Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για την Κύπρο



Έγκρίθηκε το συμφωνηθέν, από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχέδιο ψηφίσματος για την Κύπρο . Οι έντονες διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ και η κυπριακή αντιπροσωπεία εξέφράσε την ικανοποίησή της. Το ψήφισμα θα εγκριθεί σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, η προσπάθεια της τουρκικής αντιπροσωπείας να συζητηθεί δικό της προσχέδιο ψηφίσματος δεν βρήκε ανταπόκριση από τους «πέντε». Στη συνέχεια....
, η Τουρκία επιδίωξε να βρει συμπαράσταση από τα υπόλοιπα εννέα μέλη του Σώματος, αφού και η ίδια είναι μη μόνιμο μέλος του Σ.Α., κάτι που επίσης δεν καρποφόρησε.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο ψηφίσματος, η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) ανανεώνεται για άλλους έξι μήνες, το Σ.Α. παροτρύνει τις δυο πλευρές να αξιοποιήσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων, επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. στο Κυπριακό, ειδικά το ψήφισμα 1251, ενώ δεν τίθεται χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας μέχρι τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, όπως προέβλεπε τόσο το αρχικό σχέδιο ψηφίσματος των Βρετανών, όπως και το τουρκικό σχέδιο ψηφίσματος.
«Αρνητικό σημείο» θεωρείται το καλωσόρισμα της πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα να υποβάλλει έκθεση τον ερχόμενο Νοέμβριο με την οποία θα κρίνει τη συνολική πορεία των συνομιλιών, ανάλογα με τα μέχρι τότε αποτέλεσμα, παρουσιάζοντας πιθανόν δικές του προτάσεις για την έκβαση της όλης προσπάθειας.




defencenet.gr