Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τραπεζικές μετοχές ή εμπράγματες εγγυήσεις θα μας ζητήσει τελικά η Ευρώπη;


Γράφει ο Βασίλης Τσεκούρας
Μπαράζ δηλώσεων έχουμε τις τελευταίες ώρες για την Ελλάδα από ευρωπαίους πολιτικούς.
Την ίδια ώρα, υπάρχει ένα μικρό θρίλερ στην Ευρώπη για το θέμα των εγγυήσεων, αφού μετά την χρηματική καταβολή, ακούγεται και το ενδεχόμενο να δώσουμε τραπεζικές εγγυήσεις!


Ας τα πάρουμε όμως, όλα από την αρχή.

Είναι η πρώτη φορά που ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε ανοιχτά ότι τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, όχι μόνο δεν θα καταστήσουν το χρέος της χώρας βιώσιμο, αλλά αντιθέτως θα το αυξήσουν χωρίς να γίνει ποτέ διαχειρίσιμο.

Mετά τον Σλοβάκο βουλευτή που είπε “αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει” γιατί τα δάνεια δεν θα μειώσουν το χρέος της, έρχεται και μια άλλη δήλωση από χώρα της Ε.Ε. που αναφέρει σχεδόν το ίδιο.

«Μη εξοφλητέο δώρο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους το δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

«Το λεγόμενο δάνειο προς την Ελλάδα δεν είναι μια βοήθεια που έχει ανάγκη η χώρα αυτή. Δεν είναι εξοφλητέο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μουδιασμένες αντιδράσεις της ΕΕ για το θέμα των εγγυήσεων

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ευρώπη πασχίζει να βρει λύση για το θέμα των εγγυήσεων, που άνοιξε μόνη της η Ελλάδα, υπογράφοντας τη σχετική συμφωνία με την Φινλανδία.

Αυτή η κίνηση άνοιξε τον ασκό του αιόλου και για άλλες χώρες να απαιτήσουν εγγυήσεις για να μας δώσουν το νέο δάνειο.

Αυτό που παρατηρείται πάντως στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδας, είναι κινήσεις μουδιασμένες που το μόνο που δεν δείχνουν είναι εγρήγορση!

Αντιθέτως, τα πράγματα φαίνεται ή να έχουν βρει λύση και για άγνωστο λόγο να καθυστερούν ή υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Υπάρχει όμως και μια τρίτη εκδοχή: να κρατούν ψηλά το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων με ..μπροστάρη την Φινλανδία.

Από τέτοιες δημοσιοσχετίστικες κινήσεις έχουμε χορτάσει . . . Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επικοινωνιολόγος ή οικονομολόγος για να καταλάβεις μερικά πράγματα.

Ωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί η επιμονή της Φινλανδίας στις εγγυήσεις. Ως δανειστής, θέλει φυσικά να διασφαλίσει τα χρήματά της. Τις τελευταίες ώρες όμως, φαίνεται να ζητά ανοιχτά εμπράγματες εγγυήσεις που μάλιστα, τα στοιχεία ενεργητικού της Ελλάδας θα κατατίθενται σε εταιρεία που θα ιδρυθεί με έδρα το Λουξεμβούργο!

To Reuters, μετέδωσε ότι η Φινλανδική κυβέρνηση απέστειλε και σχετικό non paper σε Υπουργεία Οικονομικών της Ευρώπης.

Ο Barrosso είπε χθες, ότι η Ευρώπη έχει βρει “συμβιβαστική” λύση για το θέμα των εγγυήσεων, χωρίς να πει κάτι παραπάνω. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει περισσότερα για να πιάσει τον στόχο των 50 δις. Όπως είπε, η Ε.Ε. γνωρίζει τις υποαξίες που καταγράφουν αυτή την περίοδο οι εισηγμένες εταιρείες.

Εξετάζουν τραπεζικές εγγυήσεις

Σε δημοσίευμα της Τετάρτης της Γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, αναφέρεται ότι η ευρωζώνη μελετά την παροχή μετοχών ελληνικών τραπεζών ως εγγυήσεις για τα κράτη που θα συνεισφέρουν στο δεύτερο ”πακέτο στήριξης” προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για αυτή την πρόταση είναι ενήμεροι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών από τον επικεφαλής του EFSF, Κlaus Regling.

Από τα 109 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα για το δεύτερο δανειακό πακέτο, τουλάχιστον τα 20 δισ. προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες, που ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια, το ελληνικό κράτος θα αποκτήσει μετοχές των ελληνικών τραπεζών, τις οποίες θα προσφέρει στη συνέχεια στα κράτη που ζητούν εγγυήσεις. Δηλαδή, θα αλλάξουν χέρια και πορτοφόλια κάνοντας ένα γύρο από την Ελλάδα πριν επιστρέψουν στη βάση τους!

Εμείς πάντως, ρωτούμε ξανά, γιατί το έχουμε απορία: την άνοιξη λέγανε (πάντα με δημοσιεύματα και κατά πληροφορίες) ότι το πακέτο των 50 δις από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάει όχι για την μείωση του ελλείμματος, αλλά για την παροχή εγγυήσεων, προκειμένου να λάβουμε το νέο δάνειο.
Πηγη