Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Gerald Celente: "Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μας μιλάει. Μας οδηγούν στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο"



Fox Business News 

Από μόνο του τo γεγονός ότι ο πολιτικός αναλυτής Gerald Celente βρέθηκε καλεσμένος στο τηλεοπτικό κανάλι Fox πριν από μερικές μέρες ήταν έκπληξη για πολλούς, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κανάλι εδώ και ...
χρόνια αποτελεί προπαγανδιστικό φερέφωνο της συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται στις ΗΠΑ, άσχετα από το ποιό κόμμα κυβερνά.

Φυσικά, το κανάλι θα πρέπει να είχε τους λόγους του που προσκάλεσε τον Celente και αυτό φάνηκε από την εισαγωγή του Τom Sullivan, παρουσιαστή της εκπομπής, ο οποίος επεχείρησε να τον παρουσιάσει (έμμεσα, αλλά αρκετά ευδιάκριτα) ως "μοναχικό καταστροφολόγο", σε μια φάση που οι δείκτες της οικονομίας των ΗΠΑ επιτέλους "εμπνέουν αισιοδοξία", όπως πιστεύουν πολλοί.

Ο Celente, ωστόσο, δεν έδειξε να συμμερίζεται τις απόψεις του συνομιλητή του και παρέθεσε τις γνωστές σκέψεις του όχι μόνο για την αμερικανική, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα, επιχειρηματολογώντας και κάνοντας τον παρουσιαστή να συμφωνήσει μαζί του σε αρκετά σημεία. Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγείται κανείς ακούγοντας το σκεπτικό του Celente είναι ότι οδηγούμαστε σε νέο μεγάλο κραχ και παγκόσμιο πόλεμο.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ενδιαφέρουσας συνέντευξης Celente στην εκπομπή του Fox:


Tom Sullivan, παρουσιαστής: Μετά την εκλογή του Ronald Reagan, που έφερε ένα κλίμα αισιοδοξίας στη χώρα, πότε, κατά τη γνώμη σας, άρχισαν τα πράγματα να αλλάζουν προς το χειρότερο;

Gerald Celente: Τα πράγματα άρχισαν να επιδεινώνονται λόγω του τραπεζικού συστήματος και μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΝAFTA. Όλο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε τις παράλληλες γραμμές, τις ομοιότητες με το παρελθόν. Αν πάμε πίσω, θα δούμε το μεγάλο κραχ του '29, την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, τους νομισματικούς πολέμους, του εμπορικούς πολέμους, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αν έλθουμε στο σήμερα, θα δούμε τον πανικό του 2008 και την μεγάλη ύφεση που τον διαδέχθηκε και που βιώνουμε σήμερα. Έχουμε δραματική ύφεση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και η ύφεση αυτή εξακολουθεί να χειροτερεύει. Είμαστε στη μέση μιας τρομακτικής ύφεσης και όλα αυτά που πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ για ανάκαμψη το τελευταίο διάστημα είναι ανάκαμψη μόνο στα χαρτιά. Οι νομισματικοί πόλεμοι είναι ήδη σε εξέλιξη, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι σε έξαρση και ενώ όλα αυτά συνεχίζονται, κοίτα να δεις μια ωραία ιδέα που τους ήρθε… Να χτυπήσουν το Ιράν! "Καίνουργιο πόλεμο θέλετε; Κανένα πρόβλημα να σας εξυπηρετήσουμε!"

Tom Sullivan: Να σας διακόψω λίγο. Πιστεύετε ότι θα πάμε σε πόλεμο με το Ιράν και έτσι θα επισκιαστούν ή θα συγκαλυφθούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;

Gerald Celente: Και πάλι θα σας ζητήσω να ξαναδούμε τις παράλληλες γραμμές. Η ιστορία κάνει κύκλους. Δεν μιλάω εγώ για πόλεμο, αυτοί μιλάνε. "Δεν μας αρέσει που θέλετε να έχετε πυρηνικά και αν εξακολουθήσετε να τα θέλετε, ο Ομπάμα δεν το έχει πολύ να σας βομβαρδίσει"! Δεν τα βγάζω από το νου μου αυτά. Είναι ξεκάθαρο ότι η τακτική τους είναι πάλι η ίδια και την ξεδιπλώνουν μπροστά μας! Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μας μιλάει. Μόνο τα ονόματα προσώπων και τα τοπωνύμια έχουν αλλάξει.

Tom Sullivan: Διευκρινίστε μου κάτι για αυτό που είπατε για το Ιράν. Δηλαδή, αν πάμε σε πόλεμο με το Ιράν, λέτε ότι αυτό θα είναι ένας αντιπερισπασμός για να μην δίνεται προσοχή στα προβλήματα της οικονομίας, ενώ παράλληλα η πολεμική μηχανή θα προσφέρει ευκαιρίες για δουλειές, ανάπτυξη σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς; Ή αναφέρεστε σε κάτι γενικότερο και μεγαλύτερης βαρύτητας;

Gerald Celente: Αναφέρομαι σε κάτι διαφορετικό και μεγαλύτερης βαρύτητας. Προσέξτε να δείτε. Επτά από τις περιόδους ύφεσης από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως σήμερα σημειώθηκαν μετά από μια κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Αν πάμε σε πόλεμο εναντίον του Ιράν, τότε θα πρέπει να μιλάμε για την έναρξη του Γ' Παγκόσμιου Πολέμου. Αν προτιμάτε να ερμηνεύσετε τη σημερινή κατάσταση σαν μια περίοδο εύθραυστης ανάκαμψης, τότε ακούγεται πολύ εύηχο το όλο πράγμα. Αλλά να έχετε υπ' όψιν σας ότι εδώ δεν μιλάμε ούτε για Ιρακινούς, ούτε για Λίβυους. Μιλάμε για τους Πέρσες, έναν πανάρχαιο λαό, με διαχρονικό πολιτισμό, που σήμερα αριθμεί 70 εκατομμύρια και δεν πρόκειται να τους εκτοπίσουμε από τον πλανήτη.

Να σας θυμίσω, επίσης, ότι αυτός ο πόλεμος έχει ήδη κηρυχθεί. Η Γερουσία έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο στο Ιράν και το σχετικό ψήφισμα το υπέγραψε ο πρόεδρος Ομπάμα παραμονή Πρωτοχρονιάς, μέσω του νομοσχεδίου περί δικαιοδοσίας για θέματα εθνικής άμυνας. Το εμπάργκο έχει επιβληθεί στο Ιράν.

Θα σας πάω, με την ευκαιρία αυτή, σε μια άλλη παράλληλο. Θυμάστε τι μας λέει η ιστορία για το τι έκαναν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία λίγο πριν από τον Β' Παγκόσμιο; Δημιούργησαν μια τέτοια κατάσταση ώστε η Ιαπωνία να μην έχει πρόσβαση σε άλλες χώρες για την εξαγωγή των φυσικών της πόρων. Τώρα κάνουν το ίδιο πράγμα στο Ιράν. Το εμποδίζουν να πουλάει τους φυσικούς του πόρους. Η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν αυτή τη στιγμή έχει φθάσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα χρόνων. Επομένως, τι κάνουμε; Τους υποχρεώνουμε να "κατεβάσουν τα ρολά" σαν οικονομία και αρχίζουμε να βαράμε τα τύμπανα του πολέμου.

Tom Sullivan: Η εταιρεία της οποίας είστε ιδρυτής είναι εταιρεία ερευνών, που μελετά τις τάσεις και κάνει προβλέψεις. Σας περνάει καμιά φορά από το νου ότι ίσως παρεκκλίνετε από αυτό που μας δείχνουν οι οικονομικές τάσεις; Θα αναφέρω σαν παράδειγμα τον Joe Grandville, που ασχολήθηκε με τον τομέα σας στις αρχές της δεκαετίας του '90. Είχε προβλέψει το κραχ του '87 με απίστευτη ακρίβεια, με αποτέλεσμα να μιλάνε όλοι για έναν μεγάλο προφήτη σε ό,τι αφορά στην Wall Street. Μέχρι την στιγμή που άρχισε να προβλέπει σεισμούς, με αποτέλεσμα να χάσει όλη την αξιοπιστία του. Μήπως όλα αυτά που προβλέπετε για τις οικονομικές αγορές απέχουν αρκετά από όσα πραγματικά συμβαίνουν;

Gerald Celente: Δεν θα το έλεγα. Να έχετε υπ' όψιν σας ότι εργάζομαι με 300 διαφορετικές κατηγορίες τάσεων. Είμαι αυτός που πρωτοχρησιμοποίησε τον όρο "αγνές τροφές", το 1993. Μίλησα πρώτος για βιολογικές τροφές, βιολογικά είδη καφέ κτλ. Ο φύλαρχος Seattle, αρχηγός μιας από τις τελευταίες ινδιάνικες φυλές, στην περίφημη αγόρευσή του το 1854, που ήταν απάντηση στην προσφορά της αμερικάνικης κυβέρνησης να αγοράσει τα τελευταία κομμάτια γης που ανήκαν στη φυλή του, είπε: "Όλα τα πράγματα συνδέονται, όπως το αίμα που μας ενώνει όλους". Όταν λοιπόν εξετάζουμε δεδομένα, εξετάζουμε τους γεωπολιτκούς, περιβαλλοντολογικούς, επιχειρηματικούς, κοινωνικούς παράγοντες, και τους συνδυάζουμε πριν κάνουμε τις προβλέψεις μας. Να προσθέσω εδώ ότι άρχισε να μιλάει ο κόσμος για μένα όταν και εγώ προέβλεψα αυτά που διαδραματίστηκαν στις αγορές το '87.

Tom Sullivan: Όντως, τα είχατε προβλέψει… Τι λέτε, λοιπόν; Τι θα πρέπει να περιμένουμε από δω και πέρα στον τομέα της οικονομίας, κατά τη γνώμη σας;

Gerald Celente: Για να σας απαντήσω, θα σας ζητήσω να θυμηθείτε το 2000, τότε με τη χρεοκοπία της ΝΑSDA και θα σας ρωτήσω: "Τι συνέβαλε στο να βγούμε από εκείνη την κρίση"; Απάντηση: Μετά την 11η Σεπτεμβρίου άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκια μέχρι που έφθασαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 46 χρόνων. Τώρα βλέπουμε την Federal Reserve να έχει κατακλύσει τις αγορές με φθηνό χρήμα, με επιτόκια που πλησιάζουν το 0%. Οι δε Ευρωπαίοι κάνουν το ίδιο πράγμα μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ρίχνουν 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στις τράπεζες για να δανείζονται για τρία χρόνια με επιτόκιο 1%. Και όσο εξακολουθούν να γεμίζουν με λεφτά το σύστημα, όλα αυτά θα συνεχίζονται.

Tom Sullivan: Τα δικά σας χρήματα πώς τα επενδύετε;

Gerald Celente: Σε χρυσό. Άρχισα να αγοράζω χρυσό το 1978. Τότε η μια ουγγιά είχε 187,50 δολάρια. Έμαθα πολλά στην πορεία, κάποιες φορές μετά από παθήματα. Αλλά η εμπειρία μετράει. Συνολικά έχω επενδύσει το 80% των οικονομιών μου σε χρυσό. (6:40) Και μια και μιλάμε για την αγορά, θα σας πάω 10 χρόνια πίσω, τότε που ένα βαρέλι αργού Brent κόστιζε 22 δολάρια περίπου. Σήμερα το ίδιο πετρέλαιο πουλιέται 124 δολάρια περίπου το βαρέλι. Πριν από δέκα χρόνια, ο χρυσός κόστιζε 280 δολάρια η ουγγιά, ενώ τώρα 1.650. Αν αποφασίσει να κάνει κανείς μια επένδυση, τότε αυτή λογικά θα πρέπει να είναι σε χρυσό, αφού μπορεί να του αποφέρει απόδοση στο πενταπλάσιο.






2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι, υπάρχει το σενάριο να αρχίσουν όλα με την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν. Καθώς επίσης και με την επίθεση των Ρώσων εναντίον της Τουρκίας, αφού οι Τούρκοι θα έχουν επιτεθεί σε εμάς. Βλέπεις οι Ρώσοι θέλουν να "βγούν" στη Μεσόγειο. Εύχομαι να μην τα ζήσουμε!

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ. ΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΑΦΕΛΕΙΣ.