Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Βουλγαρικό διαβατήριο απέκτησαν 7200 σκοπιανοί το πρώτο εξάμηνο του 2010


Αρκετές χιλιάδες κατοίκων των Σκοπίων κατάφεραν στο πρώτο εξάμηνο του 2010 να λάβουν βουλγαρικό διαβατήριο με στόχο μια καλλίτερη ζωή στην Βουλγαρία. Σε μία χώρα που η οικονομία παραπαίει και η ανεργία καλπάζει, χιλιάδες κάτοικοι της γειτονικής χώρας αναζητούν μία καλλίτερη μοίρα στην Βουλγαρία.
Συνολικά 7201 κάτοικοι των..
.. Σκοπίων, έλαβαν το βουλγαρικό διαβατήριο στο πρώτο εξάμηνο του 2010 από ένα σύνολο 9309 αλλοδαπών που το έλαβαν την ίδια περίοδο.
Με λίγα λόγια το 77% των αλλοδαπών που έλαβαν βουλγαρικό διαβατήριο τους πρώτους έξι μήνες του 2010 προέρχονταν από τα Σκόπια. Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Κυβέρνηση οι Σλάβοι κάτοικοι των Σκοπίων (1.353.000 το 2009) θεωρούνται κατά αυτή ότι είναι Βούλγαροι και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει απαίτηση απόδειξης της βουλγαρικής καταγωγής στα άτομα που αιτούνται του βουλγαρικού διαβατηρίου.
Η προσπάθεια χιλιάδων σκοπιανών να αποκτήσουν βουλγαρικό διαβατήριο έχει δημιουργήσει μία απαράδεκτη κατάσταση στις αγροτικές περιοχές των Σκοπίων όπου επιτήδειοι έναντι αμοιβής ετοιμάζουν και διαπεραιώνουν τις αιτήσεις των κατοίκων των περιοχών αυτών για την απόκτηση του πολυπόθητου διαβατηρίου. 
Το πρόβλημα αυτό πρόκειται να αντιμετωπιστεί σύντομα από σχετικό Νόμο που θα περάσει σύντομα το βουλγαρικό κοινοβούλιο συντομεύοντας τη διαδικασία στον ένα χρόνο αντί για τα τέσσερα με πέντε που είναι σήμερα