Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Άγριες πιέσεις των Αμερικανών για τον αποκλεισμό των Ρώσων από τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ



Τρείς ημέρες τώρα γράφουμε, και επιτέλους άρχισε το θέμα να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, σχετικά με τη σοβαρή εμπλοκή που υπάρχει στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, εξαιτίας του αποκλεισμού της...
κυριώτερης υποψήφιας ρωσικής εταιρείας που ενδιαφέρεται για την ΔΕΠΑ Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας–Ρωσίας για την ΔΕΠΑ, και“Χοντραίνει” το παιχνίδι Ρωσίας-Αμερικής με φόντο την ΑΟΖ, . Ως γνωστόν η ρωσική εταιρεία Energy καταγγέλλει ευθέως το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για τον αποκλεισμό της, καθώς και για παράνομες και αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ έστειλε εξώδικο, προειδοποιώντας παράλληλα με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μπροστά στον θόρυβο που προκλήθηκε, τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να υποβαθμίσουν το θέμα. Τα πράγματα όμως, είναι πολύ σοβαρά και η Ελλάδα κινδυνεύει για μια ακόμη φορά με διεθνή δυσφήμηση. Και το σημαντικότερο: Υπάρχει ο κίνδυνος εταιρείες που πράγματι ενδιαφέρονται σφόδρα για την επένδυση, και άρα για να βάλουν χρήματα που θα εισπράξει ο κρατικός κορβανάς, να φύγουν από τη μέση. Άλλωστε, είναι πασιφανές πως όταν εταιρείες, όπως η Energy, που δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, αλλά και το «πράσινο φώς» από το Κρεμλίνο γι’αυτό, βγούν από το παιχνίδι, αντικειμενικά περιορίζεται ο κύκλος του ανταγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερομένων, και κατά συνέπεια και το τίμημα που τελικώς θα διεκδικήσει το ελληνικό Δημόσιο.
Η αμερικανική πρεσβεία παρεμβαίνει
Ποιοί αποφασίζουν όμως, ποιός θα μείνει και ποιός θα φύγει από τη μέση; Ιδού τα γεγονότα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:
1.Τη Δευτέρα το πρωί λαμβάνεται η απόφαση να περάσουν και οι 17 ενδιαφερόμενες εταιρείες, αφού έτσι και αλλιώς δεν έμπαιναν κάποιοι ιδιαίτεροι όροι για εκπλήρωση. Επρόκειτο απλώς για εκδήλωση ενδιαφέροντος.
2.Με την απόφαση ανά χείρας, ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κ.Μητρόπουλος, λίγο αργότερα την ίδια ημέρα φέρεται να πραγματοποιεί συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμίθ. Ο τελευταίος φέρεται να επιμένει με έμφαση να μην δοθεί τίποτα στους Ρώσους.
3.Ο κ.Μητρόπουλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, καλεί τις εταιρείες-συμβούλους του Ταμείου και τους βάζει να “ξανασκαλίσουν” τα χαρτιά της Energy, προκειμένου να βρούν κάτι, οτιδήποτε, για να κοπεί.
4.Την Τρίτη που ο επικεφαλής της Energy, Ιγκορ Γιουσούποφ, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ταμείου, οι οποίοι φέρονται να του πρότειναν: “Ασε τη ΔΕΠΑ, και πάρε κάτι άλλο στην Ελλάδα”. ‘Η επίσης, “μπές με μια άλλη ξένη εταιρεία σε Κοινοπραξία”.
5.Την Τετάρτη το μεσημέρι γίνεται σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με τον υπουργό, κ.Παπακωνσταντίνου, τον αρμόδια για ενεργειακά θέματα υφυπουργό, κ.Μανιάτη, τον κ.Μαθιουδάκη (ΓΓ υπουργείου Ενέργειας), με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα και τον Κρίστοφερ Σμάρτ, υπεύθυνο για θέματα Ευρώπης-Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η “γραμμή” των Αμερικανών ήταν σαφής: “Κόψτε το λαιμό σας, αλλά δεν θα δώσετε αγωγούς στους Ρώσους”. Μετά από αυτό, ο κ.Παπακωνσταντίνου φέρεται να είχε επαφή με τον κ.Μητρόπουλο, ο οποίος στο μεταξύ βρισκόταν ήδη στη Μόσχα. Ο τελευταίες κάλεσε το επικοινωνιακό team του Ταμείου για να ανακοινώσει το κόψιμο της Energy. Να σημειωθεί πως εκείνο το απόγευμα, οι Ρώσοι τόσο της Energy όσο και της Gazprom έκαναν τα πάντα για να βρούν τον κ.Μητρόπουλο στη Μόσχα, αλλά ο ίδιος είχε επιβάλλει “σιγή ασυρμάτου” προς τη ρωσική πλευρά.
Και για να είμαστε σαφείς: Οι Ρώσοι έχουν κάνει στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα και κόπτονται ιδιαίτερα και για την ΔΕΠΑ και για την ΔΕΣΦΑ. Ο μεν ρωσικός κολοσσός, Gazprom, επιθυμεί διακαώς να πάρει τη ΔΕΠΑ, αφού λόγω αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ως προμηθευτής και μεταφορέας, δεν έχει δικαίωμα να μετέχει και στα δίκτυα διανομής. Η δε Energy μπορεί να το πετύχει, “κτυπώντας” τη ΔΕΣΦΑ Γι΄αυτό, ως όλα δείχνουν, κόπηκε με έξωθεν παρέμβαση.
Οι ακριβοπληρωμένοι “σύμβουλοι”

Να σημειωθεί ότι σύμβουλοι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για τη ΔΕΠΑ είναι οι Τράπεζες UBS με τη Rothchild και την Alpha. Οι σύμβουλοι πρέπει να έχουν και να δίνουν στο Ταμείο την πραγματική εικόνα για το ποιοι υποψήφιοι είναι αληθινά ενδιαφερόμενοι και ποιοι μετέχουν «για πλάκα», προκειμένου να κρατάνε στο παιχνίδι αυτούς τους σοβαρούς παίκτες. Το κάνουν οι εταιρείες-σύμβουλοι; Βέβαια, το να μετέχει στον διαγωνισμό οποιοσδήποτε σοβαρός ή όχι υποψήφιος που θέλει να εκδηλώσει ενδιαφέρον, είναι θεμιτό, και βοηθά το Ταμείο να κάνει δημόσιες σχέσεις και δηλώσεις περί «μεγάλου ενδιαφέροντος». Επί της ουσίας όμως, είναι οι σοβαροί είναι πάντα πολύ λίγοι. Για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ πάντως, η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Ρώσοι έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, και κατά συνέπεια, θα πρέπει να καταταχθούν στους σοβαρούς. Αν διώξουν λοιπόν και αυτούς, τότε θα αποδυναμώσουν τον ανταγωνισμό που είναι προς συμφέρον του Δημοσίου, ή ακόμα χειρότερα θα «μαρκάρουν» το παιχνίδι. Εάν μάλιστα, πάνω στο θέμα των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ παιχτούν και γεωπολιτικά παιχνίδια, ή και παιχνίδια διαπλοκής, τότε θα πρόκειται για πολύ επικίνδυνους χειρισμούς. Να σημειωθεί πως οι Αμερικανοί φέρονται να μην θέλουν επουδενί την είσοδο των Ρώσων στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζετι το εξώδικο που έστειλε ο Γιουσούπωφ της Energy, μέσω του ελληνικού δικηγορικού γραφείου Κρυσταλίδη προς το Ταμείο, όπου κάνει ειδική αναφορά για παράδοξους χειρισμούς του πολυεθνικού κολοσσού, της Τράπεζας UBS.
Τι κάνει το “διακομματικό” ΔΣ;
Από τους 17 ενδιαφερόμενους αρχικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αρκετοί, όπως Ολλανδοί, Εβραίοι, Τσέχοι, Αζέροι, κ.λ.π., δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απλά, μπαίνουν στη διαδικασία για να κάνουν κάποια «κουμπαριά» με άλλους σοβαρούς υποψηφίους. Οι Καταριανοί ούτε καν εμφανιστηκαν. Από τους 14 που έμειναν, ως σοβαροί μπορούν να χαρακτηριστούν οι ΕΝΙ (Ιταλία), Edison (Ιταλία), Mitsui and Co (Ιαπωνία), Enagas (Ισπανία) και βέβαια η Gazprom Ρωσίας (όχι η Gazprom Eλλας, στην οποία μετέχει ο Κοπελούζος). Για την τελευταία, οι Ρώσοι εκτιμούν ότι θα την βγάλουν εκτός στους επόμενους γύρους. Όσον αφορά τους Ελληνες, υποψήφιοι είναι οι Μυτιληναίος μαζί με τη Motor Oil, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μέσα σε όλο αυτό σκηνικό που δεν δείχνει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, καλείται να λειτουργήσει το διακομματικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Άραγε, τι ρόλο παίζει και τι στάση κρατάει σε σχέση με όλα όσα καταγγέλλονται αυτές τις ημέρες; Ενημερώνεται διεξοδικά ή οι αποφάσεις λαμβάνονται από κύκλους εκτός του Ταμείου, και του πηγαίνουν «κλειστές» τις αποφάσεις με «κλειστές» εισηγήσεις συμβούλων (άραγε με τι συμβάσεις τους έχουν προσλάβει;). Μήπως το ΔΣ λειτουργεί ως κάποια «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», χωρίς καν να το συνειδητοποιεί; Αν συμβαίνει έτσι, τότε ένα σοβαρό γεωστρατηγικό-οικονομικό παιχνίδι παίζεται σε λάθος επίπεδο με λάθος διαδικασίες και λάθος ανθρώπους (είτε έντιμους είτε με δική τους ατζέντα).
antinews