Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Kαι η μειονότητα της Θράκης στο τραπέζι συνομιλιών Γ.Παπανδρέου και Ρ.Τ.Ερντογάν!


ImageΘέμα μειονότητας στην Θράκη συζήτησαν οι Γ.Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν στις συνομιλίες τους σήμερα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις  του Έλληνα πρωθυπουργού. Σε δηλώσεις αμέσως μετά την δίωρη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Γ.Παπανδρέου εμμέσως αποκάλυψε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτέλεσε θέμα συζήτησης "μαζί με διάφορα άλλα ζητήματα". Το ερώτημα είναι γιατί συζητήθηκαν θέματα μειονοτήτων με τον Τούρκο πρωθυπουργό, αφού η Τουρκία δεν έχει καμία νομιμοποίηση επί της.....
μουσουλμανικής μειονότητας που ζει στην Ελλάδα. Πως επιτράπηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό να θέσει θέμα για μία μειονότητα για την οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα, αφού είναι απλώς θρησκευτική και όχι εθνική, βάσει της συνθήκης της Λωζάνης και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε τέτοια συζήτηση.Το ότι βάζουν στο τραπέζι για πρώτη φορά ζητήματα μειονότητας (γιατί φυσικά στην Τουρκία η ελληνική μειονότητα είναι πληθυσμιακά όσο ένα κεφαλοχώρι της Ροδόπης και δε νομίζουμε ότι αφορούσε ιδιαίτερα η συζήτησης την ελληνική μειονότητα) είναι πρωτοφανές και πρέπει να απαντηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ας δούμε την δήλωσε Γ.Παπανδρέου:
«Θέλουμε να φύγουμε μπροστά λύνοντας σημαντικά ζητήματα που μας έχουν ταλαιπωρήσει. Η Ελλάδα υποστηρίζει το πλαίσιο των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι διερευνητικές επαφές με συστηματικό τρόπο», τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου."Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε εύκαιροι να συζητάμε είτε την υφαλοκρηπίδα είτε θέματα που αφορούν θρησκευτικές ελευθερίες και μειονότητες και είχαμε μια καλή συζήτηση και για αυτά τα θέματα, είπε, επανaλαμβάνοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία, είπε, προχωρά σε μία ευρεία ατζέντα, που περιλαμβάνει την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του μεταναστευτικού αλλά και της κλιματικής αλλαγής.
Και συνέχισε «Ο στόχος είναι να φτάσουμε το συντομότερο σε αποτελέσματα. Αλλά κάνουμε βήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν έχουμε βάλει ημερομηνία λήξης. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό για τις δύο χώρες και για την περιοχή», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα κατάληξη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε με 50μελή συνοδεία, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής των διερευνητικών επαφών Φεριντούν Σινιρλίογλου και όλη η ομάδα του τουρκικού ΥΠΕΞ που ασχολείται με τα θέματα του Αιγαίου, αλλά και με τα μειονοτικά. Μαζί του και η σύζυγός του Εμινέ που παρακολούθησε μαζί με την Αντα Παπανδρέου τις εργασίες στη διάσκεψη με θέμα «Πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΔΟΤΟΤΗ ΚΡΕΜΑΛΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ.