Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Reuters: Τρία σενάρια για την έκθεση της τρόικας...


Τρία πιθανά σενάρια για την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να χρειαστεί είτε νέο πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είτε νέο κούρεμα του δημόσιου χρέους, ενώ θέτει το ερώτημα του αν πρέπει να....

παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Σύμφωνα με άρθρο, Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι παραδέχονται πως η Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά εκτός στόχων στην υλοποίηση του Μνημονίου, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι διαφωνούν για τα μεγέθη, αλλά αρκετοί κάνουν λόγο για πρόσθετες περικοπές ύψους 20 έως 30 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί να γίνουν στις δαπάνες για να επανέλθει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμο επίπεδο.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα η οποία αναμένεται σε τρεις εβδομάδες, ενώ τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το τι θα λέει η Έκθεση αυτή:

1ο: Η Τρόικα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι οριακά εκτός προγράμματος, αλλά μπορεί να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά με περισσότερες περικοπές στις δαπάνες και μέτρα αύξησης των εσόδων.

2ο: Η Τρόικα λέει ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το πρόγραμμα σταθεροποίησης, αλλά μπορεί να της δοθεί περισσότερος χρόνος να πετύχει τους στόχους της και πιθανόν ένα τρίτο πρόγραμμα δανειοδότησης από την Ε.Ε και το ΔΝΤ για την μακροπρόθεσμη στήριξη της.

3ο: Η Τρόικα αποφαίνεται ότι η Ελλάδα είναι εντελώς εκτός προγράμματος, δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της, και χρειάζεται νέα, βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους για να μην χρεοκοπήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΚΤ και οι εθνικές τράπεζες θα χρειαστεί να κουρέψουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, δηλαδή να γίνει το λεγόμενο κούρεμα χρέους του επίσημου τομέα (OSI). Παράλληλα, θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα δανειοδότησης πολλών δισεκατομμυρίων.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «ενώ το πρώτο σενάριο είναι αυτό που θα ήθελαν οι πολιτικοί», τα δεύτερο (επιμήκυνση με νέο δάνειο) και το τρίτο σενάριο (νέο κούρεμα) φαίνεται να είναι πιο πιθανά». Αμφότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα, «εγείρουν το ερώτημα αν η Ελλάδα που έχει ήδη δύο πακέτα διάσωσης ύψους 300 δισ. ευρώ, μπορεί να παραμείνει στο ευρώ».