Η Τουρκία για πρώτη φορά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής ελληνοκυπριακών ακίνητων περιουσιών στην Αμμόχωστο. Στην κατηγορία των ελληνοκυπριακών ακίνητων περιουσιών που μπορούν να επιστραφούν στους αρχικούς και νόμιμους ιδιοκτήτες τους, κατατάσσει η Τουρκία τεμάχια που εμπίπτουν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια), αλλά και..
... σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα.
Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», προκύπτει από τις παρατηρήσεις της επιτροπής αποζημιώσεων που απέστειλε η Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της εξέτασης 19 ελληνοκυπριακών προσφυγών, που δεν δεσμεύονται από την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Δημόπουλος.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκία κάνει λόγο -και μάλιστα γραπτώς- για αποκατάσταση περιουσιών εντός του Βαρωσίων και εντός στρατιωτικών ζωνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Τουρκία διαμηνύει μέσω των παρατηρήσεων της επιτροπής ότι, για τέτοιες ελληνοκυπριακές περιουσίες -επειδή ακριβώς δεν έχουν παραχωρηθεί σε νέους χρήστες λόγω των στρατιωτικών απαγορεύσεων- η θεραπεία της αποκατάστασης παραμένει στο τραπέζι, αν και εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν προτιμήσει τις θεραπείες της χρηματικής αποζημίωσης ή της ανταλλαγής.
Μάλιστα, η Τουρκία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η θεραπεία της αποκατάστασης για τέτοιου είδους ακίνητες περιουσίες να αφορά ακόμα και άμεση επιστροφή, υποδεικνύοντας γενικά και αόριστα πως αυτά τα τεμάχια μπορούν να επιστραφούν «είτε άμεσα είτε μετά τη λύση του Κυπριακού».
Η Τουρκία απέστειλε τις παρατηρήσεις της επιτροπής αποζημιώσεων για 19 ελληνοκυπριακές προσφυγές που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ και ανάμεσα σε αυτές τις προσφυγές υπάρχουν διεκδικήσεις που αφορούν ακίνητα εντός των Βαρωσίων με την Τουρκία να εγκαταλείπει την πάγια θέση της περί ΕΒΚΑΦ (ο τουρκικός ισχυρισμός αναφέρει ότι το Βαρώσι είναι βακούφικη γη) και να υποδεικνύει ότι τα τεμάχια αυτά μπορούν να επιστραφούν «είτε άμεσα είτε μετά τη λύση του Κυπριακού».
Η προσφυγή αφορά 13 συνολικά τεμάχια στην περιοχή της Αμμοχώστου. Για τα πέντε από αυτά, τα οποία και βρίσκονται εντός της περίκλειστης πόλης, η Τουρκία υποδεικνύει ότι μπορούν να επιστραφούν. Αν και τα τεμάχια αυτά (και κτήρια) δεν χρησιμοποιούνται από τον κατοχικό στρατό, εντούτοις η Τουρκία τα χαρακτηρίζει ως «στρατιωτικές περιοχές». Σε αντίθεση με αυτά τα πέντε τεμάχια, η Τουρκία δεν προσφέρει τη θεραπεία της επιστροφής για τα υπόλοιπα οκτώ τεμάχια, τα οποία βρίσκονται εκτός περιφραγμένης πόλης και τα οποία (όπως υποστηρίζει η Τουρκία) χρησιμοποιούνται από «Τουρκοκύπριους πρόσφυγες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου