρώσος πρωθυπουργός προτείνει την άμεση υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας των 420 (+30 option) τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-3HEL και την αποπληρωμή μέρους του προγράμματος, ύψος 1,3 δισ. ευρώ με ελληνικά, κυρίως αγροτικά, προϊόντα.
Είναι η πρώτη φορά που θα συνδεθεί ένα αμυντικό πρόγραμμα ενίσ με ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ενώ η μοναδική περίπτωση στο παρελθόν που είχε συμβεί κάτι ανάλογο -υπό την μορφή αντισταθμιστικών ωφελημάτων- ήταν η προμήθεια των 40 γαλλικών Mirage 2000EGM/BGM το 1986.
Σύμφωνα με το DefenceNet.gr, υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία, υπό τον Ρώσο «αρχιτέκτονα» των εξαγωγών αμυντικού υλικού Μ.Δημήτριεφ, επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είχε συνάντηση με τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο ενημέρωσαν για το περιεχόμενο της νέας ρωσικής πρότασης.
Όπως αναφέρεται, η ρωσική πλευρά έχει αποδεχθεί να μην υπάρξουν εκταμιεύσεις για το πρόγραμμα εντός του 2010, αλλά ζητά να «σφραγιστεί» το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει δεκτό.
Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας, αξιολόγησε θετικά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης πρότασης και συμφωνήθηκε η επανενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγματεύσεων.
Η απορία, που εμείς εκφράζουμε είναι: Και με τι χρήματα θα πληρωθούν οι έλληνες αγρότες από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν τους έχει επιστρέψει ακόμη το περυσινό ΦΠΑ;