Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Πόρισμα για τα υποβρύχια: όσα δεν βρήκε η Δικαιοσύνη αποκάλυψε η Επιτροπή της Βουλής!


Με τεκμηριωμένες αναφορές στη διαδρομή του χρήματος των προμηθειών που καταβλήθηκαν για την κατασκευή στο Πολεμικό Ναυτικό υποβρυχίων τύπου 214 παρέδωσε το πόρισμά της η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά πρώην Υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου. Το πόρισμα ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης, σε ....βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην Υπουργού για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, το οποίο διέπραξε κατά το χρονικό διάστημα από 1/11/1999 μέχρι 27-9-2007 κατά το όποιο έλαβε το συνολικό ποσό τουλάχιστον των 7.777.373 δολαρίων Η.Π.Α.
Επιπλέον η Επιτροπή εκτός  από την υποβολή της πρότασης για άσκηση ποινικής δίωξης ζητά να γίνει συντηρητική κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων (τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών, άυλων τίτλων, θυρίδων κ.λ.π) προκειμένου  να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι νόμιμες αξιώσεις του Δημοσίου. Στο πολυσέλιδο πόρισμα καταγράφονται με στοιχεία πρόσωπα και εξωχώριες εταιρείες (off shore) που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής κλήθηκαν να καταθέσουν πρόσωπα που η Δικαιοσύνη αδυνατούσε να βρει ή υπέθετε πως ήταν εικονικά.  Το έναυσμα για την διενέργεια της εισαγγελικής έρευνας που οδήγησε στην παραπομπή της υπόθεσης στην Βουλή, προήλθε από δημοσιεύματα του ελληνικού και γερμανικού τύπου  αναφορικά με την ερευνούμενη από την Γερμανική Δικαιοσύνη (Εισαγγελία του Μονάχου) υπόθεση εμπλοκής υπαλλήλων της εταιρείας Ferrostaal και άλλων προσώπων σε δωροδοκία αξιωματούχων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δωροδοκία αυτή, κατά την γερμανική έρευνα αναφέρεται στην ανάθεση κατασκευής υποβρυχίων από την Ελλάδα και την Πορτογαλία στα Γερμανικά ναυπηγεία Κίελου (HDW) σε κοινοπραξία με την Ferrostaal.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο κατηγορητήριο της Εισαγγελίας του Μονάχου, αναφέρεται πως κατά την διενέργεια των ελέγχων στην Ferrostaal δεν βρέθηκε κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει πραγματική παροχή υπηρεσιών από τις «εταιρείες συμβούλων», που να δικαιολογεί την είσπραξη υπέρογκων αμοιβών, άνω των 80.000.000 ευρώ. Μεταξύ των παρένθετων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή ήταν και ο Ιωάννης Μπέλτσιος εκ των έμπιστων συνεργατών του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ακόμη η έρευνα έδειξε ότι το επίμαχο ακίνητο επί της Διονυσίου Αεροπαγείτου συσχετίζεται με τις χρηματορροές προς την εταιρεία Torcasso, στην οποία δικαιούχος ήταν ο ξάδελφος του κ. Α. Τσοχατζόπουλου, Ν. Π. Ζήγρας.
Αναγνώστης

1 σχόλιο:

  1. Ερώτημα 1. Τώρα ανακάλυψαν ότι υπουργός εκλεγμένος και ορκισμένος, έκλεβε?

    Ερώτημα 2. Μόνο ο κύριος Τσοχατζόπουλος είναι φερόμενος ως δράστης? Το πασοκ κυβερνούσε 20 χρόνια, και η ΝΔ άλλα 9. ????????

    Ερώτημα 3. Αν ο κύριος Τσοχατζόπουλος ξέρει και άλλους, γιατί δεν μιλάει? Μήπως .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή