Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τραντάχτηκε η Κρήτη στη Συναυλία κατά των Βιομηχανικών Α.Π.Ε.


Χιλιάδες κόσμος στη συναυλία που διοργάνωσε την Τετάρτη 29 Αυγούστου το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και τη συλλογή χρημάτων για τη στήριξη του δικαστικού αγώνα που έχει ξεκινήσει για την ακύρωση των έργων βιομηχανικών - ΑΠΕ που...
προωθούνται στην περιοχή, μέσω του νόμου για την επιτάχυνση των επενδύσεων, γνωστού ως fast track.
Οι διοργανωτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τη συμμετοχή, καθώς οι κρητικοί δείχνουν πλεον να έχουν συνηδειτοποιήσει πως κινδυνεύει με ισοπέδωση ο τόπος τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αφιλοκερδώς τα μουσικά σχήματα των:
Βαγγέλη Βαρδάκη βιολί Ι Χαρίλαου Παπαδάκη λύρα
Γιάννη Βάρδα λύρα Ι Γιώργη Ζαχαριουδάκη θιαμπόλια
Μπάμπη Παρασκάκη ασκομαντούρα Ι Βασίλη Σταυρακάκη τραγούδι
Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) λαούτο Ι Στέλιου Πετράκη λύρα

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:
Οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις β-ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, ξεπερνούν κάθε φαντασία σε αριθμό και μέγεθος. Απ΄ όλες τις περιοχές ο νομός Λασιθίου είναι ο πιο επιβαρυμένος. Μόνο τα έργα που εντάχθηκαν στο fast track είναι ισχύος 743,2 MW, ενώ οι αιτήσεις αδειοδότησης που εκκρεμούν και οι άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, συνολικά ξεπερνούν τα 1500 MW, όταν σε ώρες αιχμής οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια για όλη την Κρήτη είναι 700 – 750 MW!
Η εγκατάσταση όλων αυτών των έργων δε λαμβάνει υπόψιν τις τοπικές κοινωνίες και τις πραγματικές ενεργειακές τους ανάγκες αλλά αποσκοπεί στην κερδοφορία λίγων μεγάλων εταιρειών, που θέλουν να μετατρέψουν την Κρήτη σε ένα απέραντο εργοστάσιο για εξαγωγή ενέργειας. Καταστρατηγώντας κάθε διεθνή κανόνα δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακυρώνουν κάθε μορφή τοπικής παραγωγικής δραστηριότητας και πλήττουν ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.
Στην σημερινή εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, των ιδεών και των αξιών και στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας (αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, ΔΕΚΟ κ.α.) σε ξένους και ντόπιους επενδυτές, αντιπαρατάσσουμε την αγάπη μας για τον τόπο, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Σ΄ αυτήν την πραγματικότητα που θέλουν να μας επιβάλλουν θα μας βρουν απέναντι τους. Δεν θα επιτρέψουμε κανενός είδους κατοχή ή λεηλασία όσων δικαιωματικά μας ανήκουν. Δεν θα επιτρέψουμε να ισοπεδωθούν τα βουνά μας και να καταστραφούν πανάρχαια μονοπάτια, σπήλαια, βιότοποι εξαιρετικής ομορφιάς και μοναδικά οικοσυστήματα. Δε θα επιτρέψουμε ο ήλιος, ο αέρας και το νερό από κοινωνικά αγαθά να μετατραπούν σε εμπορεύσιμα προϊόντα. Διεκδικούμε το δικαίωμα να απολαμβάνουμε ελεύθερα τη φύση και τις ομορφιές της και να διαχειριζόμαστε τους φυσικούς ενεργειακούς πόρους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και πάντα σε αρμονία με το περιβάλλον. Έχουμε χρέος, αυτόν τον τόπο, τον αιματοβαμμένο από τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για να τον υπερασπιστούν, να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακέραιο όπως τον παραλάβαμε.
Εκείνοι κάνουν τον αέρα χρήμα, εμείς ας τον κάνουμε ... ΜΟΥΣΙΚΗ!


chaniapolitis.gr