Η επιστροφή στις ρίζες για τουριστικούς λόγους μπορεί να οδηγήσει μέσα από τις τέχνες, σε πιο πολιτισμένο περιβάλλον την μοντέρνα Τουρκία, μπορεί όμως να οδηγήσει και σε θρησκευτικό φονταμενταλισμό και σκέψεις περί ''περιούσιου λαού''.
H δημοφιλής εβδομαδιαία τηλεοπτική σειρά του''Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς'' είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη μιας αυξητικής τάσης του ενδιαφέροντος για......
οτιδήποτε Οθωμανικό. Μετά από σχεδόν έναν αιώνα, η αυτοκρατορική ιστορία της χώρας επανέρχεται στην μόδα, η οθωμανική τέχνη και η λογοτεχνία επιζητούν την προσοχή,''ΟΘΩΜΑΝΙΑ'' το όνομα αυτής της τάσης.
Οι δημοκρατικοί μεταρρυθμιστές στη σύγχρονη Τουρκία έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την υποχώρηση της Οθωμανικής ιστορίας και τον Εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Κατάφεραν να εξορίσουν τη Αυτοκρατορική οικογένεια από την ιστορία, εκκοσμίκευσαν το νομικό σύστημα και άλλαξαν το αλφάβητο, δεν μπορούσαν όμως, να έχουν προβλέψει την επιστροφή των Οθωμανών, την ΟΘΩΜΑΝΙΑ, μέσα από ένα φουτουριστικό μέσο: τις τηλεοπτικές σειρές.
Υπήρξε μια μακρά διακοπή στο δημόσιο ενδιαφέρον για το παρελθόν των Οθωμανών. Η σημερινή "αναπροσαρμογή" έχει γίνει πιο αισθητή στον τομέα της τηλεόρασης, ειδικά με τη τηλεοπτική σειρά που ακολουθεί τη ζωή του ....
..Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (βασίλεψε 1520-1566) και του χαρέμιου του.
Οι Θρησκευόμενοι πουριτανοί και οι απόγονοι των Οθωαμνών έχουν επικρίνει την τηλεοπτική σειρά, λέγοντας ότι απεικονίζει το μεγάλο σουλτάνο, ως αδύναμο άνθρωπο που εστιάζεται υπερβολικά στο SEX, αλλά η σειρά έχει τηλεθέαση που ξεπερνά οποιαδήποτε άλλη μέτρηση απο τον Δεκέμβριο, που άρχισε να μεταδίδεται.
Μάλιστα, αξιωματούχοι έχουν πει ότι η σειρά είναι υπεύθυνη για τον διπλασιασμό του αριθμού των επισκεπτών στο Παλάτι Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο μήνα, πρώην έδρα της δυναστείας των Οθωμανών.
Συνεπώς, φαίνεται πιθανό ότι η ταινία "Η υπόθεση Τοπ Καπί'', με πρωταγωνιστές την Αντζελίνα Τζολί και τον Πίρς Μπρόσναν, θα αυξήσει κι άλλο το ενδιαφέρον για το παλάτι, μετά την κυκλοφορία της στις αίθουσες, είτε το 2012 ή το 2013.
Η Οθωμανική-μανία εξαπλώνεται όμως σε ολόκληρη την κοινωνία
Το ενδιαφέρον για όλα τα οθωμανικά πράγματα δεν περιορίζεται μόνο στην σφαίρα της τηλεοπτικής σειράς.
"Ακαδημίες, πολιτιστικοί οργανισμοί, μουσεία και κριτικοί από το Δυτικό κόσμο, αρχίζουν να κατανοούν και να μελετούν τον Οθωμανικό πολιτισμο με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και με πιο αντικειμενικές μεθόδους'', είπε ο πρώην υπουργός πολιτισμού του 1970, Halman. Ο ίδιος βοήθησε να αρχίσει η εκλαΐκευση της οθωμανικής τέχνης με την οργάνωση στις ΗΠΑ της Έκθεσης του πλούτου του παλάτιου Τοπ Καπί στη δεκαετία του 1970.
Χρηματοδοτική στήριξη, εκδόσεις, δημοσίευσεις και υποτροφίες είναι διαθέσιμες από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές στην Τουρκία και στο εξωτερικό, αυτές έδωσαν μεγαλύτερη έκθεση στις τουρκικές τέχνες.
Η ώθηση για τη μεγιστοποίηση των εσόδων του τουρισμού της Τουρκίας ενισχύθηκε από τη φιλελεύθερη οικονομική μεταρρυθμίση που έχει συσταθεί από τον τότε πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ το 1980.
Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, η κυβέρνηση διέμεινε μεγάλα χρηματικά ποσά σε υποδομές, στις μεταφορές και τις επικοινωνίες. Μεγάλα χρηματικά ποσά διατίθενται για την αποκατάσταση και ανακαίνιση των σημαντικών ιστορικών κτιρίων, όπως το παλάτι Τοπ Καπί και το παλάτι Ντολμαμπάσε, ένα ''πλούσιο' κτίριο του 19ου αιώνα που κατασκευάστηκε για τον σουλτάνο στις όχθες του Βοσπόρου.
Δεν είναι πλέον παράξενο να δει κανείς μεγάλες παρτίδες αντικείμενων οθωμανικής προέλευσης να δημοπρατούνται από τους διάσημους οίκους δημοπρασιών όπως το Σόθμπις στο Λονδίνο ή το Κρίστις στη Νέα Υόρκη.
Λίγο καιρό πρίν αυτά τα αντικείμενα θα πωλούνταν σε παζάρια στην Κωνσταντινούπολη.
Η ΟΘΩ-ΜΑΝΙΑ αποδεικνύεται περαιτέρω από τη γενική θρησκευτική αναβίωση της χώρας. Πολλοί έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα παλαιότερα τζαμιά, καθώς και για τις μυστικιστικές αιρέσεις που ήταν ένα σημαντικό στοιχείο της Οθωμανικής ζωής αλλά είχαν απαγορευτεί κατά τη διάρκεια των μεταρυθμιστικών αλλαγών.
Η θρησκευτική τάση έχει δημιουργήσει επίσης ενδιαφέρον, σε Τούρκους όλων των ηλικιών, να διαβάσουν όχι μόνο λογοτεχνικά κείμενα γραμμένα σε οθωμανική γραφή, με αποτέλεσμα μια σειρά ιδιωτικών σχολείων και ιδρυμάτων να ξεκινήσουν μαθήματα που προσφέρουν οθωμανική και αραβική γραφή. _
http://holy-farmaki.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου