Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Οι σιωπηλοί και ανύποπτοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποτελούν «κινούμενη» βόμβα

«Φοβού τους σιωπηλούς». Αυτό είναι το παρασύνθημα στο πρωθυπουργικό γραφείο, που παρακολουθεί πολύ προσεκτικά όχι όσους βουλευτές κινούνται, διαμαρτύρονται, πολυβολούν το οικονομικό επιτελείο, αλλά αυτούς που δεν εκφράζουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους και έχουν βυθιστεί στη σιωπή, κινούμενοι στην αφάνεια
. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που αναλύουν την εικόνα που διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, όλοι σχεδόν οι βουλευτές στάθηκαν στο πακέτο φόρων για την εξεύρεση 6,4 δισ. μέσα στο 2011 και όχι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για το οποίο δεν έχουν εκφραστεί.
Γιατί μπορεί να μίλησαν περίπου 80 βουλευτές στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και να κατέθεσαν τις απόψεις τους, αποδομώντας πλήρως την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που δεν εκφράζονται και μπορούν ανά πάσα στιγμή να την… κάνουν, είτε να παραιτηθούν είτε να καταψηφίσουν.
Έτσι λοιπόν η κυβερνητική σταθερότητα εξακολουθεί να κινείται σε τεντωμένο σχοινί.
«Ακόμα δεν έχει περάσει ο κίνδυνος πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησης από την ίδια την Κοινοβουλευτική Ομάδα», επισημαίνει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και ο ίδιος τονίζει ότι τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα γίνουν κινήσεις εκτόνωσης της έντασης των βουλευτών για τα… «επιτεύγματα» του οικονομικού επιτελείου στον φετινό προ­ϋπολογισμό και τη νέα φοροεπιδρομή.
Με βάση όλα αυτά, το κυβερνητικό επιτελείο που είναι σε συνεχή συνεδρίαση αποφάσισε να… διαρρεύσει συγκεκριμένες αποφάσεις του πρωθυπουργού. Αυτές είναι:
Να ενσωματωθούν προτάσεις, παρατηρήσεις, βελτιωτικές απόψεις υπουργών και βουλευτών στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Να εγκαταλειφθεί η ιδέα της δραματικής μείωσης του  αφορολόγητου των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων που ξεσήκωσε και τις… πέτρες.
Να επαναληφθεί η συνεδρίαση με την κατάθεση απόψεων των βουλευτών, αφού πάρουν στα χέρια τους το τελικό κείμενο της κυβέρνησης και το μελετήσουν ενδελεχώς.
Να καλέσει σε διεξοδική συζήτηση και σε τεχνική ενημέρωση τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις προβλέψεις του προγράμματος.
Η εντολή του πρωθυπουργού, όπως λένε συνεργάτες του, είναι στο σημερινό Υπουργικό να εμφανίζονται δια­κριτά οι προτάσεις υπουργών, αλλά και της Ν.Δ. που ενσωματώθηκαν στο πρόγραμμα. Ακόμα όμως και μετά την έγκρισή του από το αυριανό Υπουργικό το κείμενο δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και να μπει στη δημόσια διαβούλευση πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στη φάση αυτή λοιπόν και πριν το πρόγραμμα μπει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για επεξεργασία θα ξανασυνεδριάσει ο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αναλυθούν οι προβλέψεις του και να επαναδιατυπωθούν οι όποιες ενστάσεις των βουλευτών.
Ένα ακόμα νέο στοιχείο που αντανακλά και την πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση είναι ότι από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέεται ότι ενδεχομένως μαζί με το μεσοπρόθεσμο θα κατατεθούν και οι εφαρμοστικοί νόμοι, που αρχικά σχεδιαζόταν να κατατεθούν αργότερα.
Με αυτό το δεδομένο, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, δίνεται διέξοδο διαφυγής σε κάποιους βουλευτές να καταψηφίσουν μια συγκεκριμένη πρόβλεψη (π.χ. ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΘ ή λειτουργιών της ΔΕΗ) που έρχεται σε σύγκρουση με τοπικά συμφέροντα. Όπως επίσης δίνουν τη δυνατότητα, η χώρα να εκπέμψει μήνυμα συναίνεσης με την αποδοχή από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ κάποιων άρθρων ή ολόκληρου εφαρμοστικού νόμου.

Συνάντηση με Σαμαρά;
Με όλες αυτές τις κινήσεις, επισημαίνουν από την κυβέρνηση, επιχειρείται να γίνουν προσεκτικά βήματα ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα γίνουν στις 28 Ιουνίου. Μάλιστα στο μεσοδιάστημα αυτών των τριών εβδομάδων ο πρωθυπουργός ενδεχομένως θα ξανακαλέσει για ενημέρωση τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους. Η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Στο γραφείο του πρωθυπουργού εξετάζουν αναλυτικά και τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής πε­ριοδείας Σαμαρά, όπου κυριάρχησαν - όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση όχι απλά παραινέσεις για συναίνεση, αλλά ισχυρές πιέσεις για έμπρακτη στήριξη του μεσο­πρόθεσμου προγράμματος.
Με αυτό το δεδομένο δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να καλέσει σε νέα συνάντηση μόνο τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τόσο οι χιλιάδες αγανακτισμένοι στις πλατείες της χώρας, όσο και οι φωνές μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, είναι «όπλο» στα χέρια του Γ. Παπανδρέου στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους ηγέτες εν όψει του τελικού σχεδίου διάσωσης της χώρας.
Ακόμα και η μετάθεση της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με­τά τη Σύνοδο Κορυφής είναι ένα μέσο πίεσης να ολοκληρωθούν οι διαδικασί­ες, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να πέσει η Ελλάδα σε πολιτική άβυσσο…
Ανασχηματισμός;
Αν όλα λοιπόν εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό και δεν εκδηλωθούν κρούσματα «ανταρσίας» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περάσει σε ανασχηματισμό με τρεις στόχους: u Να ικανοποιήσει το αίσθημα των βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που κρίνουν ως εξαιρετικά αποτυχημένη και καταλυτική για τη δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος την παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο οικονομικό πηδάλιο.
Να πείσει κάποιους ίσως από τις «πλατείες» της χώρας ότι πήρε το μήνυμα αγανάκτησης και επιχειρεί να διαμορφώσει μια κυβέρνηση που μπορεί να ανταποκριθεί στο ελάχιστο στις απαιτήσεις των καιρών.
Και, τέλος, να πείσει δανειστές και αγορές ότι η κυβέρνησή του μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό η αλλαγή του Παπακωνσταντίνου θεωρείται δεδομένη, με πιθανότερη εκδοχή τη μετακίνησή του σε άλλο «λουσάτο» και ασφαλές υπουργείο, ενώ συνεχίζεται η «πολιορκία» Παπαδήμου για την ανάληψη της ηλεκτρικής καρέκλας.
Πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου