Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Διαπραγματευτής Σκοπίων: «Συμφωνούμε σε όλα …εκτός από ταυτότητα και έθνος»


Η πΓΔΜ είναι έτοιμη για συνομιλίες για το όνομα ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να βρεθεί λύση.Τα παραπάνω δηλώνει ο διαπραγματευτής των Σκοπίων, Ζόραν Γιολέφσκι, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη συνάντηση στα τέλη Ιανουαρίου με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Σε συνέντευξή του, ο προαναφερόμενος σκοπιανός πρέσβης, επιβεβαίωσε τις θέσεις της χώρας του, ότι ....ψάχνουν για μια λύση που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ταυτότητα του ‘μακεδονικού λαού’, αποδέχεται, μάλιστα, οι συζητήσεις να γίνουν και έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ.

Ο Γιολέφσκι επεσήμανε ότι η πΓΔΜ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή και με οποιαδήποτε πολιτικό σχήμα και οπουδήποτε να διαπραγματευτεί, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και τον διαπραγματευτή της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη, ώστε να βρεθεί μια λύση με το ‘νότιο γείτονά μας’, όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα Σκόπια επιθυμούν να γίνουν ειλικρινείς συζητήσεις που θα έχουν στόχο την λύση στη διένεξη αλλά «να προστατεύονται, συγχρόνως, η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια του μακεδονικού λαού», (εννοώντας, φυσικά, το σλαβικό στοιχείο της χώρας του).
Από τη συνάντηση στις 27 Ιανουαρίου με τον Νίμιτς, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η Αθήνα περιμένει κάτι περισσότερο από ανταλλαγές χρήσιμων πληροφοριών.
Μήπως αυτή η ήπια στάση της Αθήνας (αναρωτιέται ο συντάκτης του δημοσιεύματος) οφείλεται σε διεθνές πιέσεις που δέχεται ή αποτελεί μια μπλόφα της κυβέρνησης των Αθηνών;
Συγκεκριμένα ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας είπε: ‘Ελπίζουμε ότι η συνάντηση θα ήταν καλή και χρήσιμη και να βρεθεί μια λύση για το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό’…
Ανεπίσημα οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το όνομα θα εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Για το πώς θα διαμορφωθούν περαιτέρω η ονομασία της γλώσσας και του έθνους, παραμένουν σημαντικά ζητήματα για τα οποία τα Σκόπια και η Αθήνα αποκλίνουν από τις σχεδιαζόμενες γραμμές.
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ παραμένουν ένας από τους κύριους υποστηρικτές της μάχης της πΓΔΜ για την ταυτότητα. Όπως δήλωσε ο Ζόραν Γιολέφσκι, μία από τις προτεραιότητες της σκοπιανής πρεσβείας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας και του αμερικανικού Κογκρέσου. Σχεδιάζονται, επίσης, επισκέψεις σκοπιανών αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον και, ίσως, προσκληθούν μερικοί γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου στα Σκόπια, σύμφωνα με τον σκοπιανό πρέσβη.




http://greeknation.blogspot.com/2011/01/blog-post_6623.html--