Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Πάσχο, στην ελεύθερη αγορά ούτε καφέδες δε θα φερνες


Τις περισσότερες μέρες ξυπνάω στραβωμένος. Σήμερα όμως -τελευταία μέρα στην πόλη- ξύπνησα με σχετικά κέφια. Κάτι τέτοιες σπάνιες μέρες, μπαίνω να διαβάσω και την Καθημερινή. Έτσι να χω κάτι να σκέφτομαι στις διακοπές (οι φαντάσιώσεις μου είναι κάπως νουάρ το καλοκαίρι).
Πέφτω σήμερα πάνω σε ένα άρθρο του αγαπημένου μου Πάσχου Μανδραβέλη. Τιτλοφορείται “η αποτυχία των ελληνικών ΑΕΙ” και είναι ένα απ τα συνηθισμένα άρθρα του συγκεκριμένου τύπου, που
στερείται ουσίας αλλά βρίθει φτηνού συναισθηματισμού. Για τους συντηρητικούς πανεπιστημιακους που αντιδράνε σε ότι καινούριο και τα γνωστά. Συνήθως για να καταφέρω να φτάσω μέχρι το τέλος των άρθρων του Πάσχου, κάνω αυτό το παιχνίδι στο μυαλό μου όπου προσπαθώ αντιστρέφοντας μερικές λέξεις να δώσω το αντίθετο νόημα. Π.χ. μπορεί κανείς να γράψει οτι “απέναντι στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις από τις δυνάμεις της Συντήρησης και του Σκοταδισμού, ευτυχώς στέκονται αυτοί οι πανεπιστημιακοί και προασπίζουν τον προοδευτικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης”, αλλά δεν έχει νόημα να γίνεις Πάσχος.

Και σε μια πρόταση σκαλώνω. Τη διαβάζω, την ξαναδιαβάζω. Ρε λες; Ρε μήπως έχει δίκιο ο Πάσχος και τα τρώμε μαζί τόσα χρόνια; Γράφει λοιπόν: “Η Ελλάδα ξοδεύει (ως ποσοστό του ΑΕΠ) περισσότερα χρήματα για την ανώτατη εκπαίδευση απ’ ό, τι οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ.”. Στην αρχή κολλάω γιατί δεν έχω δει το ανώτατη (είμαι στη 2η γουλιά καφέ ακόμα). Εντάξει, το γκουκλισμα εκεί είναι εύκολο, η ελλάδα συνολικά για την εκπαίδευση το 2002 ήταν 83η. Το 2005 που είναι τα επόμενα στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς ολοκληρωμένα για όλες τις χώρες είναι ακόμα χειρότερα, αλλά επειδή γουστάρω χάρτες, πάρτε αυτό να τελειώνουμε.

Οκ λοιπόν ξανασκέφτομαι. Ανώτατη εκπαίδευση λέει ο Πάσχος, τον αδίκησα. Παύση. Σκέφτομαι. Γκουγκλίζω (γκουγκλάρω, όπως με διορθώνουν και οι βόρειοι φίλοι μου). Ρε γμτ, πάλι δε βγαίνει. Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (του 2005) που βρίσκω η ελλάδα πάλι δεν είναι πρώτη. Είναι βέβαια κι αυτό το “από άλλη χώρα του ΟΟΣΑ” που με προβληματίζει. Οπότε πάω μια βόλτα στη wikipedia, και βλέπω τα μέλη του ΟΟΣΑ. 34 είναι όλα κι όλα. Σκέφτομαι μέσα μου, “πονηρή αλεπού ο Πάσχος” (εντάξει δεν σκέφτομαι με τόσο κλισέ ατάκες πάντα, μόνο όταν διαβάζω Καθημερινή) έβαλε μόνο τα μέλη του ΟΟΣΑ για να μπορεί να πει οτι η ελλάδα είναι 1η στα έξοδα. Πάω πίσω λοιπόν στο site της unesco που χει ωραία φίλτρα για τα στατιστικά στοιχεία, και ξανακοιτάζω τον πίνακα. Το 2005 (έκτοτε συρρικνώθηκαν ακόμα περισσότερο τα έξοδα για την ανώτατη παιδεία στην ελλάδα), η Ελλάδα έδινε λιγότερα από τις: Ελβετία, Σουηδία, Δανία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Φινλανδία, Μπαρμπέιντος, Τυνησία, Λεσότο και Κούβα. Από αυτές, μέλη του ΟΟΣΑ είναι η Ελβετία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ακόμα και με τη λαϊκιστικη ακροβασία που κάνει με το να επιλέξει μόνο τις χώρες του ΟΟΣΑ (στις οποίες δεν είναι καν όλες οι χώρες της Ε.Ε.) ο Πάσχος λέει ψέμματα.Έχει μόλις ένα στοιχείο σε ολόκληρο το άρθρο κι αυτό είναι πλαστό. Αν αυτή η ονείρωξη της ελεύθερης αγοράς που λειτουργεί με όρους ανταγωνιστικότητας και αξιοκρατίας, μπορούσε ποτέ να γίνει πραγματικότητα και οι εφημερίδες δεν εξυπηρετούσανε τα επιχειρηματικά συμφέροντα των κατασκευαστικών και εφοπλιστών ιδιοκτητών τους, αρθρογράφοι σαν τον Πάσχο ούτε καφέδες δεν θα φέρνανε.

Υ.Γ.1: Ιδού και τα στοιχεία από το site της unesco για το 2005:



Υ,Γ.2: Όσο για το υπόλοιπο μισό του επιχειρήματος, οτι “Παρά τη μεγάλη αυτή δαπάνη, πανηγυρίζουμε αν ένα εγχώριο ίδρυμα καταφέρει να μπει στους καταλόγους των 500 καλύτερων ΑΕΙ του κόσμου”, η ελλάδα έχει 5 πανεπιστήμια στη λίστα με τα καλύτερα 500 (το πώς βγαίνει η λίστα και το πώς είναι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι άλλη μεγάλη συζήτηση, άσχετη με τα ψέμματα του Πάσχου).

Υ.Γ.3: Μακάρι να είμασταν πρώτοι στα έξοδα για την παιδεία παγκοσμίως εδώ που τα λέμε. Από το να είμαστε πρώτοι στις αγορές όπλων(μίζες) και στην αστυνόμευση(ΜΑΤ) καλύτερα να τα σκορπούσαμε στην παιδεία
Πηγη