Την πρωτεύουσα επιλέγουν σήμερα για να προσφέρουν το έργο τους ανθρωπιστικές οργανώσεις από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, οι οποίες μέχρι σήμερα επέλεγαν ως χώρες δράσης την Ουγκάντα ή το Τατζικιστάν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Γιατρών του Κόσμου. Μόνο που αυτή τη φορά δεν αντιμετωπίζουν τα θύματα κάποιου πολέμου για ανεξαρτησία ή κάποιας εθνοτικής διαμάχης ή κάποιας φυλετικής γενοκτονίας αλλά...τις επιπτώσεις από την ραγδαία επιδείνωση του..... βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών σε συνδυασμό με τη δραματική αύξηση του αριθμού των οικονομικών μεταναστών.
Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: με 100.000 ανθρώπους να διαθέτουν κάποιου τύπου προσωρινό νομιμοποιητικό έγγραφο, με 50.000 αιτούντες άσυλο, με 250.000 περίπου ανθρώπους χωρίς επίσημα χαρτιά και το 80% αυτών να είναι συγκεντρωμένο στην Αθήνα και την περιφέρεια της πρωτεύουσας, είναι εύλογο το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά μέλη της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τον γιατρό της οργάνωσης, Γιάννη Μουζαλά, «μόνο τον Οκτώβριο στο πολύ-ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου προσήλθαν 11.000 άνθρωποι κι από αυτούς δεν ήταν όλοι αλλοδαποί».
Παρόμοια εικόνα έδωσε και η διευθύντρια της Οργάνωσης, Ευγενία Θάνου, σύμφωνα με την οποία «τον τελευταίο καιρό, έρχονται όλο και περισσότεροι Έλληνες. Συνταξιούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν το 25% της συμμετοχής στα φάρμακα, Ρομά, που πλέον τους ζητείται να πληρώσουν στα νοσοκομεία, άνθρωποι που δεν έχουν ένσημα, δεν έχουν ταμείο Πρόνοιας και συνεπώς δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ».
Όπως υπογραμμίζουν με έμφαση, μάλιστα, οι υπεύθυνοι της Οργάνωσης, είναι ξεκάθαρη μια τάση ενοποίησης των συμπεριφορών και πρακτικών των αποκλεισμένων Ελλήνων και αλλοδαπών και γι’ αυτό προειδοποιούν: «εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα αυξήσει δραματικά το φαινόμενο».
Το δυσάρεστο είναι, όμως, ότι παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα καλπάζει με ανησυχητικούς ρυθμούς και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις για συνάντηση, δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση ούτε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, ούτε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ούτε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σπύρο Κουβέλη, παρά μόνο από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Τι προτείνουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Πρώτο μέλημα του κράτους, σύμφωνα με τους «Γιατρούς του Κόσμου», θα πρέπει να είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας μιας και το κόστος ενός προβλήματος υγείας είναι 24 φορές μικρότερο, όταν αντιμετωπισθεί σε αρχική φάση, παρά όταν γίνει οξύ ή χρόνιο.
Γι’ αυτό και, μεταξύ άλλων, προτείνουν να δημιουργηθεί δίκτυο μεταξύ των ιατρείων των δήμων και των πολυ-ιατρείων με ενιαία κατεύθυνση και συναντίληψη με «κέρδος» την περίθαλψη 100.000 αποκλεισμένων το χρόνο. Όσο για τους πόρους, αυτοί θα μπορούσαν να βρεθούν από τα 10 εκατ. ευρώ που μπορεί να λαμβάνει η Ελλάδα για κάθε χρόνο έως το τέλος του 2013, από τα επείγοντα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
http://greeknation.blogspot.com/2010/11/blog-post_4538.html
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου