Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο


Ασυλο τέλος! Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες ουσιαστικά καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο διά της… απουσίας του από τις διατάξεις του. Το άσυλο έτσι, ως νομική έννοια, καταργείται. Θεσμοθετήθηκε επισήμως το 1982 από τον πρώτο νόμο-πλαίσιο για τα ....

πανεπιστήμια και τριάντα χρόνια μετά εξελίχθηκε σε μια από τις σύγχρονες παθογένειές τους. Τώρα το νέο νομικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια δεν το χρειάζεται…
Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , με έγκριτους συνταγματολόγους αλλά και καθηγητές Ποινικού Δικαίου στο πλευρό της, επιχειρεί την «έκπληξη» και την αυτονόητη απάντηση στις πολυετείς προσπάθειες πολιτικών και ακαδημαϊκών να αντιμετωπίσουν το θέμα του ασύλου χωρίς να αγγίξουν την ιστορική αξία και την ακαδημαϊκή του έννοια.
Η λύση βρέθηκε. Ο νέος νόμοςπλαίσιο για τα πανεπιστήμια απλώς δεν θα έχει ούτε μία αναφορά στο θέμα του ασύλου. Ούτε επιτροπή για αυτό, ούτε χώροι που το οριοθετούν, ούτε αρμόδιοι για τη διαχείρισή του. Ακριβώς όπως συνέβαινε και πριν από το 1982, όταν δεν υπήρχε νομικό καθεστώς που να το προστατεύει.
Στρίβειν διά της παραλείψεως.
Οπως έλεγε πανεπιστημιακός καθηγητής ο οποίος συμμετείχε στις επιτροπές οι οποίες συνεδρίασαν στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα: « Αν δεν αναφερθείπουθενά στον νόμο το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η νομική του έννοια και η νομική του υπόσταση δεν ισχύουν. Παραμένει έτσι ένας ηθικός κανόνας. Η διοίκηση του κάθε πανεπιστημίου θα μπορεί να καλεί την Αστυνομία όποτε παραστεί ανάγκηχωρίς καμία επιπλοκή. Ούτε αρμόδιες επιτροπέςούτεπολύπλοκες διαδικασίες για να κληθεί ο εισαγγελέας ». «Σταματήστε πια να μιλάτε για το άσυλο. Αυτό είναι το πρόβλημα των πανεπιστημίων;» είπε στο «Βήμα» καθηγητής Ποινικού Δικαίου ο οποίος συμμετέχει στη νομική επεξεργασία του νέου νόμου όταν ρωτήθηκε σχετικά. Βέβαια στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια τα γεγονότα που αφορούν το άσυλο μονοπωλούν το ενδιαφέρον, όπως η κατάληψη της Νομικής Σχολής από μετανάστες στις αρχές του χρόνου. Οι βανδαλισμοί, το χτίσιμο γραφείων για τον αποκλεισμό καθηγητών, οι καταλήψεις και η χρήση χώρων ως «καταφύγιο» από διάφορες ομάδες έχουν γίνει συνώνυμα με την έννοια του πανεπιστημίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αυτό του πρύτανη του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Χρ. Κίττα ο οποίος, πριν από τρία χρόνια, έφτασε στο σημείο να παραιτηθεί ύστερα από επίθεση που δέχθηκε μέσα στην Πρυτανεία από ομάδες καταληψιών.
Ο νέος νόμος-πλαίσιο ουσιαστικά… απενεργοποιεί τη νομική ισχύ του πανεπιστημιακού ασύλου διά της απαλοιφής του. Εναπόκειται δηλαδή στις νέες διοικήσεις των πανεπιστημίων, εφόσον το θελήσουν, να συμπεριλάβουν σχετικές διατάξεις στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων τους και φυσικά να επωμιστούν την ευθύνη εφαρμογής τους. Η διάταξη αυτή, αν και αποτελεί έκπληξη, είναι πιθανόν να βρει την πανεπιστημιακή κοινότητα σύμφωνη, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να βρεθεί λύση στο θέμα άμεσα.
Μάλιστα, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Θ.Σφηκόπουλος , χωρίς να έχει γνώση του νέου νόμου, απαντά αυθόρμητα στη σχετική ερώτηση:«Αν έχουμε να κάνουμε κάτι καλό στο θέμα αυτό, είναι να μην το συζητάμε»…
Μια ιστορία 100 χρόνων.
Το πανεπιστημιακό άσυλο απασχολεί την Ελλάδα από τον περασμένο αιώνα. Παρά τις δημόσιες συζητήσεις ωστόσο που είχαν ανοίξει για το θέμα κυρίως τις περιόδους 1975, 1977 και 1978, δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ σε κανέναν νόμο, οπότε και δεν είχε νομική, αλλά μόνον ηθική υπόσταση.
Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε το 1982 με τον νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ για τα ΑΕΙ, ενώ κανένας υπουργός δεν το «άγγιξε» ως το 1997, οπότε η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό Παιδείας την κυρία Μαριέττα Γιαννάκουκαθόρισε συγκεκριμένα τι καλύπτει το πανεπιστημιακό άσυλο και ποιους χώρους μέσα στα ιδρύματα. Πέρυσι η ΝΔ ζήτησε επίσημα στη Βουλή την κατάργησή του.
Απο την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλουκατέθεσε τέσσερις προτάσεις για αλλαγές στον νόμο Γιαννάκου. Συγκεκριμένα ζητούσε όλα τα πανεπιστήμια να ορίσουν τους χώρους στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα και ισχύει το άσυλο. Να γίνει καταγραφή των χώρων που είναι κατειλημμένοι από ιδιώτες. Να προτείνουν τα πανεπιστήμια τον τρόπο με τον οποίο θα διαφυλασσόταν η πνευματική και υλική τους περιουσία. Επίσης, τότε η κυρία Διαμαντοπούλου ζητούσε κάθε πανεπιστήμιο να προβλέπει διαδικασία «εφημερίας» στον κανονισμό λειτουργίας του, ώστε να ειδοποιείται το πρυτανικό συμβούλιο σε περίπτωση που εμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.
Βέβαια οι προτάσεις δόθηκαν, αλλά… απάντηση δεν δόθηκε. Τα πανεπιστήμια, για μία ακόμη φορά, ακύρωσαν την όποια προσπάθεια για αλλαγή εν τη γενέσει της. Η λύση επιχειρείται τώρα στον νέο νόμο- πλαίσιο.
ΡΥΘΜΙΣΗ-ΣΟΚ: Κόβουν μισθούς πανεπιστημιακών στην αξιολόγηση
Η ρύθμιση για το άσυλο στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ μπορεί να εγείρει αντιδράσεις,ωστόσο εκείνο που αναμένεται να προκαλέσει σεισμό στην κοινότητα των πανεπιστημιακών είναι η διάταξη για την αξιολόγησή τους. Σύμφωνα με πληροφορία του «Βήματος», όποιος πρωτοβάθμιος καθηγητής αποτύχει στην πρώτη αξιολόγηση στην οποία θα υποβληθεί, τότε, εκτός των άλλων, ο μισθός του θα μειωθεί στο 65%. Οπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» (Κυριακή 12 Ιουνίου), σύμφωνα με τον νέο νόμο πλαίσιο οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές θα αξιολογούνται ανά πενταετία,με διεθνή κριτήρια. Αν στην πρώτη κρίση αποτύχουν, θα έχουν δικαίωμα να επανακριθούν σε τρία χρόνια. Εφόσον και τότε αποτύχουν, θα μετατάσσονται σε άλλη θέση στο Δημόσιο. Τα παραπάνω συζήτησαν σε έκτακτη συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και τα μέλη της Επιτροπής που συντάσσουν τον νόμο ο οποίος δίνεται στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Με τους πρυτάνεις η υπουργός Παιδείας θα συζητήσει στη Σύνοδό τους, το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου στον Βόλο, με οικοδεσπότη το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Η Σύνοδος αυτή αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολλοί από τους πρυτάνεις είναι έτοιμοι να «πάρουν τα όπλα» με τις διατάξεις του νέου νόμου και περιμένουν να ακούσουν επίσημα τις λεπτομέρειές του. Εκ των πραγμάτων πάντως τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να αντιδράσουν ακαριαία στην επικείμενη ψήφιση του νόμου, καθώς το καλοκαίρι θα είναι κλειστά. Ως εκ τούτου, η συζήτηση στον Βόλο θα είναι η τελευταία ευκαιρία για ανταρσία ή για να τα βρουν με την υπουργό.

4 σχόλια:

Heavy metal ρε μουνια!!!! είπε...

αντε μπραβο ασυλο και μαλακιες.ετσι τον πουλο δεν χρειαζονται αυτα σε συγχρονες δημοκρατιες.επισης να καταργησουν και τα κομματα απο τα πανεπιστημια.στο πανεπιστημιο πας να μορφωθεις οχι να γινεσαι κομματοσκυλο μεσω πασπ,δακε,κνε,παμε κτλπ.Ασυλο και κομματα μοναχα στην Ελλαδα συμβαινουν γιαυτο τα πανεπιστημια μας στην παγκοσμια καταταξη ειναι απο τα χειροτερα.

Ανώνυμος είπε...

A ρε ΠΑΣΟΚΑΡΑ όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει.
Και δεν κουνιέται φύλο. Αν αυτό γινόταν επί ΝΔ θα είχε γίνει... τσι ποτάνας. Μήπως οι καθηγητές είναι Πασοκοκρατούμενοι ; Μήπως το ΠΑΣΟΚ το αβαντάρει ο θείος ΣΑΜ ;; Άντε καλέ ιδέα σας !

Ανώνυμος είπε...

ΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΈΧΟΥΝ ΣΤΟ ..."ΠΕΡΙΜΕΝΕ"

Η "Λαική Συντακτική Εθνοσυνέλευση" διεξάγει δημοψήφισμα απο την Κυριακή έως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ για μια εβδομάδα. Στο μεταξύ διάστημα θα υπογραφεί το μεσοπρόθεσμο (Τρίτη ή Πέμπτη ακούγεται) και αυτοί θα μαζέυουν ακόμα "ψήφια". Στο μεταξύ διάστημα, όσοι "ελπίζουν" (αχ αυτή η γαμημένη λέξη) να βγεί κάτι απο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα λένε "ΠΕΡΙΜΕΝΕ... Ακόμα δεν είδαμε το αποτέλεσμα". Εγω σας λέω ότι μαζέυουν 10.000.000 ψήφους που λένε ότι δεν γουστάρουμε την τρέχουσα κυβέρνηση, δεν γουστάρουμε κανένα μνημόνιο και ΔΝΤ και τελος πάντων ΑΙΝΤΕ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ. Έχει κανείς την εντύπωση ότι θα δώσουν τα αποτελεσματα του δημοψηφισματος στον Παπούλια και το απόγευμα θα βγεί ο GAP στο γυαλί και θα πει "Ελληνικε, λαε, πηρα το μηνυμα σου, πηρα τα αρχίδια σου και παραδίδω την εξουσία"; Δεν μπορεί να το κάνει αυτό ο υπάλληλος γιατί τα αφεντικά του θα τον καθαρίσουν. Όσο όμως δεν ανησυχεί μήπως τον καθαρίσουμε εμείς, θα κάνει το δικό τους. Και βγαινει ο κόσμος στην πλατεία συντάγματος πίσω απο "αγανακτισμένους" και "άμεση δημοκρατία" και άλλα κινήματα μη-βιας και απειλεί τον GAP με τι;... με νεροπίστολο!!! ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ! ΜΟΥΤΖΕΣ ΤΩΡΑ. ΣΥΝΘΗΜΑΤΑΚΙΑ ΤΩΡΑ (ποιός θα πάει για lysopaine;). Οι "άλλοι" κρατούν γεμάτο 45άρι με την ασφάλεια βγαλμένη στον κρόταφο του GAP... και εσείς περιμενετε να υποκυψει στα αιτήματα σας με ... νεροπίστολο;

Τα ίδια ισχύουν και για τους "αγανακτισμένους". ή μήπως δεν ψηφίστηκε ως συνταγματικό το μνημόνιο; Μήπως δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η ανασχηματισμένη "κυβέρνηση"; Περιμένετε να απειλήσετε την πολιτική κατάσταση με... νεροπίστολα μη-βίας;

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ μόνοι σας, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ μόνοι σας, ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ μόνοι σας... και θα δείτε πόσοι ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μαζευόμαστε στο Σύνταγμα!!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΦΩΝΕΣ!
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΟΥΤΖΕΣ!
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ!
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!

ΜΗ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΞΥΛΟ, ΒΙΑ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΛΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΚΑΤΕΡΓΑ.

Ήταν μια κοινωνική προσφορά της Βουλή Α.Ε.