Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Εντατική προετοιμασία του προϋπολογισμού-Κλειδί το πακέτο μέτρων


Στην Αθήνα επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τη σύνταξη της έκθεσης που θα τεθεί προς έγκριση στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών...


Στις αρχές Σεπτεμβρίου επιστρέφουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής τής τρόικας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο΄Κόνορ. Όσον αφορά στην έκθεση, απέφυγε να δεσμευτεί για το πότε θα συνταχθεί, λέγοντας ότι «εξαρτάται από την πρόοδο της δουλειάς που θα γίνει επί τόπου».

Στην Αθήνα το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, που επιδιώκεται να είναι έτοιμο ως τα μέσα Σεπτέμβρη, και να έχει ψηφιστεί πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Παράλληλα κλειδί για τις εξελίξεις αποτελεί το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Την Τρίτη στις 14:00 ο Αντώνης Σαμαράς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για τις επαφές που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ σε Βερολίνο και Παρίσι.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις αυτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε στη NET FM ότι έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά η διαδρομή είναι μακρά και η προσπάθεια μεγάλη. Θεωρούμε ότι το πρώτο δείγμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας μας ελήφθη, πρόσθεσε ο κ.Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα υπουργεία που θα φέρει αποτελέσματα.

Πρέπει να ισοσκελίσουμε έσοδα και δαπάνες για να μπορέσουμε να κάνουμε μια σύγχρονη και ανεξάρτητη οικονομία, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για το νέο πακέτο μέτρων εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στόχος του μνημονίου δεν είναι η απάντηση στη βιωσιμότητα του χρέους και η παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά η εφαρμογή μιας βάρβαρης πολιτικής που εξαθλιώνει τους λαούς και συρρικνώνει τη δημοκρατία και ως τέτοιο πρέπει να ανατραπεί από τους αγώνες των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη».

Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι: «η κυβέρνηση των προθύμων εταίρων, εκτός των ορίων οικονομικής αντοχής των Ελλήνων, τώρα δοκιμάζει και τα όρια της πολιτικής ανοχής τους”. Ο κύριος Ζώης καταλήγει ότι “η κυβέρνηση σήμερα κιόλας πρέπει να αποσαφηνίσει το ακριβές ύψος των μέτρων, τα οποία πρόκειται να ληφθούν».

«Τα νέα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη διαλυμένη ελληνική οικονομία. Το σχέδιο των τοκογλύφων για την οριστική εξαγορά του εθνικού μας πλούτου και την “κινεζοποίηση” του ελληνικού λαού συνεχίζεται» σημειώνει το γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «ο λαός δεν πρέπει να περιμένει φοβισμένα και αμήχανα τη νέα σφαγή μισθών και συντάξεων, αλλά τώρα χρειάζεται εργατική λαϊκή αφύπνιση, συμμαχία και αντεπίθεση για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων».

ert.gr

Πηγή:olympia.gr