Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Καληνύχτα Ελλάδα. Καληνύχτα Δημοκρατία...


Συνταγματική εκτροπή ο διορισμός Παπαδήμου ως Πρωθυπουργού
Του Στάθη Διομήδη
Η Προεδρία της Δημοκρατίας με μια λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατόπιν προτάσεως των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο. Η ορκωμοσία της....

κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή και ώρα 14.00».

Τεράστια ερωτηματικά ανακύπτουν από αυτή την επιλογή καθώς φαίνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΆΟΣ) δε διστάζουν να προχωρήσουν σε θεσμικό ατόπημα.

Τα ερωτηματικά είναι τεράστια:

1ον. Πως δίνεται η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο πρόσωπο χωρίς να έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση ή ο Πρωθυπουργός;

2ον. Πως δίνεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον όταν η κοινοβουλευτική ομάδα του πλειουψηφούντος κόμματος δεν έχει προτείνει κανέναν όπως ρητά αναφέρει το άρθρο 38 του Συντάγματος παράγραφος 1;

3ον. Πως γίνεται να υπάρχει εν ενεργεία Πρωθυπουργός και ταυτόχρονα να υπάρχει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλον;

4ον. Πως ορίζεται ημερομηνία και ώρα ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης χωρίς να έχει παραιτηθεί η προηγούμενη;

5ον. Πως δίνεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Προεδρία της Δημοκρατίας όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης;

Βάση ποιου Συντάγματος λαβαίνουν χώρα όλα αυτά τα θεσμικά ατοπήματα;

Ποιο κάτω παραθέτω τα άρθρα 37 και 38 του Συντάγματος που αφορούν στο Διορισμό Πρωθυπουργού και κυβέρνησης. Ακόμη παραθέτω την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος, άρθρο 120 που ορίζει ότι: «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»


Αρθρο 37: (Διορισμός Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης)
1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.
*2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
*3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.
*4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή  η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.

Αρθρο 38: (Κυβέρνηση, απαλλαγή καθηκόντων)
*1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Kυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Bουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37.
Aν ο Πρωθυπουργός της παραιτούμενης Kυβέρνησης είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 3 εδάφιο γ΄.
***2. Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Η πρόταση γίνεται το αργότερο σε τρεις ημέρες από την παραίτηση ή την έκλειψη του Πρωθυπουργού ή από τη διαπίστωση της αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, εφαρμόζεται αναλογικά η παράγραφος 4 και στη συνέχεια το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 και η παράγραφος 3 του προηγούμενου άρθρου.
Η αδυναμία του Πρωθυπουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του για λόγους υγείας διαπιστώνεται από τη Βουλή με ειδική απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ύστερα από πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στο οποίο ανήκει ο Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Σε κάθε άλλη περίπτωση η πρόταση υποβάλλεται από τα δύο πέμπτα τουλάχιστον του όλου αριθμού των βουλευτών.
Εωσότου διοριστεί ο νέος Πρωθυπουργός τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού ασκεί ο πρώτος κατά σειρά Αντιπρόεδρος και εφόσον δεν έχουν διοριστεί Αντιπρόεδροι ο πρώτος κατά σειρά Υπουργός.

Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)
1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Iουνίου 1975.
2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Υ.Γ. Όταν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην πρεμούρα τους να κλείσουν τη «δουλειά» καταπατούν το Σύνταγμα με τόσο κατάφωρο τρόπο τότε η μόνη λύση που απομένει είναι ο Λαός να προστατεύσει τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα…
Πηγη 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποτε δεν ειχε δημοκρατια η συγχρονη ελλαδα και ας λετε ο,τι θελετε εσεις, τρομοκρατια, ρουσφετι, πλιατσικο ισχυε και ισχυει στις μερες μας, προσβαλει την ιδια την λεξη η πολιτικη ηγεσια του τοπου τα τελευταια 30 χρονια η οποια βεβαια εξελεγεται απο τον κυριαρχο λαο

Ανώνυμος είπε...

11/11/11 Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΚΑΘΥΔΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΩ΄; ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ. ΑΝ ΠΕΡΑΣΗ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΕΔΩ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΖΕΙ ΤΗΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ . ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ , Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΕΞΑΘΛΙΩΘΕΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΜΕΝΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΑΝΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ 17/11/11 ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΒΡΩΜΟΧΕΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΛΑΟΣ. ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΥ ΕΓΩ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΚΙ ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΙΑΣΜΕΝΟΙ ΧΕΡΗ ΧΕΡΗ ΠΙΑΣΜΕΝΟΙ ΜΠΡΑΤΣΟ ΜΠΡΑΤΣΟ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΜΕ ΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΩ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΕΝΤΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑΤΙ 300 ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΙΡΗΝΗ 17/11/11 ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ χ.ν.

maria είπε...

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ?ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ?ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣ ΩΡΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ.ΣΙΩΠΗ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ.