Tο αυθεντικό anti-ntp.net δεν έχει καμία σχέση με το anti-ntp.org

Η σελίδα μας είναι δεξιά Κάντε like
-------------------->>>>>>>>>>>>>>>>>>

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Η πώληση της ΑΤΕ άνοιξε την πύλη του Αγίου Ρωμανού


Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
Ζωή είναι να’σαι ξυπνητός όταν κοιμούνται οι άλλοι

Γιάννης Πολυράκης*, συνέντευξη στον Στέλιο Παπαντωνάκη (για το ΕΠΑΜ Χανίων)

 Η πώληση της ΑΤΕ άνοιξε την πύλη του Αγίου Ρωμανού...


Έχει γίνει μεγάλος λόγος για την πώληση της ΑΤΕ, τι σημαίνει αυτή η πώληση για το ελληνικό κράτος;
Η πώληση της ΑΤΕ έγινε αιφνίδια, εν μια νυκτί Παρασκευή βράδυ και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Και αυτό για να περάσει στα μαλακά, και σε ένα σημείο έχει περάσει, δεν το έχει πάρει χαμπάρι ο κόσμος. Όμως τι σημαίνει μια τέτοια πώληση: Εδώ δεν άνοιξε απλά μια κερκόπορτα να πουληθεί η ελληνική γη, αλλά άνοιξε η πύλη του Αγίου Ρωμανού όπως τότε στην Πόλη το 1453 μ.Χ. Στην Αγροτική Τράπεζα υπάρχει υποθηκευμένο πάνω από το μισό της ελληνικής γης. Τι θα γίνει αν περάσει αυτό σε ξένα χέρια ή σε ξένε; τράπεζες; Τι θα γίνει αν ο Σάλας (σημ., ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς) δεν διατηρήσει τον κοινωφελή σκοπό που είχε η Αγροτική Τράπεζα; Αυτά είναι τα ερωτηματικά.
Σε ποια χέρια θα περάσει η ελληνική γη; Σε ποια χέρια θα περάσει η Θράκη. Δεν κινδυνολογώ αλλά μιλάω πολύ ουσιαστικά. Εδώ διακυβεύεται η ελληνική γη. Η ελληνική γη που βρισκόταν υποθηκευμένη στην ΑΤΕ, η οποία είχε ένα κοινωφελή σκοπό και δεν πήγαινε εύκολα σε πλειστηριασμούς. Άρα ο κίνδυνος είναι σε ποια χέρια θα πέσει η ελληνική γη μέσω τραπεζών.


Πόσο ποσοστό καλλιεργήσιμης γης είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ;
Τα τελευταία στοιχεία λένε για περίπου το 40%, αλλά οι δικές μου πληροφορίες από την εποχή που ήμουν στην υπηρεσία μιλάνε για το 70%, αλλά η αλήθεια ίσως είναι κάπου στην μέση. Πιστεύω όμως ότι τα πραγματικά στοιχεία θα τα έχουν κάπου καλυμμένα αλλά και το 40% δεν είναι λίγο.

Δηλαδή αν έτσι έχουν τα πράγματα πάει η ελληνική αγροτιά.
Εδώ είναι το πρόβλημα, πάει η ελληνική αγροτιά, και το θέμα είναι αν μπουν ξένες σημαίες σε ελληνική γη και αν είναι και συνεχόμενες τότε υπάρχει πρόβλημα, πάει η Ελλάδα φεύγει. Παράδειγμα το 2006 ή το 2007 είχαμε κάνει σαν ΑΤΕ 100 κατασχέσεις σε όλη τη χώρα ενώ μια μεγάλη ιδιωτική τράπεζα 10.000. Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό, η ομπρέλα της ΑΤΕ έπαψε να υπάρχει για τους αγρότες και το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα αλλά και για αυτούς που δεν είναι αγρότες. Η ΑΤΕ είχε σαν πολιτική να προσπαθεί να αποφεύγει τις κατασχέσεις, κάναμε ρυθμίσεις δηλαδή ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος είναι ευεργετικός, είναι εμπνευσμένος από την πολιτική της ΑΤΕ. Η ΑΤΕ μέσω των εξώδικων διακανονισμών, πολλά χρόνια πριν η κα Κατσέλη εφαρμόσει το νόμο της, εφάρμοζε αυτή την τακτική. Τραβούσαμε ένα Χ στην οφειλή που δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί, με άλλα λόγια διαγράφαμε κάποια χρέη. Αρκεί ο οφειλέτης να μην είχε μεγάλα περιουσιακά στοιχεία και φυσικά μεγάλο εισόδημα.

 Ο Έλληνας είναι ανεκπαίδευτος στον οικονομικό πόλεμο

Οι κακές γλώσσες λένε,για να κάνω και το συνήγορο του διαβόλου, ότι αφού πάμε για μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τότε τι σημασία θα έχουν τα εθνικά σύνορα;
Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή Γερμανική ολοκλήρωση; Γιατί η Γερμανία ήθελε πάντα να ενώσει την Ευρώπη με τα σύνορα της, και ενώ δεν το μπόρεσε με τα μυδράλια και με τα στούκας, και τώρα τα παλικάρια της είναι θαμμένα (περίπου 7000) στο ύψωμα 107 στο Μάλεμε Χανίων, εντούτοις τώρα προσπαθεί να το κάνει με το χρήμα.
Ο Έλληνας όμως δεν παραδίδει εύκολα τα όπλα, αλλά ο Έλληνας είναι ανεκπαίδευτος στον οικονομικό πόλεμο. Εδώ είναι λοιπόν το σημερινό πρόβλημα.
Δεν πρέπει να δεχτούμε να πέσουν τα εθνικά σύνορα. Είμαστε Έλληνες, είμαστε Ελλάδα.

Κινδυνεύουμε να πέσει ελληνική γη στα χέρια της Τουρκίας;
Απόλυτα!!!
Θα το αφήσει όμως η Ευρώπη;
Ποια Ευρώπη; Οι Γερμανοί είναι τουρκόφιλοι, οι Άγγλοι το ίδιο. Δεν έχομε φίλους. Αυτό που κάποτε είχε πει ο κ. Σαρτζετάκης ισχύει, «είμαστε έθνος ανάδελφον». Δεν είμαστε Αγγλοσάξονες δεν είμαστε Άραβες. Δεν θα μας στηρίξει κανείς. Μόνο η Ρωσία ίσως και αυτό υπό προϋποθέσεις. Κανείς δεν θα εμποδίσει όμως την Τουρκία να αγοράσει σε κάποιο πλειστηριασμό ένα χωράφι, νόμιμο θα είναι. Αν μια τούρκικη τράπεζα θελήσει μπορεί νομιμότατα να αγοράσει γη στη Θράκη, αγοράζει την υποθήκη και το δάνειο και το παίρνει. Η όλη διαδικασία είναι εντός των πλαισίων του διεθνούς δικαίου, δεν απαγορεύεται από πουθενά.

Πολύς λόγος έγινε για το υγιές και το μη υγιές κομμάτι της ΑΤΕ, τι σημαίνει αυτό;
Ο Σάλας, δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς, αγόρασε με 95 εκατομμύρια ευρώ το υγιές κομμάτι που το αποτελούν τα ενήμερα δάνεια (τα δάνεια που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και πληρώνονται κανονικά κάθε μήνα), όλα τα καταστήματα και όλες τις καταθέσεις οι οποίες ανέρχονται στα 17 δις ευρώ. Ποντάρεις 97 εκατ. και παίρνεις 17 δις, αυτό και αν είναι αγορά! Η τράπεζα Πειραιώς με τα τόσα προβλήματα πήρε μια τονωτική ένεση και σώθηκε.
Το προβληματικό κομμάτι περιλαμβάνει τα δάνεια που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές το αναλαμβάνει το ελληνικό κράτος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι αγροτικά δάνεια αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Τυποποιητήρια, συσκευαστήρια, συνεταιρισμοί. Παράδειγμα στα Χανιά οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Κυδωνίας και Κισσάμου χρωστάνε πολλά εκατομμύρια, τα οικόπεδα τους όμως αποτελούν περιζήτητα φιλέτα.

Η ΑΤΕ χρηματοδοτούσε πανεπιστημιακή έρευνα;
Όχι, επί των ημερών μου δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο, αλλά αφήνω ένα περιθώριο λάθους στην απάντηση μου.

Υπήρξε όργιο προσλήψεων στην ΑΤΕ;
Μετά τον νόμο Πεπονή και το ΑΣΕΠ σίγουρα όχι. Εγώ είχα διοριστεί μέσω της επετηρίδας των γεωπόνων το 1982. Όσοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την πώληση της ΑΤΕ κάνουν λάθος. Αποτελεί ένα ψευδές επιχείρημα.

Τι οδήγησε όμως τα πράγματα ώστε να οδηγηθεί η ΑΤΕ στην πώληση;
Η χείριστη αγροτική πολιτική των κυβερνώντων. Εγώ που δούλεψα 6 χρόνια σε επιτελική θέση στην κεντρική υπηρεσία ήξερα, και δεν μπορώ να πω περισσότερα, ότι η ΑΤΕ επιτελούσε εθνικό ρόλο. Οι ιθύνοντες όπως ο Πρωθυπουργός ,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί οικονομικών και γεωργίας δεν τα γνωρίζουν; Μη με κάνουν να βάλλω στο στόμα μου ένα πολύ άσκημο ουσιαστικό, πράγμα που δεν θα ήθελα να κάνω. Άρα έχουν και την όλη ευθύνη της κατάστασης.

Οι πρόεδροι που την διοικούσαν;
Οι πρόεδροι ήταν διορισμένοι από την εκάστοτε κυβέρνηση και ήταν ως ένα σημείο αχυράνθρωποι. Κάθε φορά που ερχόταν ένα κόμμα στην εξουσία όριζε νέο διοικητή. Αλλά αυτό είναι το και το σύστημα στην Ελλάδα, λάθος κατά την γνώμη μου. Δε τους εμπόδιζε όμως η πολιτεία ώστε να μπορούν να κάνουν και την πολιτική τους. Υπήρξαν επί των ημερών μου δύο διοικητές που τους χάρηκα γιατί είχαν όραμα, οι κύριοι Καφίρης και Μηλιάκος ο οποίος είχε αγοράσει και δύο τράπεζες στα Βαλκάνια επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της ΑΤΕ.

Εργαζόμενοι υψηλού επιπέδου

Ποιό θα είναι το μέλλον του προσωπικού;
Κανείς δεν ξέρει ακόμα. Απολύθηκαν σε μια νύχτα και προσλήφθηκαν αμέσως στην Πειραιώς, με την υπόσχεση να μην απολυθεί κανείς, αλλά δεν γνωρίζουμε τους όρους ακόμα. Οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ ήταν μόνιμη υπάλληλοι με σαφές εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς. Θα ισχύει τώρα η μονιμότητα; Ποιό θα είναι το νέο μισθολογικό καθεστώς; Η πλειοψηφία των εργαζομένων ήταν πτυχιούχοι με πολλά προσόντα διορισμένοι με γραπτούς διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ, δηλαδή εργαζόμενοι υψηλού επιπέδου. Πως θα τους διαχειριστεί η νέα κατάσταση; Η ΑΤΕ έδινε μεγάλη βάση στα διπλώματα και στη μόρφωση, εγώ είχα την εξέλιξη χάριν στο διδακτορικό μου, αλλά υπήρχε και ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΑΤΕ, όπου απορροφούσε ένα αριθμό πολυτέκνων κλπ.
Από την ΑΤΕ ο υπάλληλος απολυόταν μόνο αν διέπραττε αξιόποινο παράπτωμα. Τότε μπορούσε να οδηγηθεί και στα δικαστήρια.

Υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις;
Πολλές. Η ΑΤΕ έχει ένα πολύ αυστηρό πειθαρχικό συμβούλιο και ένα πολύ αυστηρό κανονισμό εργασίας. Σαν στρατός ήταν.

Γίνονται κάποιες ενέργειες από τοπικούς φορείς για να αφυπνιστεί ο κόσμος που δεν γνωρίζει τι σημαίνει πώληση της ΑΤΕ;
Βεβαίως. Η αρχή έγινε στον Αγροτικό Αύγουστο Χανίων. Υπήρχαν παραστάσεις διαμαρτυρίας. Σκοπεύουμε μάλιστα, αρχής γενομένης αυτή την εβδομάδα, μαζί με στελέχη του ΕΠΑΜ Χανίων που γνωρίζουν το θέμα, να οργώσουμε αρχικά όλο το νομό Χανίων με ομιλίες τις οποίες και  θα καταγράψουμε και θα τις αναρτήσουμε στο διαδίκτυο. Από το Καστέλι Κισσάμου, την Ασή Γωνιά τα Σφακιά κλπ. Θα μιλήσουμε στους αγρότες για το τι έχασαν, τι έχουν τι τους πρέπει. Διότι οι αγρότες δεν το έχουν μάθει, δεν γνωρίζουν ότι έχασαν την μεγάλη ομπρέλα της ΑΤΕ. Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 13/07 στο Καστέλι Κισσάμου.

Υπάρχει χρόνος για να αναστραφούν τα νέα δεδομένα;
Υπάρχει χρόνος. Αν δει η πολιτεία μια γενική κατακραυγή και ότι η Ελλάδα ξεσηκώνεται σύσσωμη. Η παρόμοια λέει ισχύς μου η αγάπη του λαού ή διαφορετικά φωνή λαού οργή θεού. Θα υπαναχωρήσει, μα για αυτό το λόγο ξεκινάμε τον αγώνα μας δεν τον κάνουμε για το θεαθήναι. Πιστεύομε στην δυναμική και στο κοινωφελές έργο της ΑΤΕ. Τα ζήσαμε, δεν μπορεί καμία άλλη τράπεζα να ακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα

Γιάννης Πολυράκης (ποίηση):
Θέλω να κλάψω μα δε μπορώ
θέλω να σηκώσω τη γροθιά μου
μα είναι πολλοί και είναι μακριά μου
και η γροθιά μου είναι ανίσχυρη, είναι ένας...

Αλλά ειλικρινά θέλω να σηκώσω τη γροθιά μου, και είμαι έτοιμος να κλάψω γιατί βλέπω τον αγροτικό κόσμο να κλαίει και τα καταστήματα της τράπεζας να γίνονται τοίχοι δακρύων, όπως το τοίχος των δακρύων που έχουν οι Εβραίοι, και θα κλαίει συχνά, μα πολύ συχνά στο μέλλον και θα λέει που είσαι Αγροτική Τράπεζα.
Για αυτό κινούμαστε να αφυπνίσουμε τον κόσμο.
Παιδιά ξυπνήστε σηκωθείτε... χάνεστε.

*Γεωπόνος, τέως Τμηματάρχης ΑΤΕ και τέως διευθυντής της ΑΤΕ Χανίων
τ. Διδάκτορας στο Πολυτεχνείου Κρήτης
τ. Διδάκτορας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
τ. Πρόεδρος Ένωσης Σφακιανών Ν. Χανίων
Λογοτέχνης
Βιβλία: 1.Μια μέρα & μια νύχτα στη Γη 2.Περιβαλλοντική Γεωργία 3.Δάνειο Χωμάτων (ποιήματα) 4.Ρύπανση περιβάλλοντος από αγροχημικά (υπό έκδοση) 5.Ζητείται...άνθρωπος (υπό έκδοση) , Άρθρα: πολλά (Στα: Χανιώτικα Νέα, Πολιτιστική Αναζήτηση (ΑΤΕ),Κρητικά Νέα, Τα Σφακιά, Νέαρχος (Θεσ/νίκη), κ.α.)
πηγη

2 σχόλια:

kmix23@yahoo.gr είπε...

ΜΑΛΛΟΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΩΣ ΘΕΑΤΗΣ !!
ΑΦΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΙ ΝΑ ΠΗΣ ?????

ΞΥΠΝΑ ΛΑΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!!
ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ !!!!!!!!!!!!!!

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ !!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε συντροφε μια χαρα τα λες αλλα εξηγησε μου σε παρακαλω που ειναι οι αγροτες? ο κοκκινουλης ο αλλος του ΚΚΕ απο τη Καρδιτσα που ειναι τα τρακτερ στα Μαλγαρα? οι αγροτες της Θεσσαλιας της Μακεδονιας της Κρητης? στο καφενε πινουν τσιπουρα κ ο πακιστανος στο χωραφι... οταν τα λιοδεντρα αντικατασταθουν απο φωτοβολταΪκα το λαδι θα φτασει 30ευρω το λιτρο κ θα το εχουν Γερμανοι κ μας θα μας φταιει ο κακος μας ο καιρος. οταν τρωγαμε τα χημικα το μάιο κ τον Ιουνιο του 11 στο συνταγμα που ηταν οι αγροτες? στο καφενε. στο διαολο οι αγροτες λοιπον οτι τους αξιζει θα παθουν αλλα θα το παθουμε κ μεις μαζι τους που φωναζουμε λυκος λυκος αλλα νομιζουν οτι τους κανουμε πλακα. δεν εχει καταλαβει κανενας οτι ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ κ εχουμε αργησει, ολοι νομιζουν οτι μαγικα αυτοι θα τη γλυτωσουν κ δεν βλεπουν οτι δεν γλιτωνει κανενας. ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ? ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΤΟ? ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ Κ ΜΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΡΑΣΤΩΝΗ.δε σωνομαστε πατριωτη δε σωνομαστε μονο 1% πηραμε γιατι λεγαμε την αληθεια. θα φαμε πολλα σκατα στη μαπα μεχρι να ελευθερωθουμε κ δε ξερρω αν θα εχει μεινει κατι ορθιο ή ποσοι θα εχουμε απομεινει.