Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Οι Κούρδοι λένε πως θα σταματήσουν τις επιθέσεις



ΑΓΚΥΡΑ, 18 Ιουνίου 2011 (AFP) – Οι Κούρδοι αυτονομιστές θα μπορούσαν να εξετάσουν το τέλος των επιθέσεων τους εναντίον της Τουρκίας μετά την πρόταση σε αυτή τη κατεύθυνση του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τη φυλακή, ανέφερε το Σάββατο το πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ (που πρόσκειται στους αντάρτες).

«Η ηγεσία του κινήματός μας αποφάσισε να ....
αξιολογήσει το κάλεσμα του ηγέτη (...) μας και να γνωστοποιήσει τη θέση της την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσαν οι Κούρδοι αντάρτες σε ανακοίνωση που προβάλλεται στο δικτυακό τόπο του πρακτορείου Φιράτ.



Σε συνάντηση με τους δικηγόρους του στη φυλακή, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), κάλεσε τους υποστηρικτές του να  «μην ενεργοποιήσουν τον Λαϊκό Επαναστατικό Πόλεμο» υπό το φως των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών στις 12 Ιουνίου
Μετά τις εκλογές, ο κ. Οτσαλάν σχεδίασε μια «συνταγματική δημοκρατική» διαδικασία, απορρίπτοντας την ιδέα του ένοπλου αγώνα.
Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, από το ισλαμιστικό κίνημα) του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγήκε νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών με 50% των ψήφων.

Αλλά αυτό το κόμμα, στην εξουσία από το 2002, είναι καταδικασμένο να επιδιώξει στο άμεσο μέλλον μια διευθέτηση της κουρδικής σύγκρουσης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 45.000 ανθρώπους από τότε που το Εργατικό Κόμμα των Κούρδων (ΡΚΚ) πήρε τα όπλα εναντίον των δυνάμεων της Άγκυρας το 1984 για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.
Αυτή η διεκδίκηση μετατράπηκε σε ζήτηση για αυτονομία στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού συστήματος, που υπερασπίζεται από τον κύριο κόμμα των Κούρδων, το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), άλλος νικητής των εκλογών.

Το μπλοκ των Κούρδων, που υποστηρίζεται από το BDP κέρδισε 36 έδρες έναντι 20 στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, ένα ιστορική ρεκόρ.
Το PKK είχε κηρύξει τη κατάπαυση του πυρός τον Αύγουστο του 2010, που παρατάθηκε μέχρι τις εκλογές. Αυτή η κατάπαυση του πυρός δεν έχει τηρηθεί όμως από τους αντάρτες.

Institut Kurde de Paris      18.06.2011

1 σχόλια:

East είπε...

Προσλάβετε Κούρδους στον Ελληνικό στρατό!

Διαδώστε την Ορθοδοξία και την Ελληνική γλώσσα στους Κούρδους!

Ανοίξτε τα σύνορα και κάντε οικονομική συνεργασία με το Κουρδιστάν του Ιράκ, με αντάλλαγμα άνοιγμα Ελληνικών σχολείων και Εκκλησιών και Ελληνικής στρατιωτικής βάσης.

Δώστε άσυλο σε όποιον Κούρδο θέλει να κατοικήσει/εργαστεί στην Ελλάδα, και υπηκοότητα σε όποιον Κούρδο γίνει Ορθόδοξος και θέλει να γίνει Έλληνας.

Προσλάβετε Κούρδους στον Κυπριακό στρατό.