Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Εφικτή η Τραπεζική Ένωση;

Ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, αποκάλυψε σήμερα τις πρώτες λεπτομέρειες ενός φιλόδοξου σχεδίου επίβλεψης των τραπεζών, το οποίο θα αφορά το σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης και θα υλοποιηθεί σταδιακά ήδη από τον Ιανουάριο του 2013...

Το σχέδιο αυτό θα αφορά όλες τις τράπεζες που δέχονται δημόσια χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) από την 1η Ιανουαρίου του 2013, διευκρίνισε ο Μπαρνιέ, μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Les Echos. “Σε αυτήν την ημερομηνία θεωρητικά η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μηχανισμό βοήθειας θα είναι επομένως δυνατή”, σημείωσε.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο ζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες για να περιοριστούν οι συστημικοί κίνδυνοι που τίθενται από τον τραπεζικό τομέα, θα επεκταθεί στη συνέχεια στις 6.000 τράπεζες της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου του 2014, παρά την βούληση της Γερμανίας να περιοριστεί σε ιδρύματα μεγάλου μεγέθους.
“Πιστεύουμε ότι μια πραγματική και ολοκληρωμένη επίβλεψη θα είναι λειτουργική για όλες τις τράπεζες. Πολλά προβλήματα έχουν προέλθει τα τελευταία χρόνια από μη συστημικές τράπεζες, όπως η Northern Rock, η Dexia ή η Bankia”, εξηγεί ο ευρωπαίος επίτροπος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι “για σκοπούς που δεν έχουν επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως η προστασία των καταναλωτών, θα εξακολουθήσει να επαρκεί η εθνική επίβλεψη”.
Οι συστημικές τράπεζες είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τέτοιου μεγέθους, σημασίας στην αγορά και παγκόσμιες διασυνδέσεις που ενδεχόμενα προβλήματα σε αυτές ή μια χρεοκοπία τους θα μπορούσε να κλονίσει σοβαρά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επίβλεψης είναι μια “ιστορική” πρόταση για την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού σχεδίου και είναι “ουσιαστικής σημασίας για να ξαναβρούμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα που χρειάζεται η πραγματική οικονομία”, σημείωσε επίσης ο Μπαρνιέ στις δηλώσεις του προς την Les Echos.
Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, όσον αφορά τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική, η επίβλεψη θα γίνεται από ένα “ξεχωριστό” συμβούλιο από το διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρός του “θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπάρχει ένας δημοκρατικός έλεγχος σε αυτόν τον νέο οργανισμό”.
Ο Μπαρνιέ παραδέχθηκε ότι αυτή η επίβλεψη είναι ένα βήμα προς μια τραπεζική ένωση, “ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα”, το οποίο θα υπάρξει με την δημιουργία, κυρίως, μιας “ευρωπαϊκής αρχής επίλυσης των τραπεζικών κρίσεων”
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου