Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Αποστολή εξετελέσθη ...Τα κατάφερε !


Όταν το 2009 ο Παπανδρέου απο την κεντρική πλατεία της Λάρισας βροντοφώναζε ...Αναδιαπραγμάτευση του αγωγού Μουργκάς Αλεξανδρούπολης λίγοι ήταν εκείνοι που πήραν το μήνυμα ...Το έγκλημα απλά τώρα ολοκληρώθηκε
Η αποδόμηση του σημαντικότερου της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή που εκτελέστηκε με "μικρο χειρουργικό" τρόπο από την κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου,..

είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία οριστικά και τελεσίδικα να εγκαταλείψει την Ελλάδα ως μέρος της διαδρομής του μεγαλύτερου αγωγού φυσικού αερίου που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη του South Stream.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Μόσχα (σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε και στην Ισβέστια), η απόφαση σε ότι αφορά την Ελλάδα είναι οριστική αφού ούτε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά έδειξαν ενδιαφέρον αναθέρμανσης των σχεδίων που πολεμήθηκαν από τις ΗΠΑ και κατά πολλούς αυτή ήταν η αιτία που οδήγησαν στην πτώση την κυβέρνηση Καραμανλή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρξει άλλη μία αλλαγή στον σχεδιασμό, με την Ουγγαρία να μένει εκτός και την Κροατία να εισέρχεται στην κοινοπραξία.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα 'εργα και τις ημέρες του Ματ Μπράϊζα, υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, παντρεμένου με Τουρκάλα. που έδωσε τον "υπέρ πάντων αγώνα" για να να ακυρωθεί η ελληνορωσική ενεργειακη συμφωνία; Υπουργός Ανάπτυξης και τότε ο Κ.Χατζηδάκης...
Πάντως, επειδή από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ασκούνται πιέσεις και στην Κροατία να μην συμμετάσχει στις χώρες-συνδέσμους του αγωγού, υπάρχει η λύση του Μαυροβουνίου, το οποίο ελέγχεται 100% από την Ρωσία για να αποτελέσει το πέρασαμ προς την Ιταλία.
Οι δυτικές πιέσεις είχαν ως αποτέλεσμα εκτός από την Ελλάδα να ματαιωθεί το σχέδιο της Gazprom να εξαγοράσει το 50% της εγκατάστασης εμπορίας φυσικού αερίου Central European Gas Hub (CEGH) στην Αυστρία και κατ'αυτό τον τρόπο να παύσει το ρωσικό ενδιαφέρον για την Αυστρία.
Αυτή τη στιγμή η Gazprom εξασφαλίζει το 25% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.
Έτσι η Ελλάδα από ενεργειακός κόμβος περνά στο περιθώριο των εξελίξεων αφού φυσικά έχουν χρεοκοπήσει πριν καν ξεκινήσουν να κατασκευάζονται οι αγωγοί ITGI και Nabucco και φτάσαμε τώρα να "αρκούμαστε" στον επαρχιακό TAP!
Ευκολα γίνεται αντιληπτό το τι χάνει η χώρα και ειδικάη περιοχή της Ηπείρου από την οποία θα ξεκινούσε ο αγωγός προς τη Νότιο Ιταλία με υποθαλάσσια σύνδεση. Ποιος θα λογοδοτήσει για το έγκλημα σε βάρος της χώρας (το οποίο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν περιλάβουμε και την ακύρωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης)...
Πάντως υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κάν υποθαλάσσιος αγωγός και μεσω της Σλοβενίας να καταλήγει στην βόρειο Ιταλία. Πάντως όσο και αν οι πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι "η Ελλάδα είναι εκτός" θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αν η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ καταλήξει σε ρωσικά χέρια. Αυτό λέει η λογική...
defencenet.gr