Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Tα λαμόγια πέρασαν νύχτα τη φορο-λαίλαπα – Αυξήσεις φόρων και ορίων ηλικίας, μειώσεις μισθών και επιδομάτων


- Φορο-ντετέκτιβ και άρση του απορρήτου καταθέσεων
- Περαίωση, ρυθμίσεις για... ξεχασιάρηδες και φρουτάκια για να αυξηθούν τα έσοδα
- Που πάνε τα επιδόματα και οι μισθοί
- Πόσο και για ποιους αυξάνονται τα όρια ηλικίας
- Όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου-μαμούθ
Σε μια άλλη χώρα θα γυρίσουν όσοι ήδη έφυγαν διακοπές. Για τους περισσότερους το....
τέλος του μήνα κρύβει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς πέρασαν και θα ισχύσουν άμεσα όλα τα νέα μέτρα που μειώνουν μισθούς και επιδόματα, ενώ μπαίνει και το νέο ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.
Κατά τα άλλα έρχεται νέα περαίωση για να ... τονωθούν τα έσοδα και να κλείσει ένα μέρος της τρύπας των 4,5 δισ. ευρώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2011.
Τώρα αρχίζουν τα δεινά πυ μέχρι στιγμής απλά ήταν στα χαρτιά...


Διαβάστε αναλυτικά:
Ποια επιδόματα κόβονται και πόσο
Ποιοι μπαίνουν στην περαίωση και πως πληρώνουν
Που πάνε τα όρια ηλικίας και τι γίνεται με το νέο ΛΑΦΚΑ
Οι ρυθμίσεις για τα φρουτάκια 

Οι «ντετέκτιβ» του πολυνομοσχεδίου



Την υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων και την εξόφληση του φόρου που προκύπτει από αυτές με ευνοϊκούς όρους προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με το οποίο, ορίζεται ότι οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που ήταν να παραγράφουν στις 31-12-2011 παραμένουν ανοιχτές μέχρι 31.12.2012 ενώ διευρύνει την περαίωση σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 40 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα το ίδιο νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα στον υπουργό οικονομικών να χορηγεί στοιχεία των φορολογούμενων σε ιδιώτες που έχουν την υποβοήθηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ενώ δίνει και ευέλικτη επιταγή στην κυβέρνηση για αν προσλαμβάνει ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία με στόχο τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων υπόχρεων


Ιδιώτες ελεγκτές - Ντετεκτιβ
Καταργείται το φορολογικό απόρρητο των φορολογούμενων για να διευκολυνθούν οι ιδιώτες που θα συνδράμουν το υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρειών. Πρόκειται για τους ιδιώτες λογιστές, δικηγόρους και ελεγκτές που θα αναλάβουν το ρόλο εντοπισμού των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών και των διευθύνσεων κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, δίδεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να χορηγεί στοιχεία των φορολογούμενων σε ιδιώτες που έχουν την υποβοήθηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως και η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προσλαμβάνει ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία με στόχο τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων υπόχρεων.


Πως θα πληρώσετε τον φόρο που ξεχάσατε


Ειδικότερα για όσους θέλουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες ή διορθωμένες δηλώσεις ΦΠΑ προβλέπεται ότι :
1. εάν ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ δεν επιβάλλεται πρόσθετος φόρος. Ενώ αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις, τότε προσαυξάνεται κατά 10% εάν η φορολογική υποχρέωση είχε γεννηθεί έως 31/12/2009 και κατά 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και την έναρξη ισχύος του παρόντος νομοσχεδίου.
2. Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται εφάπαξ για τα νομικά πρόσωπα με την υποβολή της δήλωσης, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλεται μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.
3. Για τις υπόλοιπες φορολογίες, ο φόρος μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ είτε σε έξι δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 300 ευρώ.
Εκτός από το εισόδημα εντάσσονται ΦΠΑ, αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, φόρος υπεραξίας ακινήτων, φόροι μεταβίβασης ή αυτομάτου υπερτιμήματος ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κάθε είδους φόρο ή τέλος, για τις οποίες όμως υπολογίζεται πρόσθετος φόρος 10% αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι 31.12.2009 και 3% από 1.1.2010 και μετά. Σε εφάπαξ καταβολή δεν λογίζεται πρόσθετος φόρος.


Για τις καταθέσεις στο εξωτερικό


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο βεβαιώνεται από την εφορία και αποστέλλεται απευθείας στους φορολογούμενους που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό φόρος για τους τόκους που έχουν εισπράξει, αλλά παρανόμως δεν τους δήλωσαν. Τα στοιχεία των καταθετών βρίσκονται στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω συνεργασίας με ξένες φορολογικές αρχές.




Για τους «σκαφάτους»


Θεσπίζεται ρύθμιση για τη μετατροπή σε ιδιωτικά σκάφη των σκαφών αναψυχής που παρανόμως εμφανίζονταν ως επαγγελματικά από τους ιδιοκτήτες τους. Με τη ρύθμιση οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλλουν ποσοστό του ΦΠΑ που γλίτωσαν κατά την εισαγωγή του σκάφους καθώς και τον ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης για καύσιμα, λιπαντικά και άλλα υλικά που εφοδιάστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν πλαστά τιμολόγια. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του σκάφους να υποβάλλει σχετική αίτηση έως τις 30/9/2011. Στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και οι ιδιοκτήτες σκαφών που έχουν εντοπιστεί από το ΣΔΟΕ να τα εμφανίζουν παρανόμως ως επαγγελματικά.


Τα «ψιλά γράμματα»
Με άλλη διάταξη καταργείται παλιότερη ευνοϊκή ρύθμιση με την οποία προβλεπόταν ότι εφόσον ο φορολογούμενος επιλεγεί για προσωρινό ή τακτικό έλεγχο, μπορούσε να υποβάλει αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, Φ.Π.Α. και λοιπών φορολογιών, τελών και εισφορών, με μείωση στο 1/2 των πρόσθετων φόρων που προβλέπονται επί εκπροθέσμων δηλώσεων. Προβλέπεται και ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών δημοτών προς τους Ο.Τ.Α, είτε με εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής, χωρίς την καταβολή των προσαυξήσεων εφόσον ο οφειλέτης εξοφλήσει τη βασική οφειλή.


Διαβάστε επίσης:
Ποια επιδόματα κόπηκαν νύχτα με διάταξη – "φάντασμα"!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί αν ήταν μέρα θ άλλαζε κάτι???????????Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο μερικά απ αυτά αν καταφέρει και εφαρμόσει δηλ.να εισπράξει τους φόρους απ τα λαμόγια που θησαυρίζουν χωρίς να πληρώνουν μία τόσα χρόνια κάτι, μεγαλογιατροί,δικηγόροι κλπ καλά θα κάνει γιατί έχουμε βαρεθεί ν ακούμε ότι θα τους τα πάρει χωρίς να γίνεται τίποτα..............ΕΙΔΟΜΕΝ!!!!!!!!!!!